50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Cu ce roade vine toamna la Crama Girboiu?

7 octombrie 2021

Recolta 2021, una de exceptie

Anul 2021 a fost unul atipic la Crama Girboiu. Un început de an foarte ploios care a continuat până la jumătatea lunii iulie. A fost suficient cât să nu afecteze pârguirea strugurilor dar bine venit după patru ani consecutivi de secetă. Este cunoscut faptul că vița de vie este o plantă foarte rezistentă la intemperii, dar seceta îndelungată poate duce la dezechilibre. Datorită temperaturilor scăzute vegetația a fost întârziată cu aproximativ două săptămâni. Fenomenul a dus in mod automat la decalarea momentului recoltării.

Toamna la Crama Girboiu

Coacerea lentă, în schimb, a echilibrat perfect zahărul acumulat cu aciditatea naturală a strugurilor. Anul este unul foarte promițător din punct de vedere calitativ. Ne așteptăm la vinuri intense, corpolente cu arome explozive și prospețime specifică terroir-ului vrâncean. Aciditatea este unul din marele avantaje ale vinurilor noastre, vinuri cu potențial de maturare în timp. Pentru obținerea vinurilor premium au fost necesare lucrări suplimentare ca: ruperea lăstarilor neproductivi, normarea cantitații de struguri pe butuc, desfrunzire și recoltare manuală.

Ca in fiecare an am inceput cu recoltarea strugurilor destinati spumantului Cuartz. Pentru a doua refermentare in autoclave este necesar ca vinul baza sa nu depaseasca 10-11 % vol alcool. In acest an ne-am axat pe soiurile deja consacrate: Feteasca Alba, Pinot Noir pentru Roze dar experimentam si cu Muscat Ottonel, Chardonnay si Plavaie pentru un viitor spumant realizat prin metoda traditionala.

Mustul destinat vinurilor premium Bacanta Sarba, Chardonnay si Sauvignon Blanc fermenteaza in butoaie de stejar ca mai apoi sa se odihneasca pe depozit fin de drojdie pentru 6-8 luni. Metoda “Sur Lie” este cunoscuta pentru finetea aromelor de vanilie si pentru complexitatea care o adauga vinurilor albe.

Recent s-a achizitionat o linie de micro vinificatie a strugurilor pentru obtinerea vinurilor rosii de calitate premium. Aceasta cuprinde ladite pentru culesul strugurilor la mana, banda de selectie manuala, deschiorchinator de capacitate mica si 3 fermentatoare Casagrande de 10 hl. Cele din urma permit o fermentare alcoolica si o extractie lenta a pigmentilor.

Cei mai frumosi si sanatosi struguri sunt supusi unui proces de deshidratare in ladite speciale care permit stafidirea in mod natural. Avem o capacitate de 7.938 kg de struguri per sezon. Aceasta metoda este folosita de sute de ani in zona Valpolicella, Italia pentru a obtine vinuri concentrate de genul Amarone sau Passito. La Crama Girboiu am experimentat pe soiuri rosii ca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot si Shiraz. Anul trecut am obtinut un vin desert din soiul Sarba.

 

Crama Girboiu va asteapta cu tururi de crama si degustari in aceasta toamna. 

Experiența Gîrboiu spune povestea unei afaceri de familii care, acum 16 ani, a luat naștere datorită viziunii fondatorului, Constantin Gîrboiu. Misiunea cramei este să îți transmită povestea noastră în cel mai unic și sincer mod. Urmărim cu fiecare sticlă de vin pe care o producem să aducem calitate pe piața românească de vinuri. Încercăm să lăsăm o amprentă umană prin munca depusă pentru a crea unele dintre cele mai bune vinuri din țară.

Te invităm la Crama Girboiu!

Crama Girboiu vă stă la dispoziție cu un circuit turistic complet prin care se pot vizita cele mai importante zone, respectiv: plantațiile de viță de vie, zona de procesare a strugurilor, zona de fermentare/stocare, sala de maturare, linia de îmbuteliere, beciul unde sunt păstrate cele mai valoroase sticle ale cramei, bineînțeles sala de degustare unde punem la dispoziție trei pachete pentru cei mai înverșunați și magazinul de desfacere. Întreg circuitul a fost finalizat recent prin adoptarea unui stil industrial, care ne caracterizează.

Alege acum unul din pachetele de vinuri medaliate disponibile pe site și savurează în tihnă fiecare pahar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *