Există numeroase soiuri de struguri pentru vin iar fiecare soi în parte are un potențial mai mic sau mai mare de producere a unui vin bun, de calitate. Deși nu trebuie să cunoașteți toate soiurile existente, în acest articol ne propunem să vă oferim diverse informații menite să vă ajute în alegerea unui vin pe măsura gusturilor voastre.
De ce este important să cunoaștem soiurile de struguri pentru vin?
Fiecare soi de struguri vine cu particularitățile sale pe care oenologul le identifică și crama producătoare le pune în valoare cu fiecare sticlă de vin. Datorită soiurilor diferite, avem și vinuri diferite care variază de la vin roșu la vin rose la vin alb și de la vin sec la vin demisec, dulce și demidulce.
Aceste soiuri dictează și dacă vinul este aromat, ce gust are și ce aciditate va obține la final. Vorbim mai pe larg despre cantitatea de zahăr, aciditate și gradul de maturare. Din acest motiv, vom prezenta mai jos cele mai importante soiuri de struguri pentru vin.
Soiuri de struguri pentru vin roșu
Cabernet Sauvignon
Caracteristici: Soi originar din Franța, Cabernet Sauvignon este considerat regele vinurilor pentru cele mai bune tipuri de vin roșu. Datorită particularităților soiului, se obțin cele mai gustoase vinuri roșii. Acest vin a rezultat în urma încrucișării soiurilor Cabernet Franc și Sauvignon Blanc prima oară în regiunea Bordeaux. Acest soi are un mare potențial de învechire și producție. Acest lucru înseamnă că vinurile obținute din strugurii de Cabernet Sauvignon sunt printre preferatele iubitorilor de vinuri roșii. Despre Cabernet Sauvignon vă putem spune că prezintă struguri cu pieliță groasă, și extrem de pigmentată. Ca rezultat, vinurile roșii obținute din acest soi sunt vinuri aromate cu note de coacăze negre. Chiar dacă vinul este mai aspru la început, lucrurile se schimbă pe parcurs. Prin învechire în baricuri de stejar, vinul dobândește note spectaculoase de vanilie, cafea și mirodenii.
Recomandări:
Prima recomandare a Cramei Gîrboiu pentru iubitorii acestui soi este Livia Cabernet Sauvignon. Acest vin roșu, demisec, exprimă putere și vitalitate. Aromele complexe de mure, coacăze negre și ardei roșu gras se fac remarcate de la deschiderea sticlei. Vinul este echilibrat, cu gust intens, de neuitat.
O altă recomandare a cramei este cupajul Epicentrum Merlot & Cabernet Sauvignon. Acest cupaj clasic a fost maturat 12 luni în baricuri franțuzești, de unde și aromele discrete de vanilie, cuișoare, tabac și cacao. Vă încurajăm să încercați acest vin care vă va surprinde prin gust echilibrat, aciditate pe măsură și notele primare de mure, coacăze negre și prune.
Iar pentru cei care își doresc să savureze un vin roșu special, nu putem încheia această listă fără Cabernet Sauvignon 2012 din Rezerva Familiei. Acest vin premium este deosebit și reprezintă o adevărată experiență a degustării. Pregătiți-vă pentru o explozie de arome și gusturi rezervate pasionaților. Buchetul intens de cireșe negre, mure, condimente dulci (vanilie și cuișoare) grafit și ciocolată amară sunt suficiente să vă convingă de potențialul acestui vin roșu.
Merlot
Caracteristici: Merlot-ul face parte din categoria celor mai bune soiuri de struguri pentru vin roșu. La fel de apreciat ca soiul precedent despre care am vorbit, Merlot-ul este preferat de iubitorii vinurilor catifelate, lipsite de aciditate pronunțată. Merlot este un soi de struguri albastru, originar și acesta tot din Franța.
Deși potențialul acestui soi de struguri pentru vin roșu nu a fost apreciat încă de la început, cu timpul, viticultorii au perfecționat producerea vinurilor obținute din acest soi. Drept rezultat, astăzi ne putem bucura de un vin elegant, fructat și cremos care se savurează ușor, alături de multe preparate culinare.
Recomandări: Prima noastră recomandare este Bacanta Merlot Barrique și nu fără motiv; vinul a obținut Medalia de Aur la Mundus Vini ediția 2022 și Medalia de Argint la Concours Mondial de Bruxelles ediția 2022. Acest Merlot învechit în sticlă pentru câțiva ani seduce prin gust pregnant de cireșe negre și cacao. Să nu uităm de notele de vanilie specifice maturării, de taninurile moi și aciditatea medie pe placul tuturor cunoscătorilor.
Varancha Merlot – La un preț avantajos, această sticlă de vin roșu satisface toate gusturile. De la primul pahar turnat veți observa culoarea roșie granată și veți fi învăluiți de aromele specifice de mure, cireșe negre și fructe de pădure. Dacă doriți să vă bucurați de un vin catifelat cu aciditate medie, acest vin este pentru voi!
Fetească Neagră
Caracteristici: Despre Fetească Neagră vorbim des pe blogul Cramei Gîrboiu. Un soi străvechi de struguri pentru vin roșu, Feteasca Neagră datează din sec 18 pe meleagurile noastre. Fiind un soi autohton românesc, vinurile obținute din Fetească Neagră rămân printre preferatele românilor.
Feteasca Neagră “ne amintește de gustul fructelor de pădure. Savurăm un gust ușor condimentat de scorțișoară, piper sau ienibahar – arome de nelipsit din tradiția bucătăriei noastre”. Puteți citi mai pe îndelete despre acest soi românesc în articolul publicat pe blogul nostru aici.
Recomandări: Debutăm această listă cu Tectonic Fetească Neagră. Câștigător al medaliilor de Argint la Concours Mondial de Bruxelles 2021 și Challenge International du Vin 2021, acest vin trebuie încercat cu prima ocazie. Vinul impresionează prin structură plină, aciditate integrată dar și gust catifelat datorită taninurilor moi. Aromele sunt cele clasice de prune, cireșe negre și mure care sunt intensificate de notele de scorțișoară, vanilie, piper negru și piele. Un deliciu pentru întreaga familie!
Bacanta Fetească Neagră reprezintă o altă sugestie inspirată pentru iubitorii soiurilor de struguri românești. Recent premiată cu Medalia de Aur la Berliner Wein Trophy 2022, această Fetească Neagră intră rapid în topul preferințelor tuturor. Această Fetească are un postgust lung, cu taninuri pronunțate. Iubitorii soiului vor savura aromele puternice de prune și condimente ca scorțișoară, anason și cuișoare, completate cu note de piele. Încercați Bacanta Fetească Neagră și veți avea parte de un vin superb și echilibrat.
Soiuri de struguri pentru vin alb
Chardonnay
Caracteristici: Așa cum ne-am obișnuit până acum, majoritatea soiurilor de struguri pentru vinuri superioare provin din Franța iar Chardonnay nu face excepție de la regulă. Astăzi, soiul s-a răspândit și se cultivă în țări precum Austria, Cipru, Bulgaria, România etc. Vinul obținut din acest soi este unul din cele mai scumpe și apreciate vinuri din întreagă lume. Strugurii sunt mici, compacți, cu boabe diferite în dimensiune. Pulpa este zemoasă și spornică pentru producerea vinurilor albe.
Recomandări: Bacanta Chardonnay reprezintă alegerea ideală pentru cei care își doresc să experimenteze pentru prima oară un Chardonnay de calitate excepțională. Încă de la prima degustare, Bacanta Chardonay se dovedește a fi un vin elegant. Remarcăm arome complexe de măr, pară și piersică albă completată de mireasma notelor exotice de anason, coajă de portocală și smochine confiate. Pentru vinurile premium din gama Bacanta, Crama Gîrboiu folosește metodă “Sur Lie” a fermentării și maturării pe drojdie în butoaie de stejar. Procesul durează între 6 și 10 luni cu batonaj zilnic pentru a adăuga complexitate și note fine de vanilie. Spre deosebire de măturarea clasică în butoaie, metoda Sur Lie păstrează tipicitatea soiului, îmbunătățește vinul gustativ și imprimă note fine specifice. Din acest motiv, vinul este corpolent, cu o textură onctuoasă, absolut delicioasă!
Deci…
Pentru a înțelege cu adevărat potențialul unui Chardonnay premium produs în România, recomandarea noastră va fi întotdeauna Bacanta Chardonnay Barrique 2015. Ne gândim la acest vin ca fiind Cel Mai Bun Chardonnay din România și bazăm această afirmație pe recordul de medalii obținut de acest vin. Nu puteți rata acest Chardonnay, un vin carnal, cu arome primare de măr galben, pară zemoasă și gutuie, completate perfect de notele specifice baricului ca: scorțișoară, migdale prăjite și coajă de pâine. Echilibrat, cu o aciditate crocantă, intens și cu un post gust pur și simplu memorabil.
La un preț mai avantajos, vă sugerăm să degustați și cupajul Varancha Chardonnay & Fetească Albă – o combinație armonioasă între cele două soiuri. Fiți seduși de complexitatea acestui vin ușor și bucurați-vă de aromele de flori de câmp, pară, pomelo. Vinul este corpolent, cu aciditate pe măsură și gust proaspăt, absolut revigorant. Îl recomandăm cu drag pentru zilele călduroase de vară la temperatură optimă!
Șarbă
Caracteristici: Cu siguranță știți că între Șarbă și Crama Gîrboiu a fost “dragoste la prima vedere”. Încă de la înființare, Familia Gîrboiu a descoperit soiul Șarbă ca fiind unul cu potențial, atât datorită profilului aromatic unic dar și datorită caracterului său aparte. Acest soi autohton este îngrijit cu mândrie la Crama Gîrboiu unde se produc cele mai deosebite vinuri din Șarbă. Strugurii din acest soi au un caracter semi-aromat, ceea ce oferă vinurilor obținute un gust memorabil.
Recomandări: Bacanta Șarbă Special Edition poate fi o introducere delicioasă în lumea acestui soi autohton. Veți fi surprinși de culoarea verzui-gălbuie a vinului dar și de aromele primare prezente în acesta. Aici amintim lime, piersică albă, ananas, și mango completate de note inconfundabile de petale de trandafir. Această Șarbă produce vinuri diafane, elegante și ideale consumului pe perioada verii. Vă sfătuim să profitați de concediu și să luați cu voi o Bacanta Șarbă Special Edition pentru momente de bine.
Livia Șarbă este acel vin pe care trebuie să-l ai mereu în vinoteca de acasă. Despre Livia Șarbă vă povestim că este un vin sprinten, cu parfum intens de flori de cireș, petale de trandafir și mango. Este un vin sec, cu aciditate ridicată și personalitate jucăușă. Postgustul este revigorant și se menține mai mult timp proaspăt datorită sistemului de închidere a sticlei și anume, screw-cap.
Vinul de desert…
Dacă vă interesează și un vin de desert atunci trebuie să degustați Ambra – Șarbă Sweet WINE. Acest vin a câștigat deja Medalia de Aur la Competiția Internațională VINARIUM 2022. Este produs în ediție limitată de doar 3600 de sticle. Soiurile de struguri românești sunt cele mai versatile iar acest lucru permite producătorilor să experimenteze cu procesul de vinificare și să ofere cunoscătorilor vinuri premium.
Șarbă Sweet Wine este un vin alb de desert obținut prin deshidratarea naturală a strugurilor. Se potrivește în special deserturilor și brânzeturilor fine. Numele vine de la faptul că vinul a împrumutat culoarea de ambră a apusurilor de toamnă. Iar gustul? Ceva ce nu poate fi descris, doar savurat!
Plăvaie
Caracteristici: Un soi de struguri pentru vin alb, Plăvaia este cultivată în zona Moldovei, cu precădere în Vrancea. Soiul de struguri este ideal pentru obținerea vinurilor seci cu arome fine, ușoare și plăcute. Vinul obținut din soiul acesta de struguri se recomandă a fi băut tânăr și proaspăt. Iar pentru asocieri culinare, acest vin merge foarte bine la mâncăruri ușoare cum ar fi peștele, brânzeturile și salatele.
Recomandări: Crama Gîrboiu cultivă soiul și produce an de an, sticle delicioase de Plăvaie. De aceea, negreșit să încercați Livia Plăvaie dacă sunteți amatori de soiuri românești și vinuri autohtone. La culoare, vinul este verzui și are arome discrete de flori de tei și măr. Gustul ne amintește de zarzărele coapte din copilărie, completat de note de piper alb și condimente pe fond vegetal. Despre post gust vă spunem că este proaspăt și revigorant, cu aciditate ridicată.
Pentru mai multe soiuri și informații, vă invităm să consultați website-ul oficial al Cramei Gîrboiu unde veți descoperi și mai multe vinuri și cupaje realizate cu succes. Orice soi de struguri pentru vin are povestea sa și orice iubitor își scrie povestea cu un pahar. E important să știm câte ceva și despre istoria soiurilor noastre autohtone, despre gust și asocieri culinare pentru a ne bucura și mai mult de vin. Personalitatea fiecărui soi de strugure iese la iveală în vinul produs și oferă experiențe savuroase celor care acceptă provocarea. Vă îndemnăm la vinuri bune și momente de bine!