Alegerea vinului perfect pentru friptura este una din cele mai mari provocări dar in același timp un gest simplu care sa ne pună in valoare atât măiestria de „chef” cat si aromele preparatului.
Ca regulă generală, carnea roșie se potrivește de minune cu vinuri roșii sau rosé pline de savoare. Pe când, carnea alba, pestele si fructele de mare fac casa buna cu vinurile albe fructate sau maturate in baricuri de stejar. Cu cât o friptură este mai grasă, cu atât are nevoie de un vin mai robust cu taninuri mai pronunțate. Cupajele roșii care au la baza Cabernet Sauvignon sau Feteasca Neagra sunt perfect potrivite pentru fripturile de coastă, în timp ce o friptură de mușchi de porc se asortează mai bine cu un vin alb deosebit.
Friptura de Porc
Vin roșu sau alb cu carne de porc? Există multe vinuri roșii suculente și vinuri albe mai bogate, cu o aciditate pronuntata, care se potrivesc genial cu friptura din carne de porc. Vinul Bacanta Sarba Special Edition funcționează perfect pentru a echilibra grasimea din carnea de porc iar fructuozitatea scoate in evidenta aroma delicata a carnii.

Friptura de Vita
O regulă generală de urmat este să potriviți intensitatea felului de mâncare cu vinul, așa că dacă discutam de o tocană de pulpa de vită de Black Angus, un roșu fructat si condimentat, cum ar fi Bacanta Syrah, se va descurca bine! Carnea grasă funcționează de minune cu vinuri roșii corpolente, care au taninuri ridicate si un post gust persistent. Taninul este un astringent care funcționează ca un agent de curățare pentru a „răzui” grăsimea din interiorul gurii noastre in plus acizii regăsiti in vinul roșu ajuta digestia. Acesta este motivul pentru care vinurile rosii complexe si intense, precum Constantin 60 Cabernet Sauvignon, funcționează atât de bine cu un Rib-Eye sau Tomahawk!
Friptura de Miel
Mielul are o aromă mult mai delicată decât cea mai mare parte a cărnii de vită, așa că, în general, puteți selecta vinuri mai ușoare, cu aromă mai delicată. De asemenea, mielul capătă cu adevărat aroma sosului, așa că luați în considerare sosul atunci când combinați.
Optează pentru vinuri cu corp mediu sau vinuri roșii fructate cu taninuri mai fine, cum este Bacanta Feteasca Neagra Barrique, întotdeauna o alegere inspirată când vine vorba de carnea de miel.
Friptura de Vanat
Vânatul este o carne roșie bogată in arome si cu o textura mai ferma. De asemenea, este destul de slabă in grăsimi, aspect care ne influențează in mod direct asocierea cu vinul perfect. Căutați vinuri roșii cu corp mediu cum este Bacanta Merlot Barrique. Când le puneți pe cele două împreună, vinul va avea un gust mai fructat, iar carnea va avea o savoare mai delicat.

Friptura de Pasare
Ca regulă generală, carnea albă, cum ar fi pieptul de pui sau de curcan, se asortează bine cu vinuri albe precum Petite Helena Premium Red Blend, în timp ce carnea roșie precum rata se potrivește bine cu vinuri rosé cu corp mediu precum Bacanta Special Edition Traminer Roz, un vin cu o aciditate ridicata ce poate completa carnea savuroasa si condimentele exotice.
Friptura de Peste si Fructe de Mare
Căutați întotdeauna vinuri albe proaspete si fructate care sa va echilibreze aroma delicata a peștelui. Un vin Bacanta Chardonnay Barrique cu corp mediu se asortează frumos cu fripturi de ton la grătar sau pește-spadă.
Vinurile Albe nu vor copleși aroma delicată a fructelor de mare/peștelui, vor părea în continuare răcoritoare atunci când fructele de mare/peștele sunt consumate cu suc de lămâie și nu vor fi influentate de gustul umami al preparatului.

Speram ca sfaturile noastre te-au ajutat sa iei cea mai buna decizie când vine vorba de a asocia friptura cu vinul preferat de la Crama Girboiu. Nu uita ca întotdeauna experiența este una personală si preferințele primează in fata oricăror sugestii.