Cuartz, Spumantul Romanesc
Spumantul Cuartz a fost conceput cu migala de Crama Girboiu pentru a oferi un mix de jovialitate, gust si textura, toate infasurate intr-un parfum fructuos si floral. Fiecare pahar are intentia de a darui surprize senzoriale placute in orice moment al zilei.
Acest proiect a luat nastere in anul 2015 cand impreuna cu partenerii nostri din Italia, Valdobbiadene, am reusit sa realizam primul spumant Charmat din 100% Feteasca Alba din Romania. Au urmat ani in care am perfectionat spumantul si in care am descoperit unicitatea soiurilor romanesti. Aciditatea cat si mineralitatea specifica zonei nu au facut altceva decat sa accentueze ceea ce noi am sustinut dintotdeauna, ca terroir-ul de la Dumbraveni este unul unic.
Investitii in tehnologie
Ne-am dorit sa ne punem amprenta in totalitate asupra acestui produs si pentru asta a fost necesara o investitie de aproximativ 1,5 milioane de euro. Am achizitionat atat autoclavele (tancurile de fermentare sub presiune cu sistemul propriu de racire), filtrul tangential cat si linia de imbuteliere izobarica, Bertolasso.
Cu mari emotii si in plina pandemie, cu intarzieri nenumarate din cauza restrictiilor sanitare, am imbuteliat primul lot de spumant Cuartz realizat integral la Crama Girboiu.
Cei mai frumosi struguri pentru spumantul nostru!
Am experimentat atat cu Feteasca Alba cat si cu soiul local Plavaie. Astfel am ajuns la realizarea spumantului alb 100% din Feteasca Alba. Pentru Rosé inca de la inceput am optat pentru finetea Pinot Noir-ului. Ambele spumante au note distincte, un perlaj fin si o unicitate cum doar Vrancea poate sa ofere unui vin de mare renume.
Charmat – vin spumant proaspat si fructat!
Metoda Charmat a aparut ca si o alternativa la Champagne. Atat prospetimea, fructuozitatea cat si pretul mult mai accesibil au facut din spumantul italian un succes. Spre deosebire de metoda traditionala de refermentare in sticla, spumantul charmat prezinta urmatoarele avantaje:
- Fermentare in recipiente de dimensiuni mari (costuri reduse de productie) cu drojdii selectionate.
- Fermentare rapida, medie intre 1 si 3 luni (costuri reduse de productie)
- Pastrarea prospetimii si a fructuozitatii
Chiar daca investitia initiala in tehnologii este mai mare, in timp, acest produs nu poate decat sa aduca plus valoare cramei cat si portofoliului de produse.
Sa va bucurati de vinuri bune de la Crama Girboiu!