Cantitatea de zahăr din vinul spumant: Tot ce trebuie să știi

29 septembrie 2022

Savurat de obicei la ocazii speciale, vinul spumant câștigă din ce în ce mai mult teren în rândul cunoscătorilor români. Cu o multitudine de opțiuni la îndemâna tuturor, vinul spumant este întotdeauna ales pentru a sărbători momentele de bine, evenimentele sau pur și simplu reuniunile cu prietenii. Nimic nu exprimă spiritul festiv mai bine decât un pahar de vin spumant și efervescent.

Astăzi, ne putem bucura de mai multe tipuri de vin spumant. Regiunile de proveniență, metodele prin care acestea au fost produse și chiar caracteristicile definitorii ale vinului spumant oferă ocazia cunoașterii diverselor sortimente. Spre exemplu, ne putem orienta atenția către Prosecco, Lambrusco, Cava, Sekt, Cremant și altele. Toate aceste sortimente exprimă esența locurilor din care provin și tradiția producerii vinului spumant.

vin spumant
vin spumant

Clasificarea vinului spumant în funcție de volumul de zahăr

Așa cum am menționat mai sus, vinul spumant este de mai multe tipuri. Clasificarea lui depinde în principiu de volumul de zahăr prezent în sticla de vin spumant. Drept rezultat, avem următoarele tipuri de vin spumant: brut natural, extra brut, extra sec, sec, demi-sec și dulce. În următoarele rânduri, ne propunem să discutăm mai în detaliu despre ce presupune fiecare tip de vin spumant și să descoperim împreună care sunt preferințele voastre.

Brut natural

Vinul spumant brut natural sau simplu spus, “spumantul brut”, este cel mai sec dintre toate tipurile existente. Cunoscut și sub denumirea franceză de “Pas Dosé” sau “Dosage Zéro”, vinul spumant brut natural conține sub 3 grame de zahăr per litru. Acest lucru înseamnă că vinul spumant este cu zero zahăr rezidual. Poate fi servit la aperitiv și prezintă un gust intens, extrem de satisfăcător. 

Extra brut

Asemănător cu vinul spumant brut natural, extra brutul este și acesta un vin spumant foarte sec dar cu un maxim de 6 grame de zahăr rezidual per litru. 

Obținute prin metode tradiționale, spumantele extra brut îmbină frumos aciditatea cu aromele specifice de măr și citrice. Spumantul de acest tip se servește bine răcit și prezintă un perlaj deosebit.

Extra sec (extra-dry)

A venit rândul spumantului extra sec sau extra-dry care este unul din spumantele binecunoscute iubitorilor de aceste vinuri. Spumantul extra sec conține între 12-17 grame de zahăr rezidual per litru și se potrivește la toate ocaziile de sărbătoare sau evenimente. 

La Crama Gîrboiu, am conceput cu multă mândrie și meșteșug gama de vin spumant Cuartz care include Cuartz Rose și Cuartz Alb, două vinuri spumante de tip extra sec. 

Cuartz Rose a fost obținut prin metoda franceză Charmat și prezintă o culoare roz somon și perlaj persistent. Încă de la deschiderea sticlei, Cuartz Rose seduce prin parfum de cireșe și zmeură, cu post gust delicios și note de coacăze negre.

Cuartz Alb, un spumant fructat și floral a fost și el obținut prin aceeași metodă Charmat. Realizat din struguri de Fetească Albă, Cuartz Alb surprinde prin efervescență și personalitate -toate definite de o prospețime unică. 

Sec (Dry) 

La vinurile spumante seci, gustul zahărului rezidual este mai pregnant, mai ales că nivelul acestuia este în jur de 17-32 gr/litru. Deja aici putem începe să distingem dulceața din vinul spumant chiar dacă nivelul este înca destul de redus.

Vinurile spumante seci au gust distinct și perlare mai fină comparativ cu tipurile anterioare.

Demi-sec

Pentru cei care preferă un vin spumant mai dulce și mai aromat atunci vinurile spumante demi-seci sunt varianta ideală. Aceste vinuri spumante au în jur de 32-50 gr/litru. Ele sunt de obicei preferate de doamne sau domnișoare și pot fi savurate în orice moment al zilei. 

Cu toate acestea, nu se compară cu vinurile spumante dulci care sunt un desert în sine.

Dulce

Așa cum probabil vă imaginați, vinul spumant dulce are cel mai mare aport de zahăr și depășește 50 gr/litru. Pentru a obține un vin spumant aromat și dulce, acest vin este obținut din soiul de struguri Muscat. Fiind un vin spumant foarte dulce, acesta se produce în număr limitat. Se poate servi la desert, la petreceri și la evenimente și va aduce negreșit, un zâmbet pe buzele tuturor.

vin spumant
vin spumant

Ce rol are zahărul în producția vinului spumant

Zahărul din vinul spumant provine din struguri și nu din zahăr clasic sau siropuri adăugate. Procesul de fermentarea ajută extragerea zaharurilor (fructoza și glucoza), ceea ce oferă vinului spumant un nivel scăzut sau ridicat de zahăr. În funcție de metoda obținerii vinului, soiurilor folosite și a meșteșugului fiecărei crame în parte, se obțin vinuri spumante de diferite tipuri.

La Crama Gîrboiu, ne-am propus să producem cele mai bune vinuri spumante și cu dedicație și pasiune, am reușit să obținem primul vin spumant obținut prin metoda Charmat din România.

Vă provocăm să descoperiți gustul și aroma vinurilor spumante din gama Cuartz. Potrivite la orice ocazie, vinurile din colecția noastră vă învăluie în prospețime și parfum plăcut.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *