CU CE PREPARATE ASOCIEM VINURILE DE DESERT? 

28 aprilie 2024

De cele mai multe ori vinurile de desert sunt confundate cu vinurile dulci dar complexitatea procesului de obtinere le pozitioneaza intr-o categorie aparte. Vinurile dulci, culese tarziu, NU SUNT VINURI DE DESERT! Vinurile de desert sunt vinuri speciale obtinute doar in ani de exceptie prin procedee specifice si doar in anumite zone din lume. 

Sunt cunoscute trei metode de obtinere a vinurilor de desert, respectiv: 

  • Metoda Appasimento a deshidratării naturale a strugurilor in ladite speciale. Italia este tara care a dus aceasta tehnica la nivel de arta obtinand rezultate remarcabile din punct de vedere al calitatii;
  • Metoda Ice Wine prin inghet doar unde temperaturile scazute permit o astfel de recoltare. Cele mai faimoase zone fiind in Canada, Germania, Austria. 
  • Metoda Botritizarii prin infectarea bobitelor de strugure cu mucegai nobil. Avem de-a face doar cu cateva zone faimoase din lume unde conditiile de temperatura si umiditate sunt perfecte pentru dezvoltarea mucegaiului Botrytis Cinerea. Aici amintim Tokaj – Ungaria, Austria, Trockenbeerenauslese (prescurtat TBL) – Germania, Sauterne – Franta. 
ice wine

Cu ce se asociaza Ice Wine sau Vinul de Gheata?

Asocierea perfecta a vinului de gheata duce la o experienta mai satisfacatoare daca intelegem caracteristicele de baza: majoritatea vinurilor obtinute prin aceasta metoda sunt dulci, suculente cu fructuozitate si aciditate medie. Astfel, asocierea vinului de gheata trebuie sa vina in completarea dulcetii si al aciditatii preparatului.

Asocierea perfecta a vinurilor de gheata este recomandata a sa face cu alimente mai putin dulci. Este recomandat a se asocia cu preparate grase sau cu carne deoarece aciditatea va echilibra grasiminea si va face preparatul mai delicios. 

O asociere de success este intotdeauna cu branzeturi, iar pentru ice wine sunt recomandate branzeturile cu o aroma puternica cum ar fi Blue Cheese (branza cu mucegai albastru) sau branza invechita – Parmigiano Reggiano. Sunt de evidat branzeturile cu aroma usoara pentru ca in prezenta dulcetii si aciditatii vinului, gustul va fi unul fad. 

Mancarurile picante fac o asociere de succes cu vinurile de gheata datorita dulcetii vinului. Aici discutam de mancaruri mexicane, indiene sau thailandeze; cu cat este mancarea mai picante cu atat este mai buna asocierea. 

Aproape orice preparat sarat face o asociere de succes cu ice wine, de la capere, masline, pizza, carnati, biscuiți sărați, tacos, burritos, perechea perfecta a vinului de gheata va spori atat experienta vinului cat si a mancarii. 

Vinul de gheata face o pereche buna evident si cu deserturile atata timp cat va asigurati ca desertul este mai putin dulce decat vinul in sine ca sa va puteti bucura de o asociere culinara de success. 

Vinuri de Desert obtinute prin Botritizare si Foie Gras

Prin aceasta metoda strugurii sunt botritizati, cu alte cuvinte afectati de o ciuperca care permite maturizarea strugurelui dar cu concentrarea aromelor si a aciditatii in egala masura. Aromele sunt mult mai complexe si vinul echilibrat de aici o paleta mult mai mare de asocieri de succes cu preparate cu adevarat complexe. 

Una dintre cele mai de succes asocieri culinare a vinurilor de desert este cu preparate pe baza de foie gras. Daca nu esti un fan al foie gras-ului o asociere buna este si cu parfait de ficat de gasca sau rata, sau orice forma de Terina care are la baza ficat. 

Cand vine vorba de branzeturi gandul ne duce la cele sarate precum Roquefort si Beenleigh Blue si de ce nu branzeturi cu coaja cu conditia sa nu fie prea mature sau lipicioase. De asemenea, tartinele cremoase cu branza albastra sau terine fac o asociere de succes cu vinurile de desert. 

vin passito

Vinurile de desert Passito si preparate gustoase

Un aspect cheie al unui vin exceptional este atunci cand elementele “structurale” ale vinului, cum ar fi aciditatea, sunt echilibrate de nivelul de zahar si arome. Acest lucru contribuie la experienta generala oferita de vin si mai ales la armonia acestuia. Un vin de desert foarte bun are nevoie de aciditate pentru a echilibra dulceata si pentru a-ti lasa gura “curata” dupa inghitire. Aciditatea permite unui vin dulce sa se asocieze bine cu mancarea. 

O asociere de succes este intre vinul de desert Ambra si brânzeturi fine, foie gras cu ceapă caramelizată, terine de orice fel, deserturi și tarte cu fructe. Un mod absolut fascinant de a încheia o masă copioasă alături de oameni dragi.

Cum servim vinul de desert?

Vinul de desert se recomandă a fi consumat la o temperatură de 10-12 °C si nu in cantitati mari pentru ca are tendinta de a acapara palatinalul. Se servește racit bine in pahare de capacitate mica tocmai pentru a savura pe deplin caracteristicile unice ale acestui tip de vin. 

Un alt aspect important este acesta de a servi vinul de desert intotdeauna printre ultimele bauturi. Complexitatea, Intensitatea cât si corpolenta permit cu greu experimentarea altor bauturi viticole. 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *