Tot ce trebuie să știi despre organizarea unui tur oenologic

15 iunie 2022

Tot ce trebuie să știi despre organizarea unui tur oenologic

15 iunie 2022

Pentru adevărații iubitori de vinuri, o organizare a unui tur oenologic poate fi un adevărat răsfăț. Astăzi, mai mult ca niciodată, cramele din România își deschid porțile pentru pasionați și sunt pregătite să primească iubitorii de vinuri în cele mai bune condiții. Dacă înainte procesul de obținere a vinurilor era un mister, la acest moment cramele de vinuri încurajează educarea consumatorului. Cramele propun ideea de turism oenologic tuturor celor care sunt curioși în privința vinurilor. 

Ce este un tur oenologic?

Un tur oenologic este o vizită programată la o cramă de vinuri unde vizitatorii au ocazia să cunoască crama mai îndeaproape, să învețe istoria acesteia, să participe la o degustare specială de vinuri, să vadă plantația viticolă și locurile amenajate în care vinul se păstrează. 

Crama Gîrboiu merge mai departe de această definiție și spune că turul oenologic este de fapt, o întâlnire fericită și mult-așteptată între iubitorul de vinuri și crama producătoare. În fond, turismul oenologic din România oferă tuturor doritorilor oportunitatea de a înțelege vinul și identitatea acestuia din perspectiva celui care îl produce. Consumatorii români merită să înțeleagă care sunt etapele producerii unui vin bun. Şi că, România se aliniază unei calități și standarde globale din ce în ce mai apreciate. 

Vin Spumant Cuartz Alb
Vin Spumant Cuartz Alb

Organizarea unui tur oenologic: reguli de bază 

1. Făceți-vă temele în avans

Înainte de a programa un tur oenologic este important să studiați puțin ce presupune un astfel de tur. Fiți atenți în legătură cu zona în care veți merge, cât durează până ajungeți acolo și ce mijloc de transport veți folosi. Rețineți că dacă veți conduce până la cramă va fi dificil să degustați din vinurile oferite. În acest caz, puteți programa tururi la crame aflate în apropierea voastră sau în zonele în care mergeți în concediu. Unele crame oferă chiar transport organizat deci o întrebare la crama vizată este de ajutor. 

Cele mai reușite tururi oenologice sunt acelea pe care le faceți la crama de vinuri preferată. Dacă beți un anumit tip de vin este de preferat să mergeți să vizitați chiar crama care îl produce. Veți aprecia mai mult modul în care acesta este obținut, veți învăța despre soiurile folosite și pasiunea oamenilor care fac posibilă experiența unui vin bun. 

2. Programați-vă timpul

În ultimii ani, turismul oenologic a luat amploare și în România. Peste hotare, aceste tururi sunt de mult timp organizate în zonele viticole de renume. Crame aflate în Toscana, Napa Valley, Bordeaux etc. continuă să integreze consumatorul în lumea vinurilor. Acestea oferă din ce în ce mai multe facilități și oportunități pentru iubitorii de vinuri să cunoască vinul în mod intim și pur. La noi în țară, cramele încep să ia în considerare și acest aspect care poate deveni un atuu important. Unele crame de renume deja oferă tururi oenologice și promovează acest tip de turism cu mare drag. 

De aceea, un tur oenologic poate fi privit ca o mini vacanță sau o escapadă de weekend. Această experiență este potrivită pentru cupluri, prieteni sau familie și poate reprezenta o adevărată deconectare de la haosul cotidian și o conectare cu universul misterios al vinurilor. Crama Gîrboiu recomandă aceste tururi în special toamna. Fiind sezonul de cules, plantațiile de vie debordează de belșug și puteți gusta și cumpăra must proaspăt produs. De asemenea, plimbările prin vie, sub soarele blând de toamnă va fi o relaxare mult meritată.

3. Mergeți în cuplu, cu prietenii sau familia

Tururile oenologice sunt deschise cuplurilor sau grupurilor. Indiferent de preferințe – escapadă romantică cu persoană iubită sau o vizită de relaxare – veți găsi, cu siguranță, contextul potrivit pentru voi. 

Fiecare cramă în parte are tururi personalizate și este bine să studiați website-ul oficial sau să dați un telefon pentru a afla toate răspunsurile de care aveți nevoie înainte de a pleca la drum. Vă recomandăm să întrebați despre durata turului, locațiile vizitate și activitățile planificate de gazdă. De asemenea, unele crame oferă și platouri de brânzeturi sau picnicuri în vie contra-cost – servicii care vor face experiența turului mai frumoasă. 

Degustare de vinuri
Degustare de vinuri

Pași de urmat pentru un tur oenologic reușit

1. Gustați din toate vinurile oferite 

Nu puteți spune că știți totul despre vin până când nu ați trecut pe la Crama Gîrboiu și ați gustat din vinurile lor reprezentative. Vizita la Crama Gîrboiu se promite întradevăr specială și dacă vă doriți să dați o șansă turismului oenologic atunci știți de unde puteți începe. 

Turul cramei include o degustare între 3 până la 7 vinuri de care vă veți îndrăgosti negreșit. Veți degusta vinuri roșii, vinuri albe și vinuri rose iar ca surpriză, veți avea un pahar de bun-venit din spumantul Cuartz – un triumf al Cramei Gîrboiu pe care trebuie neapărat să îl încercați. Pe lângă spumant, veți avea ocazia să gustați vinurile aromate din gama Bacanta, gama Livia, gama Tectonic și altele. Fiecare vin încercat va impresiona prin personalitate și meșteșug. Chiar dacă preferați vinul alb, nu uitați să încercați și vinul roșu. Dacă doar rose-ul va înveselește, să știți că și vinul alb are un șarm aparte pe care nu-l puteți rata. Crama Gîrboiu vă recomandă să încercați toate vinurile oferite. Aflați cu ce le puteți asocia și redescoperiți vinurile așa cum nu v-ați imaginat niciodată.

2. Puneți întrebări

Fiecare tur este însoțit de echipa noastră de experți care își vor dedica timpul și energia să vă ofere o experiență memorabilă. Echipa Cramei Gîrboiu va fi acolo să vă întâmpine la sosire, să vă explice și să vă ghideze pe tot parcursul turului și vor fi alături de voi să vă ajute să alegeți cele mai bune vinuri. Echipa va rămâne alături cu prezentarea vinurilor premiate și vor puncta toate detaliile care fac din Crama Gîrboiu una din cele mai premiate crame de vinuri din România.

Un tur oenologic poate părea intimidant dar experții sunt entuziasmați să descifreze vinurile pentru voi. De aceea, nu ezitați să puneți întrebări și să aflați toate răspunsurile de care aveți nevoie. Fie că vă interesează fermentarea, îmbutelierea, păstrarea sau obținerea vinurilor în general, experții noștri sunt pregătiți să vă ofere lămuriri. Profitați de această ocazie să aflați cât mai multe informații. Acest tur are scopul de a vă ajuta să alegeți vinuri de calitate pe care să le savurați cu plăcere ori de cate ori le achiziționați. 

3. Profitați de toate serviciile oferite de cramă

Situată în comuna Dumbrăveni, Vrancea, Crama Gîrboiu oferă unul din cele mai frumoase tururi oenologice din țară. Tot ce trebuie să știți despre tur se află pe site-ul oficial dar vă încurajăm să telefonați direct la cramă pentru și mai multe detalii.Turul se face pe bază de rezervare iar crama pune la dispoziție 3 pachete speciale și anume: Basic, Standard și Premium. 

Pachetul Basic are o durată de 45 de minute dedicate vizitatorilor. În cadrul turului se vizitează întreg domeniul cramei și se degustă 3 vinuri reprezentative. Se oferă apă și grisine din partea cramei iar contra-cost, se oferă un platou de brânzeturi românești și străine, nucă și fructe confiate absolut delicioase. 

Pachetul Standard este mai amplu și se întinde pe o durată de 75 de minute. Experții cramei intră în mai multe detalii referitoare la vinurile prezentate și istoria Cramei Gîrboiu. Acest tur include vizitarea domeniului și bineînțeles, degustarea vinurilor, în număr de 5 de această dată. 

Pachetul Premium este cel mai complex dintre toate cele 3 pachete și oferă experiența completă a unui tur oenologic reușit. Așa cum probabil vă așteptați, timpul alocat pentru Pachetul Premium este de 90 de minute – timp suficient pentru a descoperi toate secretele cramei. Se vor degusta 7 vinuri diferite, alese special pentru a încânta simțurile oricărui iubitor de vinuri. 

Menționăm că toate cele trei pachete primesc și oaspeți de peste hotare (tururile pot fi realizate în limba română, engleză și italiană)  și includ un pahar de spumant Cuartz gratis din partea cramei.

Vin Bacanta Barrique Merlot
Vin Bacanta Barrique Merlot

Organizarea unui tur oenologic: sfaturi și idei

1. Cumpărați sticle de vin

Vizita la cramă este oportunitatea perfectă de a achiziționa vinurile preferate la prețuri bune. În plus, la cramă puteți cumpără orice sticlă de vin doriți pe care riscați să nu o găsiți la supermarket sau în magazinele partenere. Mai mult de atât, la cramă aveți la dispoziția voastră experți care vă vor ajuta să găsiți vinul perfect pentru voi. Ei sunt cei care vă vor sfătui cu ce mâncare trebuie să-l asociați și vă vor da informații legate de servirea perfectă a acestuia. 

În cadrul turului oenologic veți face cunoștință cu toate vinurile cramei și veți descoperi gusturi și preferințe noi. La Crama Gîrboiu vă veți îndrăgosti de minunată gama Bacantă, tradițională gama Varancha și impresionantele game Tectonic și Epicentrum. De asemenea, veți avea ocazia să înțelegeți mai multe despre vinurile premiate la nivel internațional precum vinul Constantin Premium Red Blend și Petite Helena White Blend. Iar dacă doriți să descoperiți vinuri cu adevărat speciale, veți avea ocazia să aflați mai multe despre Rezerva Familiei. Această colecție deosebită, Rezerva Familiei, cuprinde cele mai valoroase vinuri din portofoliul Cramei Gîrboiu. Acestea sunt vinuri de colecție, menite să fie oferite cadou sau savurate doar la ocazii cu adevărat importante. Vinurile sunt în ediție limitată, sunt însoțite dun certificat care atestă calitatea și fiecare sticlă este numerotată de mâna. 

2. Nu uitați de aparatul foto

Unele din cele mai frumoase poze sunt cele realizate la apus, așa numitul “golden-hour”, la plimbare prin vie. Majoritatea cramelor vă permit să faceți poze dar e bine să întrebați de la început, să vă asigurați că aveți permisiune. De asemenea, unele crame oferă ședințe foto în anumite perioade ale anului. În acest mod vă asigurați că aveți amintiri frumoase de la vizita cramei.

Tururile oenologice vă pot dezvolta interesul pentru pasiuni noi și veți avea fotografii speciale pe care le puteți distribui pe social media. Vizita la cramele din România nu va mai fi intimidantă și veți descoperi moduri noi de relaxare pe care nu le-ați luat în considerare până acum.

3. Fiți cu inima deschisă…

…și încercați lucruri noi. Pe deoparte, turismul oenologic în România este în continuă dezvoltare și devine o opțiune atractivă de relaxare pentru români. Turiștii își doresc să viziteze și alte locuri. A merge la mare sau la munte nu mai sunt singurele opțiuni iar cramele din România au înțeles acest lucru. O vizită la cramă presupune o poveste pe care iubitorii de vinuri așteaptă să o spună doritorilor. Prin urmare, turiștii sunt încântați să descopere frumusețea zonelor viticole, pasiunea oenologilor și arta de a produce vinuri de calitate. Vor afla că există vinuri pentru desert, că spumantul de calitate se produce și în România, că vinul se poate oferi cadou, că există mai multe metode de fermentare și că vinul de zi cu zi ar trebui să devină o realitate a românilor. 

Pe de-altă parte, cramele mai au de lucrat la modul în care organizează aceste tururi. Încă nu există posibilități de cazare, pachetele pot fi îmbunătățite iar aceste tururi ar putea include și activități precum participare la cules, muzică sau alte tipuri de evenimente. Cu toate acestea, turismul oenologic este abia la început la noi în țară și va continua să se dezvolte și în funcție de cerințe. 

Totul e despre voi…

Experiența la cramă rămâne o amintire frumoasă dar contribuie constructiv și pentru viitor. În urma unui astfel de tur, învățăm mai multe despre vin, povestim cu prietenii tot ce am descoperit și intrăm într-o lume nouă a vinului. Putem participa la evenimente cu și despre vin și cunoaștem oameni noi, la fel de pasionați. Și mult mai important de atât, tratăm vinul cu mai mult respect și mai multă curiozitate. Următoarea dată când ne aflăm în fața unor vinuri, le vom recunoaște mai ușor și vom avea curajul să explorăm și mai multe gusturi și soiuri.

Sperăm că acest articol v-a schimbat perspectiva despre vinuri și v-a deschis apetitul pentru turism oenologic. Crama Gîrboiu vă așteaptă cu drag în vizită pentru un tur organizat începând cu această lună. Veți fi alături de experții noștri, veți degusta vinuri aromate și deosebite și veți face cunoștință cu tradiția și pasiunea Cramei Gîrboiu.  Dați o șansă turismului oenologic și bucurați-vă de o escapadă la una din numeroasele crame românești. Veți fi surprinși de ospitalitate, dedicație și procesul obținerii vinului.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *