Sezonul rece ne bate la ușa iar noi ne pregătim cu drag pentru sărbătorile de iarnă, ceea ce înseamnă că un vin fiert este nelipsit din ritualul zilelor friguroase. Fie că te aduni cu familia sau prietenii, vinul fiert se prepară ușor, rapid și încălzește sufletele tuturor. Suntem siguri că rețeta Cramei Gîrboiu de vin roșu fiert va fi cadoul potrivit pentru cei dragi.
Se spune că vinul fiert aromat era apreciat încă din vremea grecilor și a latinilor. Grecii, spre exemplu, obișnuiau să consume vinul fiert împreună cu diverse plante. Acestea erau lăsate la macerat pentru a oferi licorii diverse proprietăți medicinale. Predecesorii noștri latini condimentau vinul cu diverse ingrediente. Spre exemplu, piper, dafin, mastică etc pentru a obține un amestec dulce, frumos mirositor. Aceleași proprietăți dorim și noi să obținem în prepararea vinului fiert – un deliciu de care ne bucurăm cel mai mult în perioada de iarnă.
Cum alegi vinul potrivit
Veți descoperi că nu numai vinul roșu se fierbe ci și vinul alb poate fi la fel de gustos dacă este amestecat cu condimentele potrivite. Cu toate acestea, majoritatea iubitorilor de vin fiert preferă vinul roșu în perioada Crăciunului.
Pentru a obține un vin fiert bun și a ne bucura de beneficiile vinului roșu, este nevoie să folosim un vin roșu demisec, dulce sau demidulce care are deja zaharuri prezente în compoziție. Chiar dacă mai adăugăm zahăr sau miere la fiert, e important ca și vinul să prezinte dulceață, pentru a împleti mai bine gusturile la fiert. În ceea ce privește soiul de vin pentru fiert, se poate folosi Cabernet, Merlot dar și soiul românesc Fetească Neagră.
De la Crama Gîrboiu, vă recomandăm Varancha Merlot, Livia Cabernet Sauvignon și chiar Varancha Cabernet Sauvignon & Merlot. Aceste vinuri delicioase sunt perfecte pentru un vin fiert deosebit și în plus, se pot achiziționa la prețuri avantajoase.
Ce ingrediente poți folosi pentru un vin fiert aromat
Rețeta de vin fiert este versatilă și fiecare poate experimenta cu ingredientele preferate pentru un vin fiert aromat.
Ingredientele cele mai folosite la un vin fiert bun sunt următoarele: zahăr, condimente precum batoane de scorțișoară, cuisoare, piper, anason dar și fructe precum felii de portocale și mere.
În unele zone din România, la vinul fiert se adaugă și ingrediente mai neconvenționale. Spre exemplu, unii români îmbunătățesc vinul fiert cu dafin, coriandru și chiar cimbru. Mai nou, se poate adăuga și puțină lămâie și chiar nucșoară măcinată. Indiferent de ingredientele folosite, garantat veți obține o rețetă delicioasă de vin fiert.
Rețeta pentru prepararea vinului fiert pas cu pas
Cum se face un vin fiert bun? Nu există rețeta perfectă, există doar rezultat pe gustul vostru. Cu toate acestea, Crama Gîrboiu vă poate da câteva sfaturi și indicații pentru a obține un vin fiert delicios pe care să-l savurați împreună cu cei dragi.
- Pentru început, alegeți vinul roșu potrivit. Așa cum spuneam și mai sus, un Merlot demidulce sau un Cabernet este baza ideală.
- Puneți la foc mediu vinul și câteva linguri de zahăr într-o oală și amestecați până acesta se dizolvă.
- După ce vinul se apropie de punctul de fierbere, recomandăm să adăugați mai întâi fructele pe care le preferați, tăiate felii (portocală, măr etc.)
- Imediat după, puteți pune condimentele: noi, la Crama Gîrboiu preferăm cuișoarele, batonul de scorțișoară și anasonul.
- După ce fierbeți totul, opriți focul, acoperiți oala cu un capac și lăsați totul la infuzat pentru aproximativ 20 de minute.
- Serviți vinul fierbinte și savurați-l alături de cei dragi.
Greșeli de evitat în prepararea vinului fiert
Deși rețeta de vin fiert este destul de ușor de realizat, putem încălca câteva reguli nescrise în prepararea acestuia. Tot ce putem face greșit este să adăugăm prea mult zahăr sau prea multe condimente și să alterăm gustul vinului fiert.
De asemenea, nu puneți fructele nespălate în vin. Îndepărtați coaja și miezul acolo unde este cazul. In mod contrar, vinul va ieși amar la gust. Nu amestecați mai multe soiuri de vin, mergeți pe un singur soi pentru un gust cu adevărat desăvârșit.
Un alt secret pe care îl recomandăm este să puneți vinul la foc mediu spre mic chiar. Nu ne dorim ca vinul să fiarbă ci mai degrabă, să fie adus în punctul de fierbere. Acest lucru asigură că taninurile vinului să rămână intacte iar aroma și gustul să fie deosebite.
Pentru condimente, acestea trebuie să fie neapărat proaspete. Nu folosim cardamon sau scorțișoară pe care le avem păstrate din anii anteriori. Cu cât aceste ingrediente sunt mai proaspete, cu atât aroma vinului este mai divină.
La vinul fiert adăugăm zahăr, care poate fi alb sau brun în funcție de preferințe dar putem opta și pentru miere. Dacă folosim miere, trebuie să amestecăm mai mult până ce aceasta se dizolvă iar focul să fie mic pentru a nu arde mierea și a altera gustul vinului.
Nu uitați…
Aveți grijă să nu adăugați prea mult zahăr la fiert. Vă sfătuim să începeți timid cu 2-3 linguri și să ajustați cantitatea de zahăr conform preferințelor. De asemenea, în comerț există și pliculețe gata pregatite pentru vin fiert pe care le puteți folosi cu încredere. Acestea sunt ambalate și adaptate la aproximativ un litru de vin. Pentru acestea, vă sfătuim să respectați indicațiile de pe pachet. Totuși, Crama Gîrboiu recomandă să vă faceți propriul amestec de ingrediente pentru vin fiert și să folosiți cele mai proaspete condimente și fructe.
La final, vinul se lasă la “liniștit” câteva minute după care se toarnă în căni cu ajutorul unui polonic. Recomandăm cănile pentru a savura vinul fiert, mai ales dacă alegem să-l bem afară la zăpadă sau în casă, în fața șemineului.
Vinul fiert rămâne un deliciu al sezonului de iarnă care îndulcește sărbătorile petrecute alături de cei dragi. Se prepară foarte ușor. Nu necesită un vin scump dar bun și toată lumea se poate bucura de el. În plus, putem deveni creativi cu modul în care ne preparăm rețelele și cum servim vinul în căni sau pahare.
Pentru o casă înmiresmată și plină de bucurie, vă încurajăm să pregătiți o oală cu vin fiert și să vă chemați cât mai repede prietenii și familia la o seară de poveste.