Sarba, un soi romanesc deosebit!

22 septembrie 2021

Sarba, un soi romanesc deosebit!

22 septembrie 2021

Este cunoscuta ambitia familiei Girboiu de a produce vinuri din soiul autohton Sarba. Vinificat sec in stilul reductiv, oxidativ, in cupaje sau dulce prin stafidire, Sarba ne incanta in fiecare an prin vinuri delicioase.

Istoria vinului Sarba

Șarba este un soi românesc de struguri albi obținut la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești prin încrucișarea a două soiuri foarte valoroase: Tămâioasă Românească și Riesling Italian. Caracterul semi-aromat al strugurilor au facut ca acest nou soi sa fie adoptat cu repeziciune de majoritatea podgoriilor din Vrancea. Dar a reusit totusi sa ramana o varietate locala.

Din experienta noastra, in procesul de marcare a butasilor pentru replantare, am constatat existenta a doua clone diferite. Una care produce struguri mai aromati si una cu productie mai mare, struguri mai vigurosi dar arome mai estompate. Pentru replantarea soiului Sarba s-a folosit clona cea mai buna, indiferent de productivitatea acesteia.

Vinul Sarba la Crama Girboiu

Intre Sarba si Crama Girboiu a fost “dragoste la prima vedere”. Inca de la infiintare, Familia Girboiu a descoperit soiul Sarba ca fiind unul cu potential, atat datorita profilului aromatic unic dar si datorita caracterului sau aparte. De aici a urmat un amplu proces de replantare (puritate 100%). Crama detine la ora actuala cea mai intinsa suprafata de Sarba replantata.

Nu putem spune despre un soi de vin ca nu are potential decat deabia dupa ce am epuizat toate tehnicile moderne de vinificatie. Soiul Sarba a avut ghinionul de a fi catalogat, cu timpul, ca un soi care nu produce vinuri de renume. Dar nimeni nu a lucrat cu adevarat pentru a-i scoate la lumina caracteristicile.

strugure de sarbaDupa o experienta de peste 15 ani in producerea vinurilor bune, Crama Girboiu ofera pasionatilor:

  • Livia Sarba, este primul vin realizat din acest soi si cel mai iubit si popular din portofoliul cramei. Vinificat in sec, stilul reductiv (in cisterne de inox) si folosind drojdii neutre, aceasta Sarba reprezinta pe deplin caracterul acestui soi. Pentru Livia a fost adoptat sistemul de inchidere Screw-cap tocmai pentru a pastra prospetimea si fructozitatea soiului.
  • Epicentrum Sarba&Plavaie, unui dintre putinele cupaje autohtone romanesti, un vin alb sec care a reusit cu succes sa reuneasca aroma unica a Sarbei cu mineralitatea si corpolenta soiului Plavaie.
  • Bacanta Sarba Special Edition, un concept noi care a adoptat atat stilul minimalist cat si sistemul modern de inchidere Vinolok recunoscut pentru proprietatile sale de a conserva prospetimea vinurilor aromate. Strugurii provin din cele mai bune loturi, normati si vinificati in stilul reductiv.
  • Bacanta Sarba Barrique, este prima Sarba vinificata in stilul “Sur Lie” in baricuri de stejar frantuzesc. Vinul este fermentat in butoaie la temperatura controlata. Mai apoi maturat pe depozit de drojdie, cu batonaj zilnic, pe o perioada de 6-8 luni pana vinul final atinge complexitate. Tehnica reuseste sa pastreze aromele primare ale soiului prin adaugarea de note discrete de vanilie. Dar cel mai mult vinul castiga in corpolenta si onctuozitate.
  • Petite Helena Premium White Blend, este vinul super premium al cramei Girboiu realizat dintr-un cupaj unic de Chardonnay, Chardonnay Barrique si Sarba. Vinul are o aroma pregnanta de fructe exotice, pere zemoase și coajă de lime conturată de note fine de vanilie și scorțișoară datorate fermentării și maturării în baricuri de stejar. Vinul este corpolent, cu o aciditate pe măsură, alcool bine integrat și un post gust persistent și revigorant. Realizat in editie limitata de 6000 de sticle.
  • Sarba Dulce, vin de desert, este un proiect la care inca se lucreaza.

Vinul Sarba la nivel Mondial

Crama Girboiu se mandreste cu vinuri care au obtinut ani la rand medalii la cele mai importante competitii de profil din lume. Bucuria este si mai mare cand soiurile romanesti reusesc sa se impuna in fata celor cu traditie. Sarba a dovedit ca are tot ce ii trebuie unui soi cu renume pentru a impresiona chiar si la nivel mondial.

Printre cele mai importante distinctii amintim:

   AUR – Mundus Vini 2014 – Livia Sarba 

   AUR – Berliner Wein Trophy 2019 – Livia Sarba 

   AUR – IWCB 2019 – Epicentrum Sarba&Plavaie 

  AUR – Mundus Vini 2021 – Epicentrum Sarba&Plavaie 

   AUR – IWCB VINARIUM 2020 – Bacanta Sarba Barrique

  AUR – Mundus Vini 2021 – Bacanta Sarba Special Edition

   AUR – Berliner Wein Trophy 2020 – Petite Helena 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *