Cum faci să alegi cel mai bun vin de fiecare dată?
Cu toții ne dorim să savurăm un vin excelent de fiecare dată când deschidem o sticlă. Însă, există și situații în care poți fi ușor dezamăgit de vinul ales. Este de înțeles, având în vedere că sunt numeroase sortimente de vin din care să alegi. Câteodată ți-ai dori un vin rosu sec pentru o seară relaxantă sau ai încerca un vin alb într-o după-amiază de vară. Și, desigur, există acele momente când un vin rose este binevenit. Dar, cum faci să alegi cel mai bun vin de fiecare dată?
Poate fi o adevărată provocare să studiezi o întreagă gamă de vinuri înainte de a lua decizia finală. Pe lângă culoarea vinului, ai de ales între vin sec, dulce, demisec sau demidulce. Să nu uităm și de denumirile vinurilor. Să fie o alegere bună un sauvignon blanc, pinot noir sau chardonnay?
Pentru a găsi mai ușor răspunsul la toate aceste întrebări, am pregătit pentru tine acest articol. Vom discuta despre sortimente de vin, denumiri și arome. Citește în continuare și vei afla cum poți alege vinul perfect, care îți va satisface papilele gustative.
Vin alb, roșu sau rosé: care sunt diferențele privind culoarea vinului?
Cu siguranță nu ai nevoie de ajutorul nostru pentru a face diferența între cele trei tipuri de vin. Dar, te-ai gândit până acum cum devine vinul o anumită culoare? Un vin alb este diferit de unul roșu, atât din punct de vedere al culorii, cât și al gustului. Ca să înțelegi mai multe despre gustul vinului, trebuie să știi ce diferențiază cele două tipuri de vin.
Vei fi surprins să afli că aproape toate soiurile de struguri produc un suc aproape transparent. De aceea, un vin alb nu este realizat întotdeauna din struguri albi. Dar, dacă nu strugurii dau culoarea vinului, atunci ce o face? Pielea strugurilor oferă culoarea vinului, dacă aceasta este lăsată la fermentat alături de struguri și semințele acestora.
Revenind la gustul vinului, care este foarte diferit în cazul unui vin alb față de un vin roșu. Ceea ce creează aceste diferențe sunt taninurile. Dar și modalitatea de fermentare schimbă foarte mult aroma unui vin.
Modalitati de fermentare a vinului
Vinul roșu se îmbină cu taninuri în urma procesului de îmbătrânire în butoaie de stejar. Taninurile sunt o substanță naturală din struguri, ce oferă o senzație puțin amară, intensă. Sentimentul de gură uscată pe care îl ai după ce bei un pahar de vin roșu provine de la acestea.
Taninurile oferă o aromă specifică vinului roșu. Vinul alb nu are așa multe taninuri însă, pentru gustul unui vin alb, un rol important îl joacă aciditatea acestuia. Vom vorbi imediat și despre aceasta.
Înainte trebuie să menționăm că, modalitatea de fermentare a unui vin alb se face în cisterne din oțel inoxidabil. În această manieră, se păstrează aroma fresh și fructuoasă a strugurilor.
Un vin rose se află între vinul roșu și cel alb. Ca gust, se apropie de vinul alb, fiind un vin fructat, perfect pentru zilele de vară. Dar, metoda de realizare a vinului rosé este precum cea a vinului roșu. Diferența o face faptul că, pielea strugurilor va fi îndepărtată după câteva ore de fermentație. Și, astfel, apare acea culoare superbă pe care vinul rosé o are.
Descrierea vinurilor: cele 4 caracteristici după care te poți ghida când alegi un vin
Când dorești să servești un vin bun, ai anumite preferințe. Dacă îl vrei mai dulce sau sec este primul lucru la care te gândești. Iar, dulceața vinului este prima caracteristică ce diferențiază vinurile între ele.
Există vinuri dulci și vinuri seci. Foarte descriptiv și ușor de făcut alegerea. Dar, există o concepție greșită privind vinurile demiseci și demidulci. Acestea nu sunt același lucru. Un vin demisec are un conținut de zaharuri între 4 și 12 grame/litru, deci va avea un gust mai apropiat vinului sec. În timp ce, vinul demidulce are între 12 și 50 de grame de zaharuri per litru și va fi mai dulce.
Aciditatea vinurilor
Aciditatea, despre care am discutat în cazul vinurilor albe, este al doilea element definitoriu pentru un vin. Aciditatea crescută va face un vin să aibă un gust proaspăt, iar un vin cu aciditate scăzută va avea o aromă mai ”grasă”.
Taninurile, mai mult în cazul vinurilor roșii, oferă un gust bogat și pătrunzător dacă au un nivel ridicat. O aromă foarte intensă îți va lăsa gura uscată. Nivelul scăzut de taninuri în vinul roșu, oferă acestuia un gust domol, mult mai băubil pentru cei ce nu doresc un vin foarte tăios.
Ultimul element care descrie un vin este corpul acestuia. Corpul unui vin este o caracteristică importantă ce exprimă greutatea vinului. Aceasta este determinată în primul rând de tăria alcoolică, dar și de extract. Un vin foarte corpolent este gras și va lăsa grăsime pe pahar când îl învârți. Unele vinuri albe pot fi foarte puțin corpolente și, astfel, au o consistență similară apei.
Denumirile vinurilor: ce reprezintă fiecare?
Când te afli în postura alegerii unui vin poate fi copleșitor să alegi între numeroasele denumiri ale acestora. Mai ales dacă acestea nu îți transmit nimic. Este normal să nu le știi pe toate și de aceea venim în ajutorul tău cu explicarea celor mai des întâlnite denumiri de vin.
Până acum, am discutat despre cum se face vinul și care sunt caracteristicile gustului unui vin. Ultima parte din articolul nostru o dedicăm denumirilor vinurilor și cum să alegi un vin pe baza lor.
Acestea sunt cele mai cunoscute denumiri ale unui vin roșu:
- Cabernet sauvignon. Cabernet este un vin foarte corpolent, cu un nivel moderat de aciditate, perfect pentru servirea lui la cină.
- Fetească Neagră. Acesta este unul dintre cele mai populare vinuri din România. Are o greutate medie, cu arome complexe și bogate, care pot include prune, cireșe și condimente.
- Merlot. Unul dintre cele mai cunoscute vinuri, vinul Merlot este mai accesibil ca gust. Are o aromă bogată, de fructe coapte și cu subtonuri pământoase.
Denumirile vinurilor albe diferă în funcție de dulceața lor.
Vinurile albe dulci pot fi:
- Șarba. Acesta poate fi și sec și dulce. Are o aromă pregnantă de petale de trandafiri si o aciditate plăcută.
- Tămâioasă Românească. Acest vin dulce și aromat este foarte versatil. Potrivit pentru cină, cât și alături de un desert.
Vinurile albe seci pot avea următoarele denumiri cunoscute:
- Chardonnay. Este un vin mediu spre foarte corpolent. Are aroma suavă de fructe, de la mere la papaya, cu subtilități de vanilie.
- Sauvignon Blanc. Un vin versatil, cu o aromă de fructe exotice și note fine vegetale de agrișe. Corpolent cu un post gust revigornat.
Care este secretul pentru a alege vinul perfect?
Vinurile sunt foarte diferite. Secretul pentru a alege vinul perfect este să înțelegi diferențele inerente dintre tipurile de vin. Și, poate cel mai important, să fii atent la gusturile tale. Acum că știi care sunt caracteristicile unui vin, îți vei putea da seama mai ușor ce vrei să îți ofere acesta. Fie că vorbim de un vin rosu, alb sau vin rose, sunt multe sortimente pe care le poți încerca. Te invităm să descoperi vinurile Cramei Gîrboiu!