Dacă e vară, atunci iubitorii de vinuri se pot răsfăța cu cele mai bune vinuri rose. În plin sezon estival, ne pregătim să mergem la mare, la munte, ba chiar să ne relaxăm la piscină sau să ne bucurăm de natură la un picnic. Pentru o adevărată relaxare, un vin roze este ingredientul perfect.
Cramele de vinuri din România oferă o selecție excelentă de vinuri rose pentru că voi să găsiți acel rose care vă reprezintă. Vinul rose poate fi savurat cu prietenii, familia și alături de preparate ușoare, potrivite pentru zilele toride. Deoarece rose-ul este recomandat să fie servit bine răcit, ne putem aștepta la momente de bine aromate și bineînțeles, delicioase! Rose-ul este de multe tipuri și suntem convinși că veți găsi preferatul, fie că e sec, demisec, dulce sau demidulce. Mai mult, arată bine în pahar! Vă îndeamnă la distracție și vă completează frumos pozele din vacanță.
Dacă sunteți pasionați de vinurile rose, atunci Crama Gîrboiu vă așteaptă cu vinuri românești premiate de care vă veți îndrăgosti pe loc. Suprafața viticolă a cramei se întinde pe arealul viticol Cotești unde condițiile climatice și solul unic, bogat în minerale ajută la producerea unor vinuri de excepție. Așadar, vara aceasta meritați să vă tratați cu cele mai bune vinuri rose din România.
În rândurile următoare, vă vom face cunoștință cu cele mai impresionante game și vinuri rose ale Cramei Gîrboiu.
Care sunt cele mai bune vinuri rose?
-
Bacanta Rose Special Edition
La Crama Gîrboiu, ne place să spunem că gama Bacanta dă startul distracției pe timp de vară. Deși toate vinurile din această gamă au o personalitate aparte, Bacanta Rose Special Edition este un vin roze dedicat verii și momentelor de relaxare. Dacă ar fi să recomandăm un vin potrivit pentru serile cu prietenii sau clipelor petrecute în șezlong la mare, acest vin îndeplinește toate dorințele.
Vinul este realizat 100% din soiul românesc Fetească Neagră și prezintă o culoare roz, absolut romantică. Este un vin căruia nu trebuie să-i rezistați. Cucerește rapid, de îndată ce deschideți sticla și aerul se umple armonios de arome precum căpșune, piersică, zmeură și gref roz. Aproape că puteți gusta notele delicioase de fructul pasiunii și mango. Vinul vă răcorește prin mineralitate și aciditate crocantă. Spuneți da acestui spectacol al simțurilor și alegeți acest vin versatil, cu personalitate răvășitoare.
-
Tectonic Rose
Nu putem discuta despre gama Tectonic fără să menționăm Tectonic Rose. Așa cum sugerează și numele gamei, Tectonic Rose este un vin cutremurător și reprezentativ zonei viticole Vrancea. Mineralitatea soiului este prezentă în gustul acestui roze și pune în valoare spiritul vinului românesc. Acest vin sec se potrivește sufletelor puternice și dornice să încerce vinuri pe măsura acestora.
Tectonic Rose își arată adevărata culoare în momentul în care este turnat în pahar. Vă bucurați de un adevărat spectacol atunci când încercați acest roze impresionant. Contrar aparențelor, vinul se bea ușor. Are corp mediu și aciditate crocantă iar postgustul este proaspăt și floral. De reținut, temperatura de servire este important de respectat pentru a vă bucura din plin de ultima picătură de vin!
-
Epicentrum Rose
Deoarece vorbim despre vinuri bune, cu precădere despre vinurile rose, atunci gândul ne zboară negreșit și către Epicentrum Rose. Molière ne spune “Norocos este cel care are un vin bun, o carte bună, un prieten bun”. Noi spunem că norocul ți-l faci uneori și singur, mai ales dacă știi să alegi un vin bun. În acest caz, vinul bun este Epicentrum Rose.
Un vin misterios dar proaspăt și mai ales revigorant, Epicentrum Rose este acel vin care merită încercat la o masă în familie. Vinul va impresiona garantat pe cei din toate categoriile de vârstă prin tonuri proaspete de zmeură și căpșuni. Un cupaj reușit din soiurile Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, acest roze completează gustul prin note citrice. Răcorește simțurile și animă discuția. Vă recomandăm să aveți la dispoziție mai multe sticle pentru că paharele vor cere să fie umplute pe tot parcursul mesei.
-
Livia Rose
Nu e niciun secret dar gama Livia de la Crama Gîrboiu și-a propus încă de la început să producă vinuri bune la prețuri avantajoase. Crama noastră își dorește să ofere ocazia tuturor să încerce vinuri de calitate și să aprecieze gustul soiurilor românești. Livia Rose poate fi preludiul potrivit celor care își doresc să se îndrăgostească de rose în această vară.
Acest roze este minunat pentru zilele de vară petrecute în aer liber. Veți degusta arome intense de măceșe și citrice iar la final, veți fi surprinși de notele fine de migdale și vanilie. Vinul este fructuos și datorită sistemului de închidere screw cap, poate fi luat cu voi pe plajă. La pădure sau la picnic. Sticla se închide ușor iar prospețimea și aromele rămân intacte până la următoarea deschidere a sticlei. Livia Rose este un vin care merită încercat și care uimește negreșit, motiv pentru care acest rose a obținut în 2021 Medalia de Argint la competiția Concours Mondial de Bruxelles.
-
Bacanta Traminer Roz Special Edition
Ne întoarcem la gama Bacanta pentru a vă prezenta un roze mai special care vine într-o ediție limitată de 5000 de sticle. Dacă doriți să vă impresionați prietenii sau doar să vă răsplătiți cu cele mai bune vinuri rose românești atunci trebuie să degustaţi acest vin.
Traminer Roz este obținut doar în ani favorabili. Acest lucru înseamnă că depindem de climă și sol pentru obținerea unor arome exotice unice. De aceea, veți gusta în acest vin arome deosebite de lychee, petale de trandafir și gref roz. Aceste arome justifică aciditatea vibrantă dar echilibrată și postgustul fructat, extrem de savuros.
Cum alegi cele mai bune vinuri rose?
-
După culoare
Culoarea este un element extrem de important când vine vorba de calitatea unui vin. Nu e de mirare că la competițiile internaționale de vinuri, juriul acordă atenție culorii vinului în primul rând. De aceea, trebuie să fim atenți la culoarea vinului pe care urmează să îl achiziționăm.
De multe ori, culoarea ne oferă indicii asupra gustului vinului. Așa cum spuneam și în articolul nostru “Cum se obține vinul rose: metode de vinificație”, vinul roze se poate obține prin diverse metode. Acestea sunt: prin maceratie peliculară de scurtă durată, prin presare directă sau prin metoda saignée (metodă “sângerării”). Aceste metode ne arată că producătorul are control asupra culorii obținute și că nimic nu e la întâmplare când vine vorba de cele mai bune vinuri rose. Astfel, vinul roze poate varia de la un roz pal la un roz intens, în funcție de soiurile folosite și metoda de obținere.
După miros
Un vin rose de calitate va răspândi arome imediat ce este turnat în pahar. De obicei, vinurile rose prezintă aromele specifice de citrice, flori și chiar fructe. Pentru a scoate în evidență toate aromele ascunse ale vinurilor rose, Crama Gîrboiu recomandă să turnați vinul în pahare și să-l agitați viguros preț de câteva secunde. Imediat după, nasul trebuie să fie în pahar pentru ca aromele să vă învăluie rând pe rând.
Vinurile tinere vor mirosi fructat și vor fi pline de prospețime în timp ce vinurile obținute prin fermentație secundară vor produce arome bogate, onctuoase. Dacă vinul miroase ciudat, înțepător sau dulceag spre caramel atunci vă confruntați cu un vin afectat sau “stricat” pe care nu vă recomandăm să-l beți.
După gust
Criteriul de bază care definește un vin bun în ochii oricărui consumator este gustul vinului. Vinurile românești premiate se disting prin gusturi inconfundabile, ceea ce le face mereu preferate peste hotare. Când vine vorba de vinul rose, gustul nu trebuie să dea greș niciodată.
Cele mai întâlnite gusturi ale vinurilor rose sunt: căpșuni, zmeură, petale de trandafiri, pepene galben. Crama Gîrboiu perfecționează gustul vinului rose și produce vinuri cu gust proaspăt de lychee, gref roz, fructul pasiunii și mango. Pasiunea pentru acest tip de vin se regăsește în fiecare sticlă de la crama noastră. Ne bucurăm să convertim iubitorii vinurilor la gusturi noi, cu adevărat speciale.
Vinul rose: asocieri alimentare
-
Carne de pasăre
Așa cum poate vă așteptați, vinul rose face pairing minunat cu carnea de pasăre, în special cea de curcan. Chiar și un piept de rață afumat poate complimenta o cină romantică în doi alături de un Tectonic Rose, spre exemplu. Datorită acidității echilibrate și aromelor exotice din vin, rose-ul are nevoie de o carne ușoară și albă pentru a-și scoate în evidență proprietățile gustului. Încercați acest pairing și suntem siguri că îl veți aprecia instant!
-
Fructe de mare sau salate
Fiind un vin care se consumă cel mai bine vara, nu e de mirare că rose-ul se potrivește și cu preparatele pe bază de fructe de mare. Îl putem asocia și salatelor de vară care sunt ușoare, fresh și binevenite în zilele cele mai călduroase.
Acest pairing se găsește des și în restaurante și este recomandat pentru o masă delicioasă și momente de respiro magice.
-
Desert
La desert merge întotdeauna vinul rose, în special vinul dulce și demidulce. Ca soiuri, noi recomandăm vinurile rose obținute din aromata Busuioacă de Bohotin sau alte vinuri dulci concepute special pentru deserturi. Încercați vinul de desert alături de prăjituri, turtă dulce, cozonac, dulcețuri și tarte.
În această vară, vă dorim să savurați cu poftă cele mai bune vinuri rose românești de la Crama Gîrboiu și să vă deconectați de la viața de zi cu zi alături de un pahar cu vin bun. Rose-ul dă startul distracției și tot ce aveți de făcut este să vă relaxați cu cei dragi. Perioada vacanțelor este perfectă pentru a încerca lucruri noi iar vinurile ar trebui să fie pe lista oricărui entuziast. Nu uitați să le savurați la temperaturi optime, să le asociați felurilor de mâncare potrivite și dacă aveți o sticlă cu screw cap, să nu uitați să strângeți dopul!