50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Cum să răcești vinul cât mai rapid? 5 metode cu efect imediat!

18 august 2023

Temperatura la care se servește vinul este extrem de importantă deoarece poate influența semnificativ gustul, aromele și experiența generală a degustării. Dacă ești pasionat de vinuri și vrei să te bucuri la maxim de savoarea acestora, te invităm să descoperi cum să răcești vinul cât mai rapid. De la metode clasice, care presupun folosirea gheții și până la tehnici de ultimă generație, vei găsi câteva soluții simple pentru a savura un vin rece fără să aștepți ore întregi!

1. Folosește o frapieră umplută cu gheață

Cum să răcești vinul cât mai rapid?

Una dintre cele mai simple și eficiente metode prin care poți răci vinul este să folosești o frapieră de dimensiuni potrivite. Pentru început, umple vasul cu gheață până la jumătate și asigură-te că aceasta este distribuită uniform în recipient. Apoi, adaugă apă până când gheața este acoperită complet. Acest pas ajută la o răcire uniformă a sticlei de vin. Dacă vrei să grăbești procesul și mai mult, adaugă sare peste gheață pentru ca aceasta să se topească mai repede.

După ce ai pregătit frapiera, introdu sticla de vin în interior. Timpul necesar pentru ca vinul să se răcească poate varia în funcție de temperatura inițială a acesteia, tipul vinului și preferințele tale, însă, în medie, o sticlă de vin se va răci în aproximativ 10-20 de minute dacă optezi pentru această metodă.

2. Ține sticla în congelator pentru câteva minute

Dacă vrei să răcești o sticlă de vin cât mai rapid, o altă metodă eficientă este să introduci sticla în congelator pentru puțin timp. În general, 15-20 de minute ar trebui să fie suficiente pentru a răci vinul fără a-l îngheța.

Trebuie să știi însă că înghețul poate afecta structura chimică a vinului și îi poate compromite aromele și gustul, de aceea este recomandat să fii atent și să nu lași sticla în congelator prea mult timp.

De asemenea, diferențele prea mari de temperatură sau presiunea mare provocată de lichid în urma înghețului poate duce la spargerea sticlei. Pentru a evita aceste probleme, setează-ți un cronometru sau o alarmă și nu depăși perioada de timp recomandată.

3. Toarnă vinul în pahare răcite și adaugă gheață

O altă modalitate prin care te poți bucura de licoarea lui Bachus este să răcești paharele înainte de a turna vinul în ele. Există mai multe metode prin care poți realiza acest lucru.

Una dintre ele este să alegi niște pahare de calitate premium și să le ții în frigider sau în congelator pentru câteva minute, până când suprafața acestora s-a răcit complet. Poți răci paharele și dacă le umpli cu apă și gheață pentru câteva minute, după care le golești și le folosești imediat. De asemenea, dacă preferi să deguști o băutură ceva mai slabă, poți adăuga câteva cuburi de gheață în paharul tău cu vin.

4. Folosește câteva boabe de struguri congelate în loc de gheață

Atunci când vine vorba de răcirea unui vin premiat sau în ediție limitată, poți opta și pentru o alternativă surpinzătoare la gheață – strugurii congelați. Dacă gheața diluează vinul și îi poate diminua din tărie și arome în acest fel, boabele congelate  vor păstra gustul și intensitatea vinului și pot chiar să adauge un plus de dulceață băuturii.

Pentru această metodă trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Pentru început, spală strugurii cu atenție până când boabele sunt perfect curate, fără impurități. Apoi, pregătește o tavă acoperită cu hârtie de copt și așază boabele curate și uscate pe ea, după ce ai îndepărtat cu grijă codițele. Pune tava în congelator și lasă strugurii să se congeleze complet. După ce boabele s-au congelat, le poți transfera într-o pungă etanșă din care să iei cantitatea potrivită, la nevoie.

5. Încearcă un răcitor electric

Un răcitor electric este un dispozitiv care folosește energia electrică pentru a răci rapid băuturile. Aceste răcitoare sunt disponibile în diverse forme și dimensiuni, însă majoritatea funcționează pe același principiu – circularea aerului rece în jurul sticlei, care aduce astfel lichidul la o temperatură optimă. Poți opta pentru modele de mici dimensiuni, potrivite pentru o singură sticlă, sau variante mai mari, similare unui frigider.

Unul dintre avantajele răcitorului electric pentru vin este controlul precis al temperaturii. Poți ajusta setările în funcție de preferințele tale sau de recomandările specifice ale tipului de vin pe care îl servești. Răcitorul electric aduce rapid vinul la temperatura potrivită, de aceea, este o soluție ideală în situațiile în care ai oaspeți neașteptați sau ai uitat să pui vinul la frigider.

Așadar, fie că preferi vinurile roșii, albe sau rose, seci sau dulci, degustarea acestora la o temperatură potrivită îți va oferi o experiență plăcută și memorabilă. Fii atent la detalii, respectă recomandările specifice pentru fiecare tip de vin și astfel vei descoperi caracteristicile și subtilitățile unice ale fiecărei sticle. Alege din selecția vastă de vinuri premium a Cramei Gîrboiu și bucură-te de arome desăvârșite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *