50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Fermentare fără frontiere: vinurile orange și tehnica lor specială

10 aprilie 2024

Vinurile orange au câștigat tot mai multă popularitate în ultimii ani. Ele au captat atenția pasionaților prin culoarea lor distinctă, ce variază de la un portocaliu pal și până la o nuanță profundă de chihlimbar, dar și prin aromele complexe și textura bogată. Ce face, însă, ca aceste vinuri să fie atât de speciale? Te invităm să descoperi mai multe în rândurile de urmează!

Ce sunt vinurile orange și cum au apărut?

Vinurile orange reprezintă o categorie distinctă de băuturi. Ele sunt produse din struguri albi, însă printr-o metodă specială, similară celor de obținere a vinurilor roșii. Această tehnică, bazată pe un contact prelungit cu coaja strugurilor, conferă nuanța portocalie care a inspirat și numele băuturii.

Deși vinurile orange par să fie o tendință relativ nouă în lumea viniculturii, ele au, de fapt, o istorie bogată, care începe încă din antichitate. În Georgia, de exemplu, acest tip de vin era produs încă de acum câteva mii de ani, în vase de lut numite kvevri. El se obținea și în alte regiuni, precum Armenia și nordul Italiei. Popularitatea sa a scăzut în secolul XX, dar a renăscut recent datorită curiozității vinificatorilor și a amatorilor de vin dornici să exploreze noi gusturi și arome.

vinuri orange

Astăzi, vinurile orange sunt produse în diverse regiuni viticole din lume, de la Italia și Franța, până la Slovenia și Australia. Fiecare teritoriu îi imprimă băuturii o personalitate unică, prin soiurile de struguri folosite, durata macerației și tehnicile de vinificație adaptate fiecărui terroir.

Tehnica de producție a vinurilor orange

Tehnica prin care se obțin aceste vinuri este una specială, care începe, însă, la fel ca cele tradiționale. Mai întâi, strugurii albi se culeg cu grijă, în momentul în care ei ating maturitatea deplină. Ce înseamnă asta, mai exact? Că aromele boabelor sunt intense, iar zaharurile au o concentrație optimă pentru a favoriza procesul de fermentație. Zdrobirea se realizează atent, pentru a păstra pielițele cât mai bine, astfel încât taninurile, aromele și pigmenții să poată fi extrași cu succes.

Apoi, urmează etapa de macerare peliculară. Ca și în cazul vinurilor rose, mustul rezultat din zdrobirea strugurilor este fermentat împreună cu pielițele (uneori și cu sâmburii și cotorul) pentru o anumită perioadă. După fermentație, vinul este maturat în diverse recipiente, precum butoaie de stejar, tancuri de oțel inoxidabil sau chiar amfore de lut, dacă procesul este unul ce păstrează tradiția. Maturarea poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de complexitatea aromelor dorite.

Spre final, vinul este separat de părțile solide printr-un proces de filtrare ușoară sau decantare, ce are rolul de a elimina sedimentele. Apoi, băutura poate fi îmbuteliată, de preferat fără a fi stabilizată sau filtrată excesiv, pentru a-și păstra cât mai bine caracterul natural și aromele complexe.

Ce particularități au vinurile orange și cum le poți savura?

degustarea vinului orange

Vinurile orange se diferențiază de alte sortimente printr-o serie de particularități. Nuanța acestora variază de la auriu deschis până la un portocaliu intens, fiind direct influențată de durata contactului cu pielițele strugurilor. Aromele vinurilor portocalii sunt adesea complexe și surprinzătoare, cuprinzând note de fructe uscate, citrice sau chiar condimente. Nuanțele de flori albe sunt adesea prezente, iar taninurile conferă o astringență plăcută. Gustul variază de la sec la ușor dulce, păstrând o aciditate crocantă și o textură corpolentă. Pentru a savura din plin aceste particularități, vinurile orange se servesc, în mod ideal, la temperaturi cuprinse între 10 și 12 grade Celsius. Alegerea paharului este, de asemenea, importantă. Sunt recomandate paharele cu o deschidere amplă, care să le permită aromelor să se exprime pe deplin.

Cu ce preparate culinare poți asocia un vin orange?

Vinurile orange se potrivesc foarte bine cu o varietate largă de mâncăruri, datorită complexității lor aromatice. De regulă, aperitivele cu brânzeturi maturate, mezelurile uscate, pateurile sau salatele cu nuci și fructe uscate își găsesc un companion perfect în aceste vinuri. Peștele gras preparat la cuptor cu legume aromate devine și mai savuros alături de un pahar de vin orange, la fel și carnea albă cu sosuri cremoase. Preparatele din curry cu legume și carne sau risotto cu ciuperci sunt, de asemenea, alegeri perfecte pentru vinurile orange. Aceste băuturi se încadrează perfect și în rândul celor mai potrivite vinuri pentru friptură. Vrei ca finalul mesei să fie unul perfect? Poți savura un vin orange alături de un desert cu fructe uscate, un cheesecake sau o prăjitură cu ciocolată!

Sfaturi pentru o degustare perfectă

Vinurile orange îți oferă o experință gustativă deosebită, mai ales dacă le savurezi „ca la carte”. Iată cum poți face asta:

  • decantează vinul timp de 30 de minute pentru a-i permite să își dezvăluie pe deplin buchetul aromatic;
  • găsește un loc liniștit, cu lumină naturală și ia cu tine câteva gustări neutre, cum ar fi pâine sau biscuiți crocanți, care te vor ajuta să-ți cureți papilele gustative;
  • privește cu atenție culoarea vinului, apoi agită ușor paharul pentru a activa aromele și pentru a le identifica;
  • ia o înghițitură mică și plimbă vinul pe limbă, simțindu-i textura, aciditatea și taninurile. Lasă-l să se dezvăluie treptat;

Pentru început, poate fi util să alegi vinuri orange mai ușor de băut, cu o macerare peliculară mai scurtă. Pe măsură ce te familiarizezi cu stilul, poți începe să compari vinuri din diverse regiuni sau soiuri de struguri pentru a descoperi diferențele subtile.

Așadar, vinurile orange sunt alegerea ideală dacă vrei să încerci ceva inedit. Cu aromele lor complexe, gustul vibrant și culoarea distinctivă, vinurile orange ies din tiparele tradiționale și invită la explorare și descoperire. Dacă vrei să te bucuri de o savoare unică, încearcă un vin în ediție specială cu tente portocalii, din gama Bacanta sau alte băuturi fine și pline de savoare din selecția Cramei Gîrboiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *