50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Dry January: Un Ianuarie fără alcool?

19 ianuarie 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Încă din 2006 se vehiculează termenul “drynuary” sau “dry January”. Din 2013, acesta a stârnit o mișcare și recent, un obicei național în Marea Britanie care se respectă și în ziua de astăzi de majoritatea celor care văd beneficiile acestei tradiții în devenire. 

În limba română, termenul s-ar traduce: “un Ianuarie uscat”. Termenul se referă, bineînțeles, la consumul de alcool sau, mai exact, la lipsa acestuia. Cu alte cuvinte, pentru englezi, luna ianuarie este oportunitatea perfectă de a face o pauză de la alcool după un an în care acesta a fost consumat excesiv. Timp de 31 de zile, cei care decid să respecte Dry January, vor bea doar apă. Alte băuturi interesante sunt sucul de portocale, ceaiurile și orice altă băutură fără alcool. E un fel de post sau regim din care orice elixir fermentat este exclus complet. 

De ce aleg englezii să participe la Dry January și ar trebui și noi să le urmăm obiceiul?

În primul rând, trebuie să înțelegem motivul pentru care luna ianuarie este cea desemnată consumului zero de alcool. Luna ianuarie urmează imediat după perioada Crăciunului și a Anului Nou în care motivele de sărbătoare și petrecere cresc. De asemenea, se organizează mese și se servesc diverse tipuri de băuturi, în cantități mari. Luna ianuarie este văzută ca o lună a începuturilor și a rezoluțiilor ceea ce înseamnă că este perfectă pentru a face pauze de la excese. 

În al doilea rand, Dry January se adresează persoanelor care au înțeles că se bucură de alcool mai mult cantitativ decat calitativ. Prin urmare, este nevoie de o schimbare în obiceiurile zilnice. În ianuarie, englezii își evaluează rutina, alegerile și trec printr-o perioadă impusă de detoxifiere. Nu în ultimul rând, o mare parte din persoane acceptă alcoolismul ca o problemă ce trebuie rezolvată și iau măsuri în această privință.

În România, cramele, printre care și Crama Gîrboiu, ne învață că vinurile, în special, trebuie degustate și savurate cu măsură. Un consum echilibrat al alimentelor și lichidelor pe care le ingerăm este de preferat. Nu este nevoie să ajungem la soluții drastice precum interzicerea consumului total pentru a ne echilibra. De vin, trebuie să ne bucurăm cu atenție. Si îi apreciem gustul de la prima înghițitură până la ultima pentru a savura cu adevărat ceva deosebit. 

Voi ce părere aveți de Dry January? [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *