Recolta 2022: de la seceta la calitate exceptionala

4 decembrie 2022

Seceta: un fenomen tot mai prezent

Anul 2022 a debutat cu seceta in special in perioada de vegetatie, seceta care a continuat si pe timpul verii. Este stiut faptul ca vita de vie performeaza in situatii extreme dar seceta prelungita poate afecta via; in special daca perioada este se extinde mai multi ani. Ploile la inceput de toamna au ajutat vita de vie sa isi recapete energia si sa lucreze intens la maturarea strugurilor pentru recolta 2022.

Start Recolta 2022: 19 August

Am dat startul campaniei de recoltare pe 19 august cand am inceput sa culegem struguri pentru materia prima spumant, cules care s-a realizat automat, noaptea, cu masina de recoltat Pellenc. Temperaturile joase din timpul noptii ne ajuta sa protejam vinurile de o eventuala oxidare prematura. În aceeași măsură, conservam fructuozitatea și prospetimea viitoarelor vinuri.

Tot anul 2022 ne-a permis sa punem bazele celui de-al doilea lot AMBRA – SARBA SWEET WINE, vinul de desert obtinut din soiul local Sarba. Dupa succesul primei editii, in aceasta toamna am avut conditiile optime. Am decis sa culegem manual cei mai frumosi si sanatosi struguri, manual. Sa ii asezam pe un singur rand in ladite speciale si sa ii supunem unui amplu proces de deshidratare pentru urmatoarele 3-4 luni.

Rand pe rand au urmat vinurile linistite de la cele destinate marelui consum pana la loturile speciale, premium provenite din vii normate. Musturile sunt peste asteptari, parametrii aratand un echilibru optim intre coacere, arome, corpolenta si echilibru. Parte din musturile albe si-au urmat fermentatia alcoolica in tancuri de inox. Cele destinate gamelor premium se bucura de micro-oxigenare in baricuri de stejar frantuzesc si unguresc.

Crama Girboiu a adoptat metoda “Sur-Lie” a fermentarii vinurilor albe pe drojdii fine in baricuri de stejar. De batonaj zilnic se bucura soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay si Sarba. Rezultatul este un vin corpulent, intens, onctuos unde notele primare de fructe. Acestea sunt completate de arome fine de vanilie, cuisoare si unt.

In luna Septembrie am dat startul recoltarii strugurilor rosii de Feteasca Neagra.

Mustul odata ajuns in vinificatoare extrage pigmenti, arome si taninuri din pielite. Are loc atat macerarea peliculara cat si fermentatia alcoolica urmata de cea malolactica. Dupa o perioada de 3-4 saptamani, vinul obtinut este mutat in baricuri de stejar frantuzesc unde se defineste. Crama Girboiu dispune de o sala moderna de maturare cu o capacitate de peste 450 de baricuri cu temperatura si umiditate controlata.  In astfel de conditii, vinurile imprumuta din caracteristicile lemnului prin note fine de vanilie, cuisoare si piper.

Calitate excepțională obținută într-un an secetos!

Fiecare an are tipicitatea lui si vinul are aceasta mare putere de a exprima, cu succes, fiecare element care i-a influentat evolutia: atat natura cat si influenta umana. Recolta 2022 se anunta a fi una de exceptie, cu cantitati mici dar calitati care asteapta sa fie descoperite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *