feteasca neagra cover
Toate articolele

Care este cea mai buna Feteasca Neagra?

Feteasca Neagra – Vinul Rosu Ambasador

Feteasca Neagră este un vechi soi autohton de struguri din Romania, din care se obțin vinuri rosii si roze de renume. Acesta este cultivat pe toata suprafata Romaniei cu precadere in zona Dealul Mare si Moldova. A castigat rapid in popularitate datorita gustului inconfundabil si a caracterului aparte.

Un soi de strugure si un vin rosu cu potential

poza articol 1 - struguri

Atat potentialul de a acumula zaharuri, in mod natural, cat si aciditatea ridicata ii confera acestui vin o calitate superioara, situandu-l printre marile vinuri ale lumii.

O alta caracteristica speciala a vinului este aceea de a se perfectiona odata cu maturarea in baricuri de stejar, atat romanesc cat si frantuzesc, dar mai ales in butelii de sticla. Vinurile de colectie obtinute din Feteasca Neagra sunt unele aparte, care dainuiesc peste zeci de ani. Conditiile speciale de pivnita confera vinului note tertiare unice.

Feteasca Neagra, un vin versatil

Feteasca Neagra 2016 Editata 1

De la vinuri rosé proaspete si fructate la vinuri rosii tinere si exuberante, si nu in ultimul rand la vinurile rosii maturate, vinurile de colectie care ne incanta prin complexitatea lor si peste ani.

Alaturi de Cabernet Sauvignon si Merlot, Feteasca Neagra si-a gasit companioni in liga “vinurilor de renume”. Pe langa astringenta Cabernetului si corpolenta Merlot-ului, soiul nostru autohton de renume aduce un plus de arome, caracter si echilibru.

Note de degustare specifice

 Vinul are tente rubinii și o aromă de fructe de pădure, vișine, prune uscate si stafide negre. Aromele primare sunt des completate de cele secundare datotare maturarii in baricuri ca vanilie si scortisoara. O data cu varsta, vinul castiga in complexitate prin note fine de tabac, ciocolata neagra si piele. Gustativ este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar  și este mai bogat și mai fin odată cu învechirea. Post gust lung, persistent cu note discrete de condimente.

Vin rosu tanar, Rosé sau Vinuri de colectie?

In dependenta de gusturi si preferinte avem de a face cu vinuri obtinute prin stiluri de vinificatie diferite. De la vinuri rosé delicioase la vinuri rosii mature si corpolente, la vinuri de colectie realizate in editii super limitate:

  • Bacanta Rosé Special Edition realizat 100% din struguri de Feteasca Neagra in stilul reductiv. Vinul prezinta o culoare somon superba, o aroma discreta de coacaze rosii, zmeura parguita si note florale de violete. Aciditate placuta, corp mediu si un post gust revigorant. Un vin rosé sec, versatil si usor de asociat culinar.
  • Livia Feteasca Neagra, un vin rosu tanar, fructat si cu taninuri catifelate perfect pentru consumatorul tanar, amator de vinuri cu “baubilitate”. Beneficiind de avantajele inchiderii cu screw-cap vinul isi pastreaza perfect fructuozitatea si prospectimea chiar si dupa deschidere.
  • Tectonic Feteasca Neagra un vin rosu sec maturat partial in butoaie de stejar la a doua utilizare. Producatorul si-a propus sa pastreze caracterul fructat al soiului cu influenta suava a notelor de vanilie si scortisoara. Putem spune ca vorbim despre un vin “light” barrique in care fiecare element este in perfecta armonie.
  • Bacanta Feteasca Neagra Barrique, etalon a cramei, medaliat anual la concursuri de profil si vinul care a fost desemnat de prestigiosul ghid Gault&Millau “Cel mai bun vin rosu din Moldova”. Atat strugurii cat si intreg procesul de productie este unul aparte. Maturarea are loc doar in butoaie de stejar frantuzesc si ulterior in butelii de sticla pentru minim sase luni. Vinul este unul corpulent, complex cu un post gust memorabil.
  • Constantin Premium Red Blend a luat nastere pentru a celebra fondatorul Cramei Girboiu. De aceasta data, clasicul asamblaj Bordeaux a fost reinterpretat prin aportul adus de soiul Feteasca Neagra. Un mariaj de success in care respectul fata de client este cel mai important.

Vinurile de colectie

Cand vine vorba de vinurile de vinoteca amintim cateva legende ale cramei: Bacanta Feteasca Neagra 2009, Rezerva Familiei Feteasca Neagra 2009, Rezerva Familiei Feteasca Neagra 2013.

Sa va bucurati de Vinuri bune de la Crama Girboiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *