Degustarea vinului este o artă aparte pe care doar iubitorii de vinuri o pot descifra în întregime. Cunoscătorii știu că turnarea unui pahar de vin și savurarea acestuia este un ritual care merită dus la bun sfârșit pentru aprecierea vinului. Fiecare vin are personalitatea sa și poartă amprenta cramei producătoare. Din acest motiv, este important să descoperim toate secretele vinului ales și să ne bucurăm de toate aromele și gusturile pe care acesta le oferă.
Prin “degustare de vinuri” înțelegem procesul prin care vinurile sunt evaluate din punct de vedere olfactiv, vizual și gustativ. Deși tehnica degustării vinurilor este extrem de veche, termenul și procesul în sine a fost recunoscut în jurul anului 1519. Tocmai în secolul al XVIII-lea, metodologia degustării vinului a fost oficializată.
Astăzi, degustarea vinului poate fi făcută atât de experți cât și de iubitorii vinurilor. Degustările oficiale au loc în cadrul unei comisii sau a unui eveniment pe când degustările mai puțin oficiale se pot organiza acasă, alături de prieteni, familie sau alți pasionați ai vinului. Indiferent de ocazie, degustarea vinului are întotdeauna același scop: analizarea vinului și descoperirea acestuia pe toate planurile.
Prin degustare, se identifică soiul, aroma vinului, anul și alte caracteristici importante ale vinului. Prin intermediul acestor tehnici de gustare, crește curiozitatea pentru metodele de producere ale vinului, pentru gust și istorie. Vă recomandăm să priviți dincolo de aparența vinului și să începeți să îl cunoașteți mai intim și mai special.
Degustarea vinului: principalele tehnici
Așa cum probabil vă imaginați, degustarea vinului presupune anumite tehnici și reguli pentru a putea vorbi, la final, de o degustare de succes. Aceste tehnici au fost dezvoltate de-a lungul timpului și sunt folosite și astăzi de experți. Dacă vă doriți să pătrundeți și mai mult în lumea vinului, Crama Gîrboiu vă recomandă patru tehnici de degustare.
Aspectul vinului
Prima tehnică se referă la modul cum arată vinul ales de îndată ce acesta este turnat în pahar. Încă de la prima privire, vinul oferă indicii cu privire la soi și chiar la vârsta acestuia. Când turnați vinul în pahar, nu vă grăbiți să-l beți. Așteptați-l să se dezvăluie și încercați să îi înțelegeți istoria și identitatea prin degustare.
Pentru a “citi” vinul, e important să îndreptăm paharul către o sursă de lumină, să observăm culoarea și limpiditatea vinului. Fiți atenți dacă vinul este mat, transparent sau tulbure pentru a-i afla starea și calitatea. Prin culoare și aspect, poți afla mai multe despre vârstă, soiuri și chiar concentrație de alcool. Spre exemplu, cu cât sunt mai vechi, vinurile albe își schimbă culoarea și devin mai galbene, chiar puternic pigmentate. Pe de-altă parte, vinurile roșii vechi își pierd din culoare și strălucire, ajungând la o stare mai translucidă.
Înclinând paharul, vom putea vedea dacă vinul lasă urme pe pahar. Dacă apar linii sau “piciorușe” care se scurg pe pahar, atunci știm că vinul are mai mult alcool sau mai mult “zahăr”, în funcție de caz.
Mirosul vinului
A doua tehnică este de obicei ignorată de novicii vinului care uită cât de importantă este aroma vinului. Doar atunci când identificăm și aromele vinului putem spune că avem parte de experiența completă a degustării unui vin bun. Buchetul vinului nu trebuie să fie nici el subestimat. Pentru a elibera toate aromele importante ale vinului, învârtim ușor vinul în pahar pentru oxigenare rapidă și trezire a aromelor. De aceea, la diverse evenimente de degustare veți vedea toți participanții agitând paharele și mirosind imediat vinul pentru a identifica aroma, buchetul și notele diafane din vin.
Aromele eliberate pot fi de diferite feluri, în funcție de soiul și maturarea vinului. Dar în principiu, există arome primare, arome secundare și arome terțiare. Aromele primare sunt cele de bază, pe care le simțiți imediat și sunt datorate soiului. De obicei, acestea pot fi arome de fructe. Aromele secundare pot apărea datorită procesului de fermentare și uneori chiar puteți simți în miros drojdie. Iar ultimele arome, cele terțiare, sunt cele care formează buchetul vinului. Cea mai ușor de recunoscut notă este cea de vanilie care apare în urma în urmă maturării vinului în baricuri de stejar.
Gustul vinului
Următorul pas este să gustați vinul. Cel mai anticipat pas este și cel mai important. Pentru o degustare ca la carte, vă sugerăm să nu înghițiți vinul imediat ci să lăsați vinul pe limbă, să-l plimbați prin toate colțurile gurii și să vedeți ce gusturi descoperiți. Există trei etape ale gustului pe care le veți experimenta de îndată ce încercați vinul. Acestea vizează gustul propriu zis, textura și durata gustului.
Gustul este elementul care definește experiența unui vin bun. Ce impresie creează vinul degustat? Este sec sau dulce? Are aciditate ridicată sau nivelul de zahăr pronunțat? Dacă analizați cu atenție gustul, veți fi plăcut surprinși să savurați vinul așa cum nu l-ați mai gustat până acum. Veți experimenta catifelarea gustului și veți afla detalii despre textura, dulceața și personalitatea vinului.
Concluziile degustării
După ce ați parcurs procesul degustării este timpul să puneți cap la cap toate informațiile și trăirile pe care le-ați însumat în timpul degustării. Toate acest concluzii vă vor ajuta să decideți care vin v-a plăcut mai mult și chiar să aflați care sunt preferințele voastre în materie de soi și arome.
Tehnicile de degustare vă ajută să cunoașteți mai bine vinurile și cramele producătoare dar și să acordați mai mult interes și altor vinuri pe care nu ați avut curaj să le încercați.
Reguli de bază pentru degustarea vinului
Aici ne referim strict la degustările oficiale sau de tip eveniment care cer anumite reguli de bază pentru o experiență deosebită.
Respectați ordinea de degustare a vinurilor
Dacă participați la evenimente de degustare a vinurilor, Crama Gîrboiu vă recomandă să fiți atenți la ordinea în care degustați vinurile. De obicei, cramele vă pot îndruma cu privire la acest aspect sau puteți urma sfaturile noastre și să folosiți următoarea formulă. Vinul alb se degustă întotdeauna înaintea vinului roșu. Având taninuri mai pronunțate, dacă este încercat primul, vinul roșu va eclipsa inevitabil vinul alb. De asemenea, încercați întâi un vin sec și abia după, finalizați cu un vin dulce. Dacă încercați mai întâi pe cel dulce, vinul sec va deveni mai aspru. O altă regulă importantă este degustarea vinului tânăr și după, a vinului mai vechi. Vinurile tinere sunt mai ușoare și nu atât de complexe precum cele vechi ceea ce ajută la valorificarea tuturor aromelor din ambele vinuri.
Utilizați tehnicile de degustare a vinului
Acum fiind în posesia tehnicilor de degustare, veți știi exact ce trebuie să faceți la următoarea ocazie de degustare. Nu vă lăsați intimidați de cei din jur și bucurați-vă de vin în mod discret dar corect.
Începeți prin a privi vinul din paharul oferit, rotiți lichidul pentru a-l aera, mirosiți vinul și gustați-l ușor, curioși și nerăbdători să îi aflați aromele. Plimbați lichidul de la stânga la dreapta în gură și analizați dacă vă place, cât de sec sau dulce este și gândiți-vă cum și dacă l-ați putea integra la o masă acasă, alături de familie sau prieteni. Nu uitați să vă bucurați alături de ceilalți și să împărtășiți păreri. De asemenea, dacă sunt prezenți reprezentanți ai cramei, nu ezitați să le puneți întrebări. Vor fi entuziasmați să vă răspundă și să vă ofere cât mai multe detalii cu privire la vinurile lor.
Adoptați o ținută și prezență potrivită
Dacă participați la degustări de vinuri, vă recomandăm să vă îmbrăcați adecvat pentru a respecta atât vinurile cât și evenimentul în sine. De obicei, ținuta recomandată este business casual, cocktail chiar, care să inspire eleganță și să se potrivească cu imaginea vinului. Ținuta de degustare de vinuri la femei trebuie să inspire feminitate iar la bărbați, prestanță. De asemenea, recomandăm doamnelor să nu vină cu genți și poșete mari deoarece mâinile voastre vor fi ocupate să țină paharul de vin și eventual, să facă cunoștință cu ceilalți prezenți la eveniment.
Un alt sfat pe care vi-l oferim este să nu folosiți parfumuri puternice pentru a putea experimenta toate aromele vinului și a nu altera simțurile olfactive ale celor din jur.
Formați-vă propria părere
Degustările de vinuri reunesc iubitorii de vinuri dar și experții. Este foarte ușor să ne lăsăm influențați de părerea celor din jur în timp ce îi ascultăm în descrierea unui vin. Unii participanți vor fi destul de insistenți în recomandările lor și vor impune un anumit gust și anumite arome în degustare. Cu toate acestea, vă recomandăm să vă ascultați propriul instinct și propriile simțuri. Căutați răspunsul în vinul pe care îl aveți în pahar. Nu este nici o problemă dacă un vin nu este pe gustul vostru chiar dacă aparent, majoritatea îl preferă. Fiecare are preferințe și gusturi proprii și în final, contează doar dacă vă place sau nu un anumit vin.
Aceste gusturi nu sunt și nu ar trebui influențate de cramă, an, preț sau faima ci pur și simplu de preferințe. Vinul poate fi un partener sau un secret personal de care vă puteți bucura în cele mai importante momente și este ideal să îl alegeți cu inima.
Sfaturi pentru organizarea unei degustări de vinuri acasă
Invitați iubitorii de vinuri
…sau curioșii. O degustare de vinuri organizată acasă va fi succesul serii dacă invitații sunt și ei interesați de vin. Prin degustare veți avea ocazia să vă învățați prietenii și familia despre tehnicile de degustare și le veți deschide apetitul să încerce și mai multe vinuri pe viitor.
Vinurile deschid conversația și pot asigura o seară interactivă, plină de bucurie și efervescență. De asemenea, vă puteți încuraja invitații să încerce și ei să descopere vinurile prin tehnicile consacrate de degustare. Cu siguranță își vor reaminti seara cu drag.
Alegeți vinuri și soiuri prietenoase
Pentru început, Crama Gîrboiu vă sfătuiește să organizați degustarea cu soiuri și vinuri românești. Cramele din România au o varietate mare de vinuri pe care invitații le pot încerca. Cu toate acestea, poate ar fi bine să încercați soiuri precum Fetească Neagră sau Tămâioasă Românească – vinuri pe care românii le cunosc și le pot redescoperi cu ajutorul vostru. Alte soiuri interesante de încercat pe care chiar Crama Gîrboiu le produce sunt Şarbă și Plăvaie.
Procurați-vă accesoriile necesare
Nici o degustare nu este completă fără instrumentele specifice vinului. Aveți grijă să puneți pe masă suficiente pahare, frapiere, carafe pentru decantare. De asemenea, nu uitați să aveți la îndemână un tirbușon bun și o masă mare pentru prezentarea vinurilor.
Fără accesoriile necesare, nu veți reuși să puneți în valoare vinurile și nici cunoștințele voastre dobândite. Este momentul să împărtășiți cu cei din jur totul despre pasiunea voastră pentru vin.
Bucurați-vă de vinuri și eveniment
Acolo unde este vin, este și veselie! Din acest motiv, degustarea vinului nu trebuie să fie un moment sobru, mai ales când este organizat acasă, împreună cu cei dragi! Dimpotrivă, acest tip de degustare va fi cadru de distracție și experimentare a vinurilor românești.
Pentru a face degustarea mai interesantă, vă recomandăm să puneți la dispoziție invitaților și ceva gustări. Noi sugerăm câteva brânzeturi, nuci, struguri, grisine sau alte lucruri care pot complimenta vinul.
Sperăm ca sfaturile noastre să vă ofere destulă inspirație pentru participarea la degustări de vinuri, fie ele formale sau informale. La noi în țară, interesul pentru vinuri crește iar evenimentele cu și despre vinuri sunt din ce în ce mai numeroase. Degustări, festivale și târguri – toate aceste ocazii sunt organizate cu vinuri și permit participanților să deguste vinuri bune românești, produse cu mândrie la noi în țară. Nu vă lăsați intimidați de astfel de evenimente și acordați-le vinurilor o șansă!
Degustările de vinuri sunt ocazia perfectă pentru a încerca vinuri noi și a face cunoștință cu alți iubitori de vinuri. În plus, prin intermediul acestor evenimente veți avea oportunitatea să învățați mai multe despre acestea și să faceți parte dintr-un univers nou și savuros!