50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Cum se ține corect paharul de vin și de ce contează acest lucru 

6 aprilie 2023

Hai să descoperim împreună cum se ține corect paharul de vin și de ce contează acest lucru! Vinul este o băutură specială, în jurul căreia s-a dezvoltat un adevărat univers. Acesta cuprinde meșteșuguri și cunoștințe, obiceiuri de consum și obiecte utilizate la cultivarea viței și la producerea, depozitarea și consumul vinului. Paharul, aparent doar un recipient fără mare importanță, influențează servirea vinului. La fel de important este și modul în care îl ținem.

De ce este important cum ții paharul de vin

Păstrezi paharul curat

Pentru o persoană fără experiență, degustarea se face destul de simplu: apuci paharul și bei. Însă aceste două etape constau în mai mulți pași, pe care ar fi bine să-i respecți dacă vrei să simți tot ce are mai bun de oferit respectivul vin. Despre tehnicile și regulile de bază ale degustării am mai scris, așa că astăzi aducem în discuție importanța ținerii corecte a paharului. Primul motiv este legat de transparența sticlei.

Dacă apuci paharul de cupă, lași amprente pe el. Pielea conține uleiuri naturale, care pe sticlă se văd imediat. În plus, este posibil ca grăsimea de pe preparate să ajungă și pe mâini. Un pahar cu amprente sau urme de grăsime arată urât și afectează percepția asupra culorii. Dacă vrei să analizezi băutura din pahar, trebuie să-i descoperi și culoarea, vâscozitatea și modul în care interacționează cu lumina.

 Păstrezi temperatura optimă a vinului

Fiecare sortiment de vin are o temperatură optimă de servire. Astfel, aromele se eliberează și echilibrează. De exemplu, Feteasca Neagră trebuie răcită la 16-18 grade Celsius înainte de servire. Palmele noastre eliberează căldură. Cum majoritatea vinurilor trebuie răcite sub temperatura camerei și mult sub temperatura corporală, contactul cu mâinile înseamnă un transfer termic rapid. Urmarea încălzirii vinului este afectarea profilului aromatic și a caracteristicilor. Altfel spus, ține-ți mâinile departe de cupă dacă vrei să bei vinul la adevărata lui valoare.

Poți elibera aromele fără să verși vinul

Unul dintre pașii esențiali ai degustării vinului constă în rotirea paharului. Acest gest permite observarea modului în care vinul se scurge pe pahar, deci a vâscozității și a altor caracteristici vizuale. De asemenea, rotirea paharului eliberează buchetul. Aerul pătrunde în lichid și permite moleculelor încărcate cu arome să se ridice în aer. Astfel, poți identifica olfactiv toate notele.

Dacă ții paharul de cupă și îl rotești, ai toate șansele să-l verși. Doar prin apucarea corectă de picior îl poți roti destul de mult fără să-ți pătezi hainele sau să dai vin pe jos ori pe masă. Bineînțeles, o altă condiție a unei degustări reușite este alegerea corectă a paharului.

cum se tine corect paharul de vin
Image by lookstudio on Freepik

Cum să ții corect paharul cu vin

Există mai multe moduri în care poți ține corect paharul cu vin:

  • Apucă piciorul chiar deasupra bazei – ține paharul cu arătătorul și degetul mare astfel încât celelalte degete să se așeze pe picior și să se sprijine de bază; este un mod sigur de a ține paharul, în special dacă ai mâna obosită;
  • Apucă piciorul chiar sub cupă – este cel mai bun mod de a ține paharul dacă nu ai o masă lângă tine; paharul este stabil și degetele sunt destul de departe de cupă pentru a nu transmite căldură;
  • Ține piciorul de bază – această metodă este preferata specialiștilor, pentru că permite rotirea paharului fără risc de vărsare; pentru începători poate fi intimidant să ții paharul de vin astfel: degetul mare trebuie să stea deasupra bazei, ier cel mijlociu și arătătorul să o susțină de dedesubt.

Alte reguli de care să ții cont când bei vin

Nu umple paharul

Dacă ai vizitat magazinul nostru și ai achiziționat unul dintre vinurile noastre, îl vei savura cu plăcere. Totuși, în afară de modul corect de ținere a paharului, trebuie să ții cont și de alte lucruri. Unul dintre ele este cantitatea de băutură din pahar. Nu umple niciodată paharul, pentru că vinul are nevoie de un spațiu în care să ia contact cu aerul. Regulile de umplere sunt următoarele:

  • ⅓ din pahar pentru vinuri roșii ca Pinot Noir și Cabernet Sauvignon;
  • ½ din pahar pentru vinuri albe ca Sauvignon Blanc și unele vinuri de desert;
  • ¾ din pahar pentru vinuri spumante;

Pune paharul pe masă

Este obositor să ții paharul în mână pe toată durata unui eveniment. În plus, chiar dacă îl ții de picior, proximitatea îndelungată a mâinii poate facilita transferul de căldură. Pune paharul pe masă sau, dacă nu ai pe ce-l așeza, ține-l pe palma celeilalte mâini.

Bea dintr-un singur punct

Băutul din mai multe puncte ale buzei paharului poate face ca paharul să pară murdar. Urmele de ruj sau grăsime se văd ușor. În plus, afectează aroma vinului. Așadar, bea dintr-un singur punct.

cum se tine corect paharul de vin

Detaliile fac diferența și când bei vin. Ține paharul corect, degustă cu atenție și bucură-te de vinurile bune ale Cramei Gîrboiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OFERTA LIMITATA

-20%

COD: PASTE20

In luna aprilie te bucuri de o reducere exclusiva la toata gama de vinuri rosii

Campania este valabila in perioada  1 – 30 Aprilie 2024 in limita stocului disponibil