50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Depozitarea vinului: la ce temperatură îl păstrezi și alte reguli

24 septembrie 2021

De ce este important să depozitezi corect vinul


Vinurile pot deveni mai bune în timp mai ales dacă depozitarea vinului se face corect. Însă, nu toate vinurile trebuie depozitate ani de zile pentru a fi îmbunătățite. În schimb, orice vin trebuie depozitat corect pentru a nu se modifica gustul acestuia. 

Pasionații de vin știu cu siguranță ce trebuie și ce nu trebuie făcut cu o sticlă de vin. Dar, dacă nu te numeri printre specialiștii vinurilor, acest articol este pentru tine. Sunt câteva aspecte importante pe care să le iei în considerare când cumperi o nouă sticlă de vin. În primul rând, dacă sau nu merită să o păstrezi mai mulți ani până să te bucuri de ea. Iar în al doilea rând, dacă vinul ales merită păstrat, trebuie să știi cum să faci acest lucru. 

La ce temperatura se păstrează vinul

Am pregătit pentru tine acest ghid complet în care vom discuta despre depozitarea corectă a vinurilor: cum trebuie păstrat vinul acasă dacă nu ai o pivniță, ce vinuri merită maturate și ce se întâmplă cu vinurile dacă nu le depozitezi corect. Citește în continuare acest articol pentru a deveni un mic expert în păstrarea vinurilor. 

depozitare vin
Păstrarea vinurilor acasă: merită toate vinurile să fie maturate? 

Contrar ideii generale conform căreia vinurile vor fi mai bune dacă aștepți câțiva ani înainte să le servești, adevărul este că nu toate vinurile merită așteptarea. De fapt, majoritatea vinurilor din comerț sunt menite să fie servite în maxim cinci ani. După aceea, vinul poate să-și piardă din aromă. 

Vinurile fine sunt cele care merită păstrate ani de zile pentru a deveni mai bune. În această categorie nu doar păstrarea lor este esențială, cât și modalitatea de îmbătrânire a vinului. Dacă ai o astfel de colecție, o pivniță pentru vinuri este esențială. 

Crama noastră, datorită beciurilor de la Dumbrăveni, are condițiile optime de temperatură și umiditate pentru a supune vinurile din ani de excepție unui amplu proces de maturare în sticlă. Acest lucru oferă vinurilor arome terțiare fine ce creează un plus de caracter acestora. 

Vinurile excepționale spun o poveste aparte, iar tocmai anii de păstrare a acestora fac diferența. Este cu totul diferit când servești un vin maturat față de unul obișnuit. Chiar dacă nu plănuiești maturarea vinurilor tale, depozitarea corectă a acestora îți va oferi cea mai bună formă a vinului atunci când decizi să îl servești. 

depozitare vin

Sfaturi pentru păstrarea corectă a vinului

Când cumperi un vin și nu plănuiești să îl bei imediat, locul unde decizi să îl depozitezi contează. E important să știi cum se păstrează vinul.Multe persoane aleg să îl țină în bucătărie, care este cea mai nepotrivită zonă din casă. Este cea mai luminoasă încăpere, cu o temperatură fluctuantă, de cele mai multe ori fiind mai cald în bucătărie decât în restul casei. Vinul trebuie depozitat într-o încăpere cu o temperatură constantă și răcoroasă. 

Dacă nu ai o pivniță pentru vinuri sau un frigider special, atunci iată 8 reguli pentru păstrarea corectă a vinurilor acasă. 

  • Evită zonele luminoase și alege un loc uscat și răcoros

Lumina soarelui poate oxida aminoacizii din vin ce conțin sulfiți. Acest lucru va schimba aroma vinului. Depozitează vinul într-o zonă departe de lumina soarelui și de corpuri fluorescente. Vinurile albe pot fi afectate mai ușor de lumina soarelui, deoarece sunt într-o sticlă transparentă. Comparativ cu vinurile roșii, care sunt în sticle închise la culoare, vinurile albe necesită mai multă atenție.

Pentru a preveni stricarea prematură a vinului, alege un loc uscat și răcoros pentru a-l depozita. Astfel, vei păstra savoarea vinului până vei deschide sticla. 

  • Depozitează-l într-o încăpere cu o temperatură constantă 

Dacă este un lucru esențial de reținut, acesta este păstrarea vinului într-o încăpere cu o temperatură constantă. Deși temperatura între 14 și 18 grade Celsius este ideală, asigură-te că temperatura din cameră rămâne aceeași. Desigur, nu trebuie să te neliniștească mici schimbări de un grad Celsius. Și, reține că orice temperaturi peste 21 de grade Celsius afectează gustul vinului. Temperatura de păstrare a vinului este foarte importantă! 

  • Ia în considerare faptul că multe vinuri au o dată de expirare

După cum am menționat anterior, nu toate vinurile sunt menite să fie maturate. Majoritatea vinurilor ar trebui consumate în maximum doi, trei ani. Deși am spus că ar fi de fapt cinci ani, ceea ce este corect, este indicat să nu aștepți prea mult timp. Mai ales că vinurile sunt făcute pentru a te bucura de ele. De ce ai aștepta atât de mult?

  • Evită mirosurile puternice lângă sticlele tale de vin 

Deși poate fi convenabil, bucătăria nu este locul potrivit pentru a depozita vinurile. Nu doar temperatura din bucătărie este nepotrivită, cât și mirosurile puternice de mâncare din aceasta. Vinul respiră prin dopul poros de plută, deci trebuie să ții vinul departe de mirosurile puternice. Acestea pot pătrunde în dop și alterează vinul. 

Din punct de vedere al spațiului, poate fi practic să depozitezi mai multe sticle în poziție verticală, însă acest lucru va afecta gustul vinului. Poziția verticală a sticlei de vin poate cauza uscarea dopului de plută și astfel vinul este expus la oxigen. Acest lucru va altera cu siguranță sticlele tale de vin. 

  • Evită depozitarea vinurilor în garaj

Desigur, zona garajului poate fi perfectă pentru depozitarea vinurilor, în teorie. Da, aceasta este răcoroasă și cu siguranță ferită de razele soarelui. Dar, un garaj va deveni foarte călduros pe timpul verii, iar iarna va fi prea rece înăuntru. Garajul nu are o temperatură constantă tot timpul, așa că sunt șanse mari să îți afecteze vinurile. 

  • Păstrează zona ventilată 

Oriunde ai alege să păstrezi sticlele tale de vin, ai mare grijă ca zona respectivă să fie bine ventilată. Este în zadar să alegi locul perfect și să nu existe ventilație. Acest lucru va duce la un miros mucegăit al vinului. 

  • Ai grijă la umiditatea din încăpere

Alături de temperatura din cameră, umiditatea este la fel de importantă. Umiditatea perfectă este de 70 la sută, dar cum perfecțiunea nu există, este indicată o umiditate între 50 și 80 la sută. Așa vei fi sigur că vinul tău este în siguranță. 

Ce se întâmplă când nu depozitezi vinurile corect? 

Nerespectarea acestor reguli și sfaturi va duce negreșit la stricarea vinurilor. Mai repede sau mai târziu, un vin depozitat greșit își va schimba gustul, mirosul, textura. Păstrarea acestuia în condiții prea umede va promova apariția mucegaiului, iar zonele prea uscate vor usca dopul de plută, iar aerul va pătrunde în sticlă. 

Pentru a te bucura de un vin excelent sunt doar câteva aspecte la care să fii atent. Acum că ai citit acest articol, știi exact cum să păstrezi corect sticlele tale de vin. Sperăm ca sfaturile noastre să îți fie de folos de acum încolo. Iar dacă vinurile noastre maturate menționate anterior ți-au atras atenția, te invităm să descoperi Rezerva Familiei Gîrboiu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *