Toate articolele

De ce am ales să producem spumantul Cuartz?

De ce am ales să producem vin spumant Cuartz?

“Haideți repede, gust aroma stelelor!” este ceea ce a spus Dom Perignon când a gustat pentru prima oară șampania. Așa se presupune, cel puțin. Noi nu am fost acolo, deci nu știm ce a zis însuși Dom Perignon, cel ce a inventat câteva metode de fabricare a vinului spumant.

Însă, am fost prezenți când am decis să producem spumantul Cuartz. Deci știm care a fost reacția noastră. Astăzi îți vom împărtăși motivația din spatele spumantului Cuartz, cum îl producem și de ce.

Chiar dacă vinul spumant a apărut dintr-un simplu test, noi oferim o atenție sporită când producem faimosul spumant Cuartz. Nu doar pentru că suntem mari fani ai spumantelor, ci și pentru că noi considerăm spumantul o băutură nobilă.

Istoria spumantului

Există multe povești diferite despre cine a inventat de fapt șampania și implicit vinurile spumante. Pe de o parte, se poate ca englezii să fi inventat șampania, și nu francezii, cum crede multă lume.

În anii 1400, în Europa au fost schimbări de temperatură capricioase ce au modificat procesul de fermentare a vinului. Temperaturile reci au oprit procesul, iar când a sosit primăvara, vinurile au început să fermenteze din nou. Astfel, s-a produs mai mult dioxid de carbon în sticle, iar vinul a început să aibă bule.

Desigur, această băutură nu a fost apreciată. Mai ales pentru că sticlele aveau atât de mult dioxid de carbon încât explodau. Era, deci, considerat un eșec. Precum homarul care cândva era mâncarea săracilor, la fel și vinul spumant, deși este prematur să îl numim așa, nu a fost apreciat de clasele superioare ale societății.

cuartz vin spumant

Vinul spumant si sampania, considerate bauturi fine pentru momentele speciale

Astăzi, vinul spumant și șampania sunt considerate băuturi fine, perfecte pentru momentele speciale din viața noastră. Apărută ca o greșeală, șampania a fost îmbunătățită de călugărul Dom Perignon. Care, nu doar că a transformat un eșec în băutura luxuriantă pe care o cunoaștem astăzi, ci a și fost rugat să o îmbunătățească cu mai multe bule.

Chiar dacă Perignon nu a fost inventatorul șampaniei, acesta a adus un aport considerabil pentru întreaga gamă de vinuri spumante pe care o apreciem atât de mult.

Pentru a îmbunătăți vinul care exploda în sticle, Perignon a introdus în metoda de producție o a doua fermentație. Acest lucru îl face inventatorul șampaniei cum o cunoaștem astăzi. Mai mult, el a fost primul care a produs vin alb din struguri roșii.

Și, oare ce legătură are Dom Perignon cu vinul nostru spumant Cuartz? Dacă el nu ar fi inventat șampania cum o știm noi astăzi, nu ne bucuram de gustul plin de personalitate și prospețime a vinului spumant Cuartz.

Cum produci un vin spumant?

Vinul spumant, cu bulele care îți încântă papilele gustative, rezultă ca produs în urma a două procedee de fermentare. Prima fermentare este la fel în cazul tuturor vinurilor. Cea de-a doua este cea care face diferența.

Un vin spumant poate fi produs în 6 metode diferite. Fiecare dintre cele șase va oferi vinului un grad diferit de carbonare. Însă, există două metode principale și cele mai cunoscute prin care se produce vinul spumant:
Metoda tradițională
Metoda charmat

Diferența dintre cele două metode este cum are loc cea de-a doua fermentație. În cazul metodei tradiționale, vinul fermentează în sticlă unde se adaugă zahărul și drojdia. Această metodă produce bule mai mici și este folosită în special pentru a produce șampania.

Metoda charmat este ideală pentru producerea vinului spumant, cum ar fi Prosecco. A doua fermentare are loc în cisterne de oțel, care permite producerea unor bule mai mari.

Spumantul Cuartz, 100% românesc

Din pasiunea pentru vinurile spumante a luat naștere vinul spumant Cuartz. Ne-am dorit pentru România un vin spumant de calitate, care să devină alegerea românilor pentru evenimentele importante și să completeze perfect orice moment al zilei.

Motivația din spatele acestei dorințe ne-a ghidat să concepem spumantul Cuartz. Fiecare pahar oferă un mix de jovialitate, gust și textură, toate înfășurate într-un parfum fructat și floral.

Cuartz este primul spumant Charmat din România. Este un vin 100% din Feteasca Albă, care te încântă la fiecare înghițitură. Ne-am bucurat de-a lungul anilor să promovăm soiurile românești și o facem în continuare prin gama noastră de vinuri.

Cu o deosebită apreciere pentru vinurile spumante, oferim prin spumantul Cuartz note distincte și o unicitate specifică Vrancei.

Vin spumant Cuartz alb sau rosé

Poți face cunoștință cu gustul Cuartz alb sau rosé. Spumantul Cuartz alb denotă o personalitate și o prospețime excelentă, în timp ce spumantul Cuartz rosé este definit de finețea Pinot Noir-ului.

Spumantul Cuartz rosé are un parfum ce amintește de cireșe, de zmeură, iar în același timp te uimește prin gustul său curat și savuros cu inflexiuni de coacăze negre.

Vin spumant cuartz

Cuartz reprezintă răspunsul pentru momentele speciale, în care îți dorești să te bucuri de un vin spumant bun. Spumantul scoate în evidență calitatea și unicitatea terroir-ului de la Dumbrăveni. Aciditatea ridicată naturală a acestuia este perfectă pentru realizarea unui spumant de calitate.

Gustul unic al spumantului Cuartz este definit și de gradul de zahăr din acesta. Fiind un spumant extra sec, spumantul Cuartz este apreciat de cei mai mulți consumatori. Spumantul extra sec este atât de popular deoarece este suficient de sec, cu doar o idee de dulceață în el.

Spumantul Cuartz are mai puțin de 13 grame de zahăr per litru. Este o alegere ideală când îți dorești un vin spumant care să fie potrivit: nici prea sec, dar nici prea dulce. Pentru fiecare eveniment special, și nu numai, un spumant extra sec este alegerea perfectă de fiecare dată.

O seară perfectă este definită de un pahar din spumantul Cuartz, servit alături de preparatele culinare potrivite. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, acceptă invitația noastră și fă cunoștință cu spumantul Cuartz. Cu siguranță te vei îndrăgosti de el la prima degustare.

Spumantul românesc, o poveste de succes!

Povestea spumantului Cuartz este presărată cu ambiție. Dorința noastră de a oferi spumante de calitate ne-a adus aici. Promovăm, astfel, cu mândrie soiurile de struguri românești și arealul Cotești, care produce un spumant extraordinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *