ISTORIC

CRAMA GIRBOIU

2005

Inceputurile a ceea ce avea sa devina Crama Girboiu

Fondatorul Constantin Girboiu gaseste o oportunitate de business si achizitioneaza de la mostenitorul Familiei Zamfirescu, fosta Ferma 16 care apartinea de IAS Cotesti, domeniul avand in proprietate aproximativ 45 de ha de vita de vie compacta si fostul combinat de vinificatie aflat intr-o stare de degradare vizibila precum si beciurile din faianta de sticla ulterior reconditionate pentru maturarea vinurilor de vinoteca;

constantin-girboiu

2006

Prima replantare cu soiuri nobile

In proximitatea combinatului a replantat primul lot de Sauvignon Blanc pe o suprafata de 10,98 ha, acesta fiind primul pas dintr-un amplu proces de reconversie a viilor cu soiuri nobile romanesti si internationale, accentul fiind pus in special pe soiul vrancean SARBA, etalon al cramei;

2006 - replantare sauvignon

2007

Prima investitie in combinatul de la Dumbraveni

Este demolata fosta crama si pe locul acesteia ia nastere noul combinat de vinificatie realizat printr-un proiect SAPARD, 50% fonduri europene, in valoare de 2,4 milioane euro cu o capacitate de procesare si stocare de 1,5 milioane litri;

2007 - prima investitite

2008

Lansarea primului vin sub brandul VARANCHA

Am vinificat primii struguri, am testat tehnologia si am realizat primul vin in combinatul nostru de la Dumbraveni. Cu aceasta ocazie a fost creat brandul VARANCHA. Acesta este un omagiu adus zonei, oamenilor si traditiilor milenare de a produce vin bun, gama fiind destinata marelui Retail;

2009

 “Crama Girboiu”, o afacere de familie

Domeniul capata o noua identitate, de data aceasta de familie, insusindu-si denumirea de Crama “Girboiu”, un pas absolut firesc pentru o investitie cu capital 100% romanesc. Urmeaza lansarea a doua vinuri importante, respectiv gama LIVIA pentru marele retail (denumire inspirata dupa numele fiicei fondatorului, Livia) si gama Bacanta pentru vinurile premium destinate HORECA;

Prima Sarba sec din Romania pe gama Livia

2010

Marirea capacitatii si modernizarea cramei

A fost facuta o noua investitie, de aceasta data prin programul FADR, cu sustinere 50% fonduri europene, in valoare de 1,6 milioane euro, pentru modernizarea cramei si majorarea capacitatii de procesare si stocare la 2 milioane de litri, un pas normal pentru a face fata celor peste 230 de ha de vita de vie deja aflate in proprietate;

2013

EPICENTRUM, primul vin de AUR

Din nevoia de a acoperi segmentul middle HORECA ia nastere gama EPICENTRUM, o serie de cupaje unice vrancene, Aligote&Muscat Ottonel fiind primul cupaj care castiga medalia de AUR la MUNDUS VINI si titlul de “Cel mai bun vin alb din Romania”; o distinctie care ne aduce mandrie si in ziua de astazi;

2015

Lansarea Gamei Tectonic

Gama Tectonic a luat nastere din dorinta de a realiza vinuri premium destinate marelui Retail, o nisa nu foarte abordata la momentul respectiv. Vinurile exprima energia si terroir-ul vrancean, maiestria specialistilor cat si istoria locului de a produce vin memorabil; soiuri mono-cépage, atat romanesti cat si internationale, cu precadere aromate, ca: Muscat Ottonel, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc;

Crama Girboiu isi continua drumul catre succes reinventandu-se prin gama Bacanta. Vinurile albe cat si cele rosii sunt innobilate cu fermentare/maturare in butoaie de stejar frantuzesc; iar conceptul capata o noua identitate prin adoptarea unui format premium dar modern;

2016

Cuartz, primul Spumant Charmat din Feteasca Alba

Bucurandu-ne de expertiza partenerilor nostri din Valdobbiadene, testam soiuri romanesti si lansam vinul spumant CUARTZ. Acesta este primul din istoria zonei Cotesti, realizat 100% din Feteasca Alba prin metoda Charmat, a fermentarii naturale in tancuri sub presiune; deschiderea consumatorului roman catre vinurile spumante a fost o surpriza placuta ce se regaseste in cresterea vertiginoasa a acestui concept;

Crama Girboiu s-a aliniat unei tendinte internationale de a pastra fructuozitatea si prospetimea vinurilor tinere prin adoptarea sistemului de inchidere revolutionar SCREW-CAP;

2018

Giovanni Menotti, enologul consultant de Oscar al cramei

2018 este anul in care faimosul enolog Giovanni Menotti se alatura echipei noastre. Cu o experienta de peste 30 de ani de vinificatie atat in zona Friuli cat si la nivel international, Giovanni isi pune amprenta in mod vizibil asupra vinurilor cramei. Inovatia dansului consta in: metode moderne de vinificatie non-evazive, mult respect fata de planta si strugure si a condus la conceperea unor vinuri cu adevarat deosebite ceea ce ne-a ajutat sa ridicam stacheta vinurilor vrancene;

2019

Un nou proiect de retehnologizare cu accent pe calitate

Demaram un nou proiect de aceasta data prin APIA, 50% fonduri europene, in valoare de 2,3 milioane euro pentru retehnologizare. Proiectul consta in achizitia: unei linii de imbuteliere izobarica, tancurilor de spumantizare Charmat, vinificatoarelor de mica capacitate pentru vinurile rosii premium si a 350 de baricuri noi de stejar frantuzesc de calitate superioara de la Taranasaud, Seguin Moreau, Canton si Kadar. Pentru a mentine calitatea vinurilor noastre sunt necesare investitii periodice in tehnologii;

Lansarea vinului Petite Helena a fost o ocazie speciala pentru noi toti venind ca un tribut adus celui mai nou membru al familiei Girboiu, micuta Elena. Am considerat ca o reprezinta, cel mai bine, un asamblaj premium alb, in editie limitata, realizat din soiuri de exceptie ca: Chardonnay, Chardonnay Barrique si Sarba. Bucuria noastra se reflecta in explozia de culori si calitatea superioara a tuturor detaliilor legate de prezentare;

Noutatile nu se opresc aici! Ne-am lasat inspirati de colegii nostri din Veneto si experimentam pentru prima data procesul de stafidire (deshidratare) la ladite pe soiurile Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Shiraz. Incercarile noastre se orienteaza catre obtinerea unui vin in stilul “Amarone”. Daca acest experiment va trece de testele noastre exigente, vom fi bucurosi sa va prezentam un vin inovator!

2020

Un prim pas pentru turismul viti-vinicol

Se aloca fonduri proprii pentru turismul viti-vinicol prin realizarea unei Sali de baricuri, a unui Magazin modern de comercializare a vinurilor si a unei Sali Profesionale de Degustari cu o capacitate de 50 de persoane. Intreg conceptul a fost realizat de prietenii nostri de la 2DECO prin adoptarea unui stil industrial, modern;

Etalonul pentru crama noastra il reprezinta vinul Constantin, un omagiu adus in primul rand fondatorului, domnul Constantin Girboiu. Aceasta selectie unica de vinuri baricate Premium Red Blend are foarte mult din personalitatea zonei fiind cea mai buna expresie a terroir-ului vrancean. Este un vin rosu matur, robust, realizat in editie limitata, cu un potential extraordinar de invechire. Se preteaza ocaziilor elegante, deosebite, fiind preferat de cunoscatori si pasionati de vinuri pretioase. Design-ul sticlei precum si elementele de innobilare folosite la realizarea etichetei redau fidel valentele spectaculoase ale lui Constantin.