tipuri de vinuri
Toate articolele

Tipuri de vinuri: clasificare și de ce Feteasca Neagră se numără printre cele mai apreciate

Cunoscătorii știu că există numeroase tipuri de vinuri de care se pot bucura oricând își doresc. Această clasificare și diversitate a apărut datorită evoluției vinului și a perfecționării metodelor de producere a acestuia. Arealul și tipul de sol contribuie direct asupra strugurilor și a vinului produs, ceea ce a dus la adoptarea unor sisteme proprii de clasificare a vinurilor pentru fiecare țară în parte. 

Printre soiurile cele mai apreciate în țara noastră, Feteasca Neagră continuă să rămână fruntașă. Așa cum ne place nouă să spunem la Crama Gîrboiu, Fetească Neagră este un soi pe gustul românilor. În următoarele rânduri vom vorbi mai mult despre tipuri de vin dar și despre soiul românesc Feteasca Neagră.

Vinuri de masă

Vinul de masă sau “vin de table” așa cum îi spun francezii, este tipul de vin cu cea mai “slabă” calitate din toate categoriile de vin. Prezente la toate cramele și producătorii de vinuri, vinurile de masă sunt rezultate, de obicei, din materii prime mai puțin calitative. Cu toate acestea, vinul de masă își are locul în bucătării prin folosirea acestuia în diverse sosuri sau feluri de mâncare sau ca pairing pentru mesele simple de zi cu zi. 

Vinurile de masă sunt de consum curent, sunt ușoare și nu au rolul de a impresiona prin soi sau podgorie. 

Vinuri de calitate

La polul opus, se află vinurile de calitate. Aceste tipuri de vinuri sunt obținute din soiuri de struguri cu proprietăți tehnologice superioare din zone viticole delimitate. Aceste vinuri se împart în vinuri de calitate superioară (VS) și vinuri cu denumire de origine controlată (DOC).

Vinuri de calitate superioară

Aceste vinuri au o tărie de alcool care pornește de la 9,5%. Pe sticlă veți descoperi menționate proveniența geografică și soiul de struguri din care vinul este produs.

Vinuri de calitate superioară cu denumire de origine controlată

Aceste sortimente de vinuri sunt de o calitate mai bună și o concentrație de alcool mai ridicată (minim 11%). Pe aceste vinuri le găsim cu ușurință în comerț și sunt de obicei vinurile pe care le achiziționăm pentru consum sau să le oferim cadou. 

Vinuri speciale

Vinurile speciale sunt vinurile realizate din anumite cupaje sau obținute din tehnici aparte de vinificație. În această categorie intră și vinurile care sunt obținute din soiuri unice și în condiții planificate atent pentru a obține vinuri cu potențial de învechire și  gusturi memorabile. 

La Crama Gîrboiu, vinurile speciale sunt cele din Rezervă Familiei, vinurile medaliate și vinurile premium.

Sistemul german de clasificare folosit în România 

În România se folosește sistemul german de clasificare vinuri – bazate pe calitate. 

cules de struguri

Culesul la maturitate deplină

Această etapă presupune culesul strugurilor atunci când sunt copți iar acumularea de zahăr este de minim 196 gr/l.

Culesul târziu

Acest cules are loc atunci când strugurii sunt supracopti iar cantitatea de zahăr este foarte ridicată: peste 213 gr/l.

Cules la înnobilarea boabelor (C.I.B.)

În acest caz, culesul are rolul de a folosi strugurii care au ajuns în etapa de stafidire sau apare mucegaiul nobil. Drept rezultat, strugurii vor avea conținut de zaharuri de minim 240 gr/l.

Tipuri de vinuri în funcție de conținutul în zaharuri

Nivelul de zahăr din vinuri ajută la clasificarea acestora. Prin urmare, avem următoarea clasificare:

  • Vinuri seci
  • Vinuri demiseci
  • Vinuri demidulci
  • Vinuri dulci

Tipuri de vinuri în funcție de culoare

Soiurile de struguri și metodele de producere a vinurilor influențează culoarea și tipul vinului obținut. Din acest motiv, universul vinurilor cuprinde următoarele:

De ce să încerci Feteasca Neagră de la Crama Gîrboiu 

La Crama Gîrboiu ne place să credem că Fetească Neagră este un vin al tuturor românilor. Cunoscut și sub denumirea de Poama Fetei Neagră, Coada Rândunicii sau Păsăreasca Neagră, soiul Fetească Neagră rămâne în topul preferințelor românilor. 

Dacă vorbim despre tipuri de vinuri, atunci Fetească Neagră de la Crama Gîrboiu este într-adevăr specială. Potențialul acestui soi este de neignorat. Acesta acumulează în mod natural zaharuri, produce o aciditate bine integrată iar vinul obținut este de calitate superioară. 

bacantă feteasca neagrăVinurile Cramei…

Printre vinurile Cramei Gîrboiu, amintim și recomandăm cu drag vinurile reprezentative Bacanta Fetească Neagră și noul Tectonic Fetească Neagră Barrique. Aceste două vinuri pot fi savurate la evenimente speciale sau împreună cu cei dragi. Ele dispun de o culoare roșie granată seducătoare și un spectru aromatic complex. 

Un alt vin al Cramei Gîrboiu pe care îl recomandăm și care este, în fond, esența eforturilor noastre de a produce cele mai bune vinuri românești îl reprezintă Constantin Premium Red Blend. Deși este un asamblaj realizat din soiurile Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot, adiția Poamei Fete Negre desăvârșește gustul aromat și echilibrat al vinului nostru multipremiat. Considerăm că vinul Constantin Premium Red Blend poate fi un cadou ideal pentru iubitorii de vinuri. 

De asemenea, dacă vă doriți să încercați Feteasca Neagră de la Crama Gîrboiu, puteți opta pentru o varianta mai puțin costisitoare dar la fel de delicioasă. Ne referim, bineînțeles, la Livia Fetească Neagră. Acest vin sec poate deveni vinul vostru de zi cu zi, mai ales că beneficiază și de sistemul de închidere screw-cap. Astfel, vinul rămâne proaspăt mai multe zile. Merită să-l încercați și să vă bucurați de aroma sa de mure, coacăze roșii, cireșe amare și magiun de prune. 

Sperăm că v-am deschis apetitul pentru seri frumoase în care veți încerca mai multe tipuri de vinuri. Pentru novicii vinului, le sugerăm să înceapă incursiunea în lumea vinului cu un soi românesc de calitate precum Feteasca Neagră. Fiți curajoși și descoperiți secretele acestui soi nativ care mulțumește chiar și cele mai pretențioase gusturi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *