Vinul alb: beneficii, tipuri și cum îl asociezi corect cu mâncarea

23 iunie 2022

Chiar dacă vinul roșu are prioritate când vine vorba de efectele sale asupra sănătății, trebuie să vorbim și despre vin alb și beneficii. Principalul motiv pentru care vinul roșu este recomandat de medici mai mult decât vinul alb este faptul că acesta conține mai mulți antioxidanți. Acești antioxidanți naturali joacă un rol major în buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, beneficiile vinului alb sunt și ele multiple și de netrecut cu vederea. 

Există diverse tipuri de vin alb precum vin alb sec, vin alb demisec, vin alb dulce, vin alb demidulce. Și toate aceste tipuri de vin alb prezintă beneficii atunci când sunt consumate cu moderație. De-a lungul istoriei, producătorii de vinuri și-au dedicat atenția soiurilor de struguri. Dar și modului de producție și fermentare și gustului pe care și-au dorit să-l obțină pentru iubitorii de vinuri.

Fiecare tip de vin are farmecul său: vinul roșu seduce prin gust puternic, vinul rose prin culoare și personalitate iar vinul alb prin aciditate sau dulceață, arome sau parfum. Pe lângă starea de bine pe care o induce vinul, acesta acționează pozitiv asupra organismului nostru în diverse moduri. În următoarele rânduri, vom discuta mai pe larg despre vinul alb și despre beneficiile acestuia. 

Bacanta Şarbă Special Edition
Bacanta Şarbă Special Edition

Vinul alb: principalele beneficii

Deși nu are atât de mulți oxidanti precum vinul roșu, vinul alb se laudă și acesta cu o serie de nutrienți. Deci ce conține vinul alb? Putem aminti aici vitamina B2, B3, B6, Potasiu, Fier, Calciu și chiar Mangan. Mangan-ul contribuie la sănătatea nervilor și a sistemului imunitar. Astfel, nu e de mirare că și vinul alb are beneficii.

Ajută la sănătatea inimii

Poate unul din cele mai neașteptate beneficii ale vinului alb este faptul că ajută la sănătatea inimii. Vinul alb contribuie la îmbunătățirea sistemului circulator și la reglarea bătăilor inimii. Substanțele din vin rezultate în urma macerării ajută la repararea țesutului ce protejează interiorul inimii și vasele de sânge din corp.

Din acest motiv, chiar și un vin alb sec consumat cu moderație poate însoți cu succes o seară de relaxare în timp ce acționează pozitiv asupra sănătății noastre. De aceea, celor care au probleme cu inima nu li se recomandă vinul roșu. În schimb li se permite consumul unui pahar de vin alb în schimb. Veste mai puțin bună pentru iubitorii de vin roșu dar noi suntem siguri că vă veți îndrăgosti de vinul alb instant dacă îl alegeți pe cel mai potrivit. Și mai ales, dacă respectați recomandările noastre de servire.

Reglează nivelul de colesterol din sânge

Studiile atestă capacitatea vinului alb de a regla nivelul de colesterol “rău” din sânge. Dacă nu aveți alte probleme de sănătate, atunci puteți consuma cu moderație vin alb pentru creșterea colesterolului bun din sânge. Colesterolul bun sau HDL (după denumirea să medicală) are rolul de a  transporta excesul de colesterol din corp înapoi la ficat, pentru a fi procesat fără a ajunge direct la celule. 

Nu îngrașă 

Spre deosebire de vinul roșu, vinul alb conține mai puține calorii. Prin urmare, nu duce la creșterea în greutate. Se digeră mai ușor și vă ajută să vă mențineți silueta, mai ales dacă sunteți la dietă. Să nu uităm totuși, că vinul alb este obținut din diverse soiuri de struguri și fiecare tip are anumite particularități. Unele soiuri dar și metode de fermentare pot afecta caloriile dintr-o sticlă de vin. De aceea, se recomandă consumarea unui pahar alb sec pe zi pentru beneficii fără secrete.

Îmbunătățește calitatea somnului

Persoanele care suferă de insomnii sau adorm mai greu pot consuma acel pahar de vin alb dinainte de culcare. Alcoolul acționează ca un sedativ și de aceea vă poate relaxa și vă garantează un somn mai odihnitor. Este important să nu bem mai mult de un pahar. În caz contrar, vom fi agitați pe timpul nopții și ne vom trezi mai des. 

Tipuri de vin alb

Vinul alb sec

Vinul alb sec este un vin care poate fi savurat cel mai bine vara datorită temperaturii sale scăzute de servire și a acidității vibrante caracteristice tipului de vin. De obicei, acest vin prezintă note puternice de citrice, fructe tropicale și cucerește prin prospețime. 

Un vin alb sec bun de la Crama Gîrboiu este Bacanta Şarbă Special Edition. Această ediție a vinului Bacanta prezintă arome primare de lime, piersică albă, ananas, mango cu note inconfundabile de petale de trandafiri. Merită încercat și savurat alături de cei dragi la ocazii deosebite. Vă mai recomandăm să încercați și Tectonic Fume Blanc și Epicentrum Şarbă & Plăvaie pentru gusturi de neuitat.

Vinul alb demisec

Vinurile albe demiseci sunt o variantă mai blândă a vinului alb sec și se potrivesc celor care preferă o aciditate mai mică. Concentrația din vinurile demiseci este mai mică ceea ce înseamnă că aceste vinuri se pretează aperitivelor și salatelor – opțiuni ideale pentru sezonul de vară.

Un vin alb demisec potrivit din punct de vedere al gustului dar și al bugetului este Varancha Fetească Regală de la Crama Gîrboiu. Soiul românesc încântă papilele gustative cu arome florale discrete. De asemenea, un vin tot la fel de proaspăt, poate mai fin și elegant este cupajul Varancha Chardonnay & Fetească Albă. Acest vin are un corp mediu și un postgust revigorant.

Ambra vin de desert
Ambra vin de desert

Vinul alb demidulce

Pentru cei care iubesc dulciurile, vinul alb demidulce poate fi o opțiune de nerefuzat în acest sezon. De obicei, aceste tipuri de vin au gusturi echilibrate și extrem de aromate. Se pot bea ușor, combinate cu anumite feluri de mâncare sau ca atare, în zilele călduroase.

Iubitorii de vinuri albe demiseci se pot bucura de vinul Varancha Muscat Ottonel pe care Crama Gîrboiu îl oferă la 10 L, în sistem bag-în-box. Acest sistem ține vinul proapăt mai mult timp pentru ca voi să vă puteți bucura de arome de ananas, pere zemoase, smochine și aciditate crocantă. 

Vinul alb dulce

Vinul alb dulce, cunoscut și sub denumirea de “vin de desert” este o adevărată încântare a simțurilor. Așa cum sugerează și denumirea, acest vin se potrivește deserturilor și brânzeturilor fine. 

Un vin recent lansat de Crama Gîrboiu pe care îl recomandăm atât noi cât și Medalia de AUR obținută la concursul internațional VINARIUM 2022 este Ambra – Şarbă Sweet Wine. Ambra este un vin obținut prin deshidratarea naturală a strugurilor, proces care a permis concentrarea zaharurilor până la 400 g/l și obținerea unei aciditati specifice zonei. Pentru Ambra, “am luat energia și dinamismul din pasiunea de a inova, am adăugat aroma stafidelor și am reînviat bonomia deserturilor într-un vin prețios, dulce”.

Vinul alb: cum se asociază corect cu mâncarea?

Vinul alb sec și demisec 

Vinurile albe seci și demiseci se potrivesc cu multe tipuri de mâncare. Deoarece se servesc la temperaturi destul de scăzute, sunt perfecte pentru zilele de vară călduroase. Se pot lua la picnicuri romantice, grătare sau în vacanță la cabană sau la plajă. 

Nu ne place să insistăm pe reguli de servire; fiecare poate savura vinul așa cum preferă. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că respectarea unor reguli și asocieri valorifică experiența vinului la maxim. Mai exact, te poți bucura de toate aromele prezente în vin iar masa devine o rețetă de succes. 

Vinurile albe seci se potrivesc de minune cu preparatele din fructe de mare sau pește și chiar cu unele feluri de mâncare din carne de pasăre. De asemenea, datorită aromelor tropicale, vinurile albe seci se asociază bine și cu brânzeturile din lapte de capră.

Pentru vinurile albe demiseci, Crama Gîrboiu recomandă asocierea cu mâncăruri ușoare. Aici includem salatele, aperitivele dar și preparate din carne de pui și pește.  

Vinul alb dulce și demidulce

Vinurile dulci și demidulci sunt mult mai aromate datorită concentrației de zaharuri mult mai concentrată. 

Vinurile demidulci se recomandă la carne de pasăre, porc, uneori și vită dar alături de sosuri dulci sau dulci-acrișoare. Aceste tipuri de vin se combină bine și cu deserturile pe bază de brânză dulce, tarte, sarlote etc. 

Vinurile albe dulci sunt adevăratele vedete când vine vorba de deserturi. Chiar dacă primul instinct este să le asociem doar cu lucrurile dulci, vinurile albe dulci se pot asocia și cu brânzeturile fine. Iar un vin alb dulce cu adevărat special poate duce la niște asocieri culinare memorabile.

Secretul este să respecți regulile de servire oferite de crama producătoare. Spre exemplu, vinul de desert Ambra – Şarbă Sweet Wine de la Crama Gîrboiu se servește la o temperatură cuprinsă între 10 și 12 grade alături de brânzeturi fine, fois gras cu ceapă caramelizată, terine de orice fel, deserturi și tarte cu fructe. Așa cum menționăm și noi pe website, Ambra este un “mod absolut fascinant de a încheia o masă copioasă alături de oameni dragi”.

Sperăm că toate aceste informații v-au schimbat perspectiva asupra vinurilor albe și că în această vară veți da o șansă vinurilor de la Crama Gîrboiu. Fie că vă aflați la mare sau la munte, la picnic sau la piscină, un vin alb bun va fi partenerul ideal. Vă recomandăm să mergeți pe vinurile pe care le preferați indiferent dacă acestea sunt seci sau dulci, demiseci sau demidulci. Alegerea este întotdeauna a voastră!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *