50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Gustă și descoperă: Gîrboiu și promovarea vinurilor regionale

17 aprilie 2024

România se mândrește cu o tradiție bogată în cultivarea viței de vie și producția de vin. De la dealurile pitorești ale Moldovei și până la câmpiile fertile, țara noastră găzduiește o varietate de regiuni viticole cu caracteristici distincte și un terroir unic. Una dintre acestea este situată chiar in inima Vrancei, o zonă renumită pentru vinurile sale deosebite. Aici iau naștere băuturi autohtone cu o savoare unică, apreciată la nivel internațional. Te invităm să descoperi mai multe în cele ce urmează!

Particularitățile terroir-ului vrâncean

Regiunea Vrancea se distinge prin condiții climatice moderate, solurile fertile și o altitudine optimă, ce creează un mediu propice pentru cultivarea și maturarea lentă a viței de vie. Solul bogat în minerale îmbogățește buchetul vinurilor cu note minerale distincte, care încântă simțurile. La Crama Gîrboiu, am înțeles și am valorificat aceste particularități pentru a produce vinuri care să reflecte autenticitatea și bogăția terroir-ului local. Crama noastră, poziționată în arealul viticol Cotești (Dumbrăveni, Cotești și Cârligele), se întinde pe o suprafață viticolă de aproximativ 170 de hectare. Această arie extinsă ne-a permis producerea unei game variate de vinuri, care mai apoi au fost recunoscute atât local cât și la nivel internațional pentru caracteristicile lor deosebite!

În plus, beciurile de la Dumbrăveni, parte integrantă a Cramei Gîrboiu, oferă condiții optime de temperatură și umiditate pentru maturarea în sticlă a băuturilor. Acest proces duce la dezvoltarea și intensificarea aromelor vinului și creează un echilibru perfect între arome, corp și aciditate!

Ce vinuri regionale de la Crama Gîrboiu poți încerca?

Fiecare vin produs în crama noastră are o personalitate aparte, rezultată din soiul specific de strugure, terroir-ul unic și măiestria oenologilor. Iată câteva dintre cele mai populare vinuri autohtone pe care ți le oferim:

Șarba

Șarba este un soi românesc obținut cu grijă prin încrucișarea soiurilor Tămâioasă Românească și Riesling Italian. Ne-am dorit să devenim un ambasador al acestui soi la nivel național și internațional, de aceea deținem cea mai întinsă suprafață replantată de Șarba! Strugurii din acest soi pe care îi cultivăm și recoltăm cu grijă devin băuturi care îți încântă papilele gustative într-un mod inconfundabil. Printre acestea se regăsesc Livia Șarba, un vin sec cu un buchet intens, Bacanta Șarba Barrique, un vin fermentat în butoaie și maturat pe depozit de drojdie, care surprinde prin note discrete de vanilie, sau chiar Bacanta Șarba Special Edition, o băutură elegantă, cu note de citrice și petale de trandafir. 

Pe lângă vinurile obținute exclusiv din Șarba, îți oferim și alte variante care s-ar putea să te inspire, precum Epicentrum Șarba & Plăvaie sau Petite Helena Premium White Blend, două vinuri proaspete, îmbogățite cu savoarea unică a acestui soi, alături de alte tipuri de struguri!

Plăvaie

Plăvaie se distinge prin caracteristicile sale organoleptice unice. Licoarea are o culoare alb-verzuie și oferă un buchet olfactiv discret, dominat de arome de flori de tei și măr. Gustul său amintește de zarzăre coapte, iar aciditatea ridicată aduce în prim plan nuanțe de piper alb și condimente. Această complexitate aromatică și gustativă a făcut din Plăvaie un vin apreciat de cunoscători.

Deși este un vin cu personalitate, el se poate asocia ușor cu o gamă largă de preparate, de la fructe de mare și până la rețete pe bază de pui sau pește. De asemenea, Plăvaie se potrivește foarte bine cu diverse tipuri de brânzeturi. Dacă iubești vinurile albe și ești curios să descoperi soiuri autohtone, nu ezita să deguști Livia Plăvaie!

Fetească Albă

Feteasca Albă este, din punctul nostru de vedere, soi de strugure ce oferă o multitudine de opțiuni. El poate fi vinificat atât în vin alb liniștit, cât și în spumant. Prospețimea și aroma sa fină, care încântă simțurile degustătorilor, îl face o alegere excelentă în combinație cu preparate tradiționale ușoare.

Deși poate părea mai rezervat în arome la început, odată cu maturarea în sticlă, Fetească Albă se transformă într-un vin plin de surprize. Licoarea dezvoltă un buchet matur și complex, cu note de dulceață de caise, coajă de portocală și fagure de miere. Această complexitate aromatică, combinată cu personalitatea distinctă a vinului, îl face apreciat atât de printre cunoscători, cât și în rândul celor care își abia au început să-și descopere pasiunea pentru vinuri. Un exemplu remarcabil de vin realizat din acest soi este Cuartz Alb, un spumant deosebit de la Crama Gîrboiu. Acest vin se remarcă prin culoarea sa galben pai cu inflexiuni verzui și perlajul persistent.

Fetească Neagră

Feteasca Neagră este un soi de struguri cu o vechime impresionantă, fiind cultivat pe întreaga suprafață a României, dar cu precădere în regiunile Dealul Mare și Moldova. Popularitatea sa a crescut considerabil în ultimii ani, în mare parte datorită gustului său inconfundabil și a particularităților pe care le conferă băuturii. 

Diversitatea vinurilor produse din soiul Fetească Neagră este impresionantă. De la vinuri rosé proaspete și fructate, la vinuri roșii tinere sau licori maturate, acest soi surprinde prin caracteristicile sale evidențiate sub diverse forme. La Crama Gîrboiu, Feteasca Neagră este transformată în vinuri cu o personalitate puternică. Un exemplu este Livia Fetească Neagră, un vin care se remarcă printr-o culoare roșie intensă cu nuanțe rubinii și o aromă complexă de mure, coacăze roșii, cireșe amare și magiun de prune. Un alt vin deosebit realizat din acest soi este Bacanta Fetească Neagră, care impresionează prin arome puternice de prune și condimente, cu note de piele. Această variantă este echilibrată, are taninuri pronunțate și o aciditate bine integrată.

Fetească Regală

Feteasca Regală este un alt vin alb autohton, renumit pentru tonurile sale de galben-verzui și pentru aroma pregnantă de gutuie, pere și coajă de portocală. Aciditatea crocantă pe care o aduce în pahar adaugă o notă specială și face ca acest vin să fie apreciat de cunoscătorii din întreaga lume! Feteasca Regală se asociază perfect cu preparatele din pește sau cu cele pe bază de fructe de mare. Îl poți servi, de asemenea, alături de mâncăruri ușoare, cum ar fi salatele sau preparatele din legume. Este un vin excelent pentru aperitive, dar și un companion de nădejde pentru serile relaxante.

Te invităm la Crama Gîrboiu pentru o degustare memorabilă

Descoperă și tu universul vinurilor regionale autentice de la Crama Gîrboiu și bucură-te de o experiență oenologică de excepție! La noi, te așteaptă o atmosferă relaxată și o multitudine de gusturi deosebite. Experții noștri sunt gata să îți dezvăluie din secretele lor și să te încânte cu savoarea unică a vinurilor din Vrancea. Tot ce trebuie să faci pentru o vizită la Crama Gîrboiu este să alegi un pachet din cele trei opțiuni disponibile: Basic, Standard sau Premium. De asemenea, dacă vrei să savurezi produsele locale în aer liber, în mijlocul viilor, te invităm să programezi un picnic încântător!

Cu o istorie îndelungată și o pasiune profundă pentru vinificație, crama noastră a devenit un adevărat simbol al tradiției și excelenței! Te invităm cu drag să ne descoperi și să iei parte la o incursiune captivantă în universul gusturilor și al aromelor inconfundabile, chiar aici, în Vrancea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *