Galbenă de Odobești este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone din România, având o tradiție îndelungată în podgoriile Vrancei, în special în zona Odobești. Acest soi alb, renumit pentru prospețimea și finețea sa, a fost cultivat de secole, fiind menționat în documente istorice care atestă existența sa încă din perioada medievală.
Istoricul soiului Galbenă de Odobești
Se crede că Galbena de Odobești își are originea în podgoriile vrâncene, unde a fost cultivată încă din Evul Mediu. Primele mențiuni scrise despre acest soi datează din secolul al XVII-lea, când călătorii străini și cronicarii locali au remarcat calitatea vinurilor din regiunea Odobești.
În perioada fanariotă, vinurile obținute din Galbenă de Odobești erau apreciate și comercializate în Țările Române, dar și exportate în Imperiul Otoman.În secolul al XIX-lea, acest soi a cunoscut o perioadă de maximă popularitate, fiind cultivat pe suprafețe extinse în zona Vrancei.

Declin și renaștere
În perioada comunistă, soiul Galbenă de Odobești a fost transformat dintr-o varietate locală apreciată într-o componentă a industriei viticole de masă. În anii ’50, când regimul a impus colectivizarea agriculturii, podgoriile Vrancei au fost reorganizate, iar producția de vin a trecut sub controlul statului.
Galbena de Odobești, un soi prolific și adaptabil, a fost cultivată intensiv, devenind una dintre vedetele combinatelor viticole. Însă, în goana după randamente mari, calitatea vinului a fost sacrificată în favoarea cantității, iar vinurile erau standardizate, pierzându-și identitatea.
În anii ’70 și ’80, producția de Galbenă de Odobești se realiza în Combinatul de Vinificație Odobești, unul dintre cele mai mari din țară, de unde tone de vinuri demiseci și demidulci plecau spre URSS, Germania de Est și Cehoslovacia, fiind apreciate pentru accesibilitate, nu pentru rafinament. Pe piața internă, vinurile erau îmbuteliate sub etichete generice, fără să se pună accent pe soi sau pe terroir.
După 1989, odată cu prăbușirea sistemului viticol de stat, multe plantații de Galbenă de Odobești au fost abandonate sau replantate cu soiuri internaționale mai cerute de piață. Soiul părea condamnat la uitare, însă, odată cu revenirea interesului pentru vinurile locale, producători dedicați, precum Crama Gîrboiu, au început să-l readucă în atenție.
Astăzi, Galbena de Odobești renaște într-o interpretare modernă, reflectând terroirul autentic al zonei și reînviind o tradiție pierdută în tumultul istoriei recente.

Caracteristici ale soiului
Galbena de Odobești este un soi cu productivitate mare, adaptabil la condițiile climatice din zona deluroasă a Vrancei. Se spune ca vinurile obținute din acest soi sunt în general ușoare, cu o aciditate echilibrată și arome delicate de flori albe, citrice și fructe proaspete.
Galbenă de Odobești este un soi care își dezvăluie adevăratul potențial atunci când este îngrijit cu atenție, iar cheia calității stă în normarea producției. În trecut, randamentele mari au făcut ca acest vin să fie perceput drept unul ușor, de consum curent, însă reducerea cantității de struguri la hectar transformă complet caracterul vinului, oferindu-i profunzime, eleganță și expresivitate.
La Crama Gîrboiu, am redescoperit cu mare interes acest soi extraordinar, un veritabil exponent al terroirului vrâncean. Galbena de Odobești ne-a răsfățat papilele cu un profil aromatic excentric, un echilibru remarcabil între finețe și intensitate, o prezență impunătoare, dar în același timp subtilă și elegantă. Este un deliciu pentru cei care își doresc să redescopere unicitatea soiurilor autohtone, un vin care spune povestea unei tradiții readuse la viață prin vinificație modernă și respect pentru pământul din care ia naștere.
Acest vin este disponibil exclusiv in rețeaua de magazine Carrefour, prin programul Deschidem Vinul Românesc, un susținător al soiurilor românești si al vinurilor de calitate premium.