Despre Feteasca Neagra: istorie, caracteristici si recomandari de degustare

5 aprilie 2023

Despre Feteasca Neagra s-a tot vorbit ca este un sortiment de vin emblematic pentru vinicultura românească. Este și unul dintre cele mai populare, datorită gustului accesibil și ușurinței în asocierea cu preparatele tradiționale. Cu toate acestea, este un vin complex care, atunci când este obținut din cei mai buni struguri și cu cele mai bune metode de vinificație, poate concura cu orice alt soi nobil. În rândurile care urmează îți prezentăm istoria și caracteristicile acestui vin și îți oferim cele mai bune recomandări de degustare. 

Despre Feteasca Neagra – Istoria soiului 

Istoria soiului Feteasca Neagră nu este cunoscută pe deplin. Chiar dacă anumiți oenologi susțin că este un soi străvechi, cu origini dacice, nu există nicio dovadă în acest sens. De fapt, primele mențiuni ale vinului Fetească Neagră printre alte tipuri de vin cultivate pe teritoriul românesc apar abia la finalul secolului al XIX-lea. Se presupune că ar fi apărut în zona Iașiului, în preajma localității Uricani. 

Studiile genetice (Gheţea și ceilalți, Genetic profiling of nine grapevine cultivars from Romania, based on SSR markers, 2010) au arătat că Feteasca Neagră nu a apărut ca urmare a unei mutații a soiului Fetească Albă, așa cum au considerat anterior unii specialiști. Dimpotrivă, se pare că Feteasca Neagră nu are legături puternice cu celelalte soiuri românești. În schimb, numărul mare de varietăți demonstrează că este un soi relativ vechi. 

Aceste informații arată că, cel mai probabil, Feteasca Neagră a fost un soi obținut din vița sălbatică, care a fost cultivat mult timp pe arii foarte restrânse, în zona Iașiului. Prin selecție calitățile sale au evoluat și la începutul secolului al XX-lea popularitatea sa a crescut. Astfel, butașii de Feteasca Neagră au ajuns în toate regiunile viticole importante. 

 

Caracteristicile soiului Fetească Neagră

Feteasca Neagră este cunoscută și ca Poama Fetei Neagră, Coada Rândunicii sau Păsărească Neagră. Este un soi de struguri robust, care face parte din categoria Teinturier. Acest tip de struguri au atât pielița cât și pulpa colorate. Prin urmare, vinurile obținute sunt roșii extractive sau rose corpolente. 

Feteasca Neagră are culoarea rubinului și profil aromatic complex. Notele olfactive variază. Pot fi fructate (prune uscate, coacăze negre, mure, vișine) sau condimentate (piper, scorțișoară, vanilie, pâine prăjită, piele). Gustul corespunde notelor olfactive, dar la o degustare poți identifica și note de ienibahar, tabac, ciocolată. Post gustul este puternic și lung, cu note condimentate. Textura vinului de Fetească Neagră este catifelată.

despre Feteasca Neagra

Ce vinuri din Fetească Neagră să alegi?

Dacă vrei să descoperi un vin de excepție produs din struguri Fetească Neagră îngrijiți, recoltați și procesați cu grijă, te invităm într-o vizită la Crama Gîrboiu. Vei descoperi și degusta vinuri roșii și rose deosebite, de la cele destinate consumului obișnuit la cele de colecție, pe care le savurezi la ocazii speciale. Despre Feteasca Neagra poți afla informații direct de la enologul cramei. 

Iată care sunt vinurile din Fetească Neagră pe care le producem cu exigență și drag la Crama Gîrboiu:

  • Constantin Premium Red Blend, un asamblaj de tip Bordeaux îmbogățit cu soiul românesc; 
  • Bacanta Fetească Neagră Barrique, un vin medaliat în fiecare an la competiții, declarat de celebrul ghid Gault&Millau “cel mai bun vin roșu din Moldova”; este o băutură care se obține printr-o tehnică aparte: după maturarea în butoaie de stejar francez, vinul este mutat în butelii de sticlă în care se învechește cel puțin 6 luni;
  • Tectonic Fetească Neagră, un vin sec fructat și echilibrat;
  • Livia Fetească Neagră, un vin roșu tânăr și catifelat, care mulțumește orice băutor;
  • Bacanta Rosé Special Edition, un vin cu buchet de fructe de pădure și o culoare superbă; este versatil și ușor de asociat culinar.

 

Recomandări de degustare

Servește-l la temperatura potrivită

Feteasca Neagră se servește la o temperatură de 16-18 grade Celsius. Decantează-l cu 30 minute înainte, ca să filtrezi sedimentele naturale și să permiți eliberarea buchetului. Aromele se simt din plin dacă folosești cupe supradimensionate.

Servește-l cu preparatele potrivite

Feteasca Neagră tânără are taninuri mai fine și nu influențează puternic gustul alimentelor. Se potrivește cu mușchi de vită la tigaie gătit cu unt și plante aromatice, Coq au vin, Ratatouille, carne de pasăre la cuptor în sos de vin roșu. Feteasca Neagră bine maturată însoțește preparatele din carne roșie, de la cotletul de porc la cuptor la berbecuțul la proțap și rulada de carne în unt. 

Feteasca Neagră se poate bea și alături de preparate care nu conțin carne, ca brânzeturile grase servite cu mămăligă, anumite rețete de paste și preparate cu condimente verzi, usturoi, piper roșu. Și la desert merită să savurezi un pahar de Fetească Neagră. Merele coapte, prăjiturile bogate în cremă de ciocolată neagră și lava cake sunt ideale pentru asocierea cu emblematicul vin românesc. 

Bucură-te de vinurile de colecție

În momentele speciale sau când vrei să te deguști de o băutură excepțională merită să bei un vin de colecție. Crama Gîrboiu are 3 vinuri rare din Fetească Neagră pe care orice pasionat trebuie să le adauge în colecția sa:

Descoperă Feteasca Neagră – un soi românesc de top. Alege vinurile de la Crama Gîrboiu și bucură-te de fiecare pahar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *