50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Ce este vinul Prosecco și din ce categorie face parte?

19 iulie 2023

Prosecco este un vin cu o istorie îndelungată și o reputație strălucitoare, devenit popular în întreaga lume. Te-ai întrebat însă de ce este vinul Prosecco special și din ce categorie face parte? Îți propunem să descoperi mai multe despre acest vin fascinant, de la originea sa și procesul de producție, până la caracteristicile unice care îl diferențiază de alte tipuri de vinuri. Iată ce trebuie să știi!

Originea vinului Prosecco

Istoria vinului Prosecco este fascinantă și ne poartă în trecutul îndepărtat al regiunii Veneto din nord-estul Italiei. Numele vinului provine de la satul Prosecco, situat în apropiere de Trieste, în Italia. Acesta a fost locul în care acest vin a început să fie produs încă din perioada romană. De-a lungul timpului, producția de Prosecco s-a extins și s-a dezvoltat în mai multe zone din regiunea Veneto, inclusiv în zonele Conegliano și Valdobbiadene. Astăzi, aceste două zone sunt renumite pentru producția de Prosecco de înaltă calitate.

Calitatea și originea geografică a vinului Prosecco au fost recunoscute la nivel internațional prin acordarea distincției DOC (Denominazione di Origine Controllata), acordată pentru a proteja și promova vinurile Prosecco produse în regiunea Veneto. Vinurile Prosecco Superiore au primit chiar denumirea de origine controlată și garantată (DOCG), cea mai înaltă distincție în Italia. Aceste clasificări asigură calitatea și autenticitatea vinului Prosecco.

Cum este produs vinul Prosecco?

Acest vin este produs dintr-un soi specific de struguri numit Glera, care este esențial pentru obținerea caracteristicilor inconfundabile ale băuturii. Strugurii cultivati de sute de ani în regiunile specifice oferă arome fructate și florale remarcabile, îndeosebi note proaspete și vibrante de piersică, mere verzi și flori albe ce contribuie la complexitatea și eleganța băuturii.

Prosecco este produs prin metoda Charmat, care reprezintă un aspect cheie în realizarea profilului său distinct. În contrast cu metoda tradițională utilizată pentru producerea șampaniei, în care fermentarea secundară are loc în sticlă, Prosecco trece printr-un proces de fermentație secundară în tancuri de oțel inoxidabil.

Prin acest proces, vinul Prosecco este îmbogățit cu bule fine, dar persistente ce contribuie la senzația răcoritoare și plăcută pe care o simți cu fiecare înghițitură. Totodată, fermentarea în tancuri le permite producătorilor să controleze mai precis presiunea și efervescența vinului și să se asigure că acesta se încadrează în parametrii specificați, iar băutura rezultată este una de calitate superioară.

Profil gustativ și varietăți

Profilul gustativ al vinului Prosecco este unul bine-definit. Acesta este cunoscut pentru gustul său proaspăt și ușor dulce, cu note distincte de fructe albe, flori, miere și citrice. Aromele delicate de mere și pere sunt frecvent întâlnite în Prosecco, ceea ce îi conferă un plus de prospețime.

Este important de menționat că, în ciuda faptului că este un vin spumant, Prosecco nu este la fel de sec ca un Champagne. Profilul său este mai ușor și mai dulce, ceea ce îl face potrivit pentru momentele de relaxare. De asemenea, în comparație cu Cava, un alt vin spumant popular, Prosecco are un profil gustativ mai dulce și note fructate mai accentuate.

Există diferite varietăți de Prosecco, clasificate în funcție de nivelul lor de dulceață. Cele trei niveluri principale sunt Brut (cel mai sec), Extra Dry (puțin mai dulce) și Dry (cel mai dulce). Fiecare dintre aceste varietăți prezintă o interpretare diferită a profilului gustativ al Prosecco, oferind opțiuni pentru toate preferințele.

Pentru a savura pe deplin aromele și gustul Prosecco, este recomandat să îl servești la o temperatură de aproximativ 6-8 grade Celsius. Aceasta le permite bulelor să se dezvolte în mod corespunzător și să se evidențieze aromele și gustul specific. Prosecco este un vin versatil care se potrivește de minune cu aperitive, fructe de mare, brânzeturi și deserturi ușoare.

Ce alte vinuri poți încerca dacă iubești Prosecco?

 

Dacă îți place gustul și textura vinului Prosecco, există o varietate de alte opțiuni pe care le poți încerca pentru a-ți satisface preferințele. Iată câteva recomandări:

  • Vinuri spumante similare – în afară de Prosecco, te poți delecta cu alte vinuri spumante cu o efervescență similară. Spre exemplu, vinul spumant Cuartz Alb este produs prin aceeași metodă, Charmat, și oferă o experiență rafinată și elegantă. Dacă alegi să îl savurezi, vei descoperi inflexiuni proaspete și un perlaj intens, obținut în mod natural. În cazul în care preferi notele prafumate de cireșe, poți încerca și un vin spumant în nuanțe delicate de roz-somon, cum este Cuartz Rose;
  • Vinuri albe – dacă preferi vinurile albe, ușoare și fructate, un Pinot Grigio sau un  Sauvignon Blanc sunt opțiuni excelente. Aceste vinuri au un profil gustativ similar  și o aciditate plăcută. De reugulă, Pinot Grigio este cunoscut pentru aromele sale delicate de pere și mere, în timp ce Sauvignon Blanc oferă note proaspete de citrice și ierburi;
  • Vinuri Rose – pentru cei care iubesc un vin mai complex, vinurile rose pot fi o alegere perfectă. Acestea combină aromele de fructe roșii, cum ar fi căpșuni și zmeură, cu o ușoară aciditate, similară celei oferite de Prosecco. Un exemplu notabil este vinul Epicentrum Rose care te încântă cu note delicioase de zmeură și căpșuni, împletite perfect cu nuanțe de citrice.

Sfaturi pentru degustare

 

Pentru a alege cel mai potrivit vin, în funcție de preferințele tale, este important să ai în vedere profilul gustativ al băuturii, mâncarea cu care vrei să o servești, dar și ocazia. Dacă ești în căutarea unui vin spumant pentru a sărbători o ocazie specială, Champagne sau Prosecco pot fi alegerea potrivită. În schimb, pentru o cină ușoară sau o seară relaxantă, poți opta pentru un vin alb sau rose, simplu sau spumant, în funcție de preferințele tale.

Desigur, fiecare persoană are preferințe diferite atunci când vine vorba de vin, de aceea este important să explorezi și să deguști diverse variante pentru a-ți extinde experiența și cunoștințele în acest domeniu fascinant.

În concluzie, Prosecco este un vin spumant remarcabil care a cucerit inimile pasionaților de vinuri din întreaga lume. Cu aromele sale fructate și florale, bulele fine și prospețimea sa vibrantă, Prosecco se diferențiază prin eleganța și rafinamentul său. Indiferent dacă optezi pentru acesta sau pentru alte vinuri spumante obținute prin metoda Charmat, vei reuși să adaugi un strop de eleganță și rafinament ocaziilor speciale sau serilor de relaxare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *