Faimoasa Champagne, cu o lunga istorie si un loc aparte in mintea si sufletul consumatorului, este realizata dupa “metoda traditionala”. Dar ce inseamna aceasta “metoda traditionala” care o regasim tot mai de des si pe spumantele romanesti?
Pe langa o atentie sporita acordata vitei de vie, recoltarii si presarii strugurilor, baza este realizata dupa metoda clasica de vinificare a vinului sec alb (sau roze). Odata cu obtinerea vinului baza enologii pregatesc imbutelierea pentru a doua fermentare “in sticla” prin adaugarea unui “liqueur de tirage” (licoare de tiraj) – un amestec de drojdie selectionata, hrana (nutrienti) pentru drojdie si un agent de limpezire, de obicei bentonita. Este nevoie de aproximativ 24 g de licoare de tiraj pentru a obtine o presiune de 6 bari.
Atat pentru obtinerea vinului baza cat si pentru spumantizare sunt folosite drojdii selectionate cat mai neutre pentru a nu influenta aroma fina a strugurelui din care este obtinut.
Este necesara o fermentare de minim 9 luni in sticla pentru a obtine faimoasele arome autolitice specifice metodei traditionale de paine prajita, briose si fructe confiate.
Dupa finalizarea fermentarii, vinul spumant trece printr-un proces de remuaj, moment in care depozitul de drojdie este orientat catre dop pentru a usura extractia prin “degorjare” (proces de inghetare a gatului sticlei de spumant, si eliminarea dopului de drojdie prin presiunea din sticla).
Dupa degorjare sticlele sunt completate cu “liqueur d’expedition” (licoare de expeditie) – acest sirop de zahar deteminand clasificarea spumantului final in:
- Brut Natur sau Zero Dosage (0-3 g/l zahar rezidual ramas in urma fermentarii)
- Extra Brut (0-6 g/l zahar rezidual)
- Brut (6-12 g/l zahar rezidual)
- Extra sec (12-17 g/l zahar rezidual)
- Sec (17-32 g/l zahar rezidual)
- Demisec (32-50 g/l zahar rezidual)
- Dulce (peste 50 g/l zahar rezidual)
Metoda Charmat sau fermentarea in tanc sub presiune este o varianta mai accesibila si rapida de obtinere a vinului spumant. Prosecco italian obtinut din Glera este lider detasat cand vorbim de consumul de vin spumant la nivel mondial.
Vinul baza este supus unei fermentari sub presiune prin adaugarea “liqueur de tirage” (licoare de tiraj) direct in tancuri de inox special create pentru a suporta si incorpora Dioxidul de Carbon in corpul vinului. Odata atinsa presiunea dorita (aproximativ 5 bari) dupa o perioada de 2-3 luni, fermentarea este intrerupta prin racirea spumantului la -5C, vinul este ajustat cu nivelul de zahar rezidual dorit si imbuteliat sub presiune.
Sper ca aceste informatii sa va ajute sa luati cea mai buna decizie in achizitia spumantului ideal. Fiecare moment important din viata noastra merita celebrat cu faimoasele “bule”.