Cum se obține vinul roze? Putem spune ca vinurile roze sunt printre cele mai versatile, fiind extrem de usor de inteles. Racoritoare si irezistibile, pot fi consumate alaturi de un pranz usor, cat si la cina. Experienta noastra ne-a invatat ca vinurile rose se potrivesc atat barbatilor cat si femeilor. Bacanta Rose, obtinut 100% din Feteasca Neagra, este un exemplu de vin consumat cu precadere de barbati.
Ca discutam de vin linistit, spumant sau fortifiat (avem deja vin Porto Rose), roze-ul este printre preferintele noastre. Vinul roze de mult nu mai este considerat un vin estival, acesta castigant adepti si in sezonul rece. Așa cum am menționat mai sus, acesta este consumat atât femei cât și de bărbați. Exista un anumit mister și șarm când vine vorba de vinul roze. Foarte mult romani îl descoperă și îl îndrăgesc pe măsură ce experimentează cu acest vin. Ne bucurăm sa putem oferi la noi la crama acest tipuri de vinuri roze superioare. Și totusi, cum se obține vinul roze? Ne-am propus sa exploram răspunsul la aceasta intrebare în rândurile următoare.
Metode de vinificatie a vinului roze
V-ați întrebat vreodată cum se obține vinul roze? Exista patru metode de a obtine vinuri rose delicioase, fiecare cu un rezultat final diferit. Alegerea ramane a enologului care dicteaza stilul vinului roze. Vorbim bineînțeles și despre combinații de struguri pentru vin. Vinurile difera in culoare, arome si persistenta in functie de metoda de vinificare dar si a tipului de strugure din care este obtinut.
Maceratie peliculara de scurta durata
Una dintre cele mai populare si folosite metode de a obtine vinuri roze de calitate. Este stiut faptul ca pigmentii se afla in coaja bobitelor de strugure. Prin macerare de scurta durata, mustul preia din culoarea strugurilor rosii, atat cat isi doreste enologul. De obicei, procesul dureaza intre 6 si 48 de ore pentru a extrage culoarea. O macerare mai indelungata ne ofera atat culoare cat si un gust mai fructat. Mustul este tras dupa pielite si supus fermentarii alcoolice.
Presare directa
Metoda este folosita atunci cand vinul roze este obtinut din soiuri de strugure cu pigmenti puternici. Tehnica este similara obtinerii vinurilor albe, si vinurile roze obtinute au tendinta sa fie mai pale. Crama Girboiu, aflandu-se intr-o zona relativ calduroasa foloseste presarea directa pentru a obtine vinuri roze ca: Epicentrum Roze si Livia Roze. Aceste doua vinuri definesc esența vinului rose. Încercați-le și veți simți diferența în aceasta metoda.
Metoda Saignée
Implica obtinerea vinurilor rosii, mai concentrate, cu extragerea unei parti de vin roze. In timpul macerarii mustului rosu cu pielite, vinificatorul decide extragerea unei parti de vin roze. Acesta este vinificat separat conform tehnologiei vinurilor albe iar cel rosu isi continua macerarea/fermentarea timp de cateva saptamani. Vinurile roze astfel obtinute sunt mai intense in culoare si arome.
Cupajarea vinului alb cu vin rosu
Aceasta metoda pentru obtinerea unui vin roze este strict interzisa de legislatia Europeana. Singura exceptie este obtinerea vinurilor spumante rosé in Champagne, Franta. De asemenea, in unele regiuni din Lumea Noua este folosita aceasta metoda datorita legislatiei mai permisive. Vinurile roze difera in stil in functie de vinul rosu adaugat. Atat cantitatea cat si varietatea pot influenta calitatea vinului final.
Soiuri de struguri folosite pentru vinul roze
Merita mentinute si vinurile roze obtinute din soiuri de struguri pentru vin roze – aromate ca Busuioaca de Bohotin sau Gewurztraminer.
Busuioaca de Bohotin
Așa cum sugerează și numele, soiul Busuioaca de Bohotin este un soi de struguri cu origini în localitatea Bohotin, Județul Iași. Acești struguri sunt de culoare profirie și se coc la început de Octombrie. Aromele predominante sunt petale de trandafir, busuioc, faguri, căpșune sau fragute de pădure. Nu e de mirare ca acest soi produce vinuri roze incredibil de aromate. Soiul este rezistent la ger iar pulpa strugurilor este zemoasa, destul de spornică pentru obținerea vinului roze.
Gewurztraminer
Acest soi mai poarta și denumirea de Traminer, cu origini în sul Tramin din Italia. Soiul produce struguri care acumulează zaharuri în mod natural. Strugurii au pielita suficient de inchisa la culoare cat sa dea culoarea roz vinurilor. Ramane la latitudinea enologului daca doreste sa vinifice mustul in roze sau in alb. Maceratia peliculara de scurta durata permite extragerea pigmentilor cat si a aromei unice.
Asa ca, data viitoare cand savurati un vin roze, pe langa culoare, prospetime si arome trebuie sa apreciati truda enologului. Este nevoie de ani de experimente pentru a gasi cea mai buna metoda pentru soiurile rosii cultivate si terroir-ul zonei. Vinul roze se face din cei mai buni struguri. Nu degeaba se zice ca un vin roze necesita multa experienta.
Colectie Vinuri Roze de la Crama Girboiu!
Ofera persoanelor dragi cele mai bune vinuri. Joie de vivre sau modul nostru de a celebra in fiecare zi cu vinuri de renume. O colectie de vinuri roze ce reuneste diferite soiuri intr-o explozie de fructe si prospetime. Vinuri perfecte pentru seri de vara si nu numai. Alege vinuri roze romanesti de la Crama Girboiu si beneficiezi de un discount de 30%!
Cu merge vinul roze?
Valabil pentru orice tip de vin, ne punem imediat întrebarea cu ce merge vinul roze. Acum ca am aflat cum se obține vinul roze, ne putem orienta și către asocieri culinare de succes.
Carne de pasare
Vinul roze se asociază frumos cu o carne de pasare, în special cu carne de curcan. Fiind o carne ușoară dar mai gustoasa decât puiul în anumite instanțe, acest fel de mancare se potriveste de minune cu vinul rose. Se poate servi seara, și va puteți bucura împreună cu persoana iubita de o cina ușoară.
De asemenea, vinul roze merge și cu un piept de rata afumat.
Fructe de mare sau salate
Roze-ul se potrivește cu preparate simple, ușoare de care te poți bucura la masa. Fructele de mare absorb arome precum unt, usturoi și vin în întâmpinarea unui roze acid de calitate. În același timp, salatele prind viață dacă sunt însoțite de un roze delicios de Cârnu te mai poți satura.
Desert
La desert, vinul roze este indicat pentru o experiență senzorială deosebita. Cu toate acestea, trebuie sa avem în vedere ca nu toate rosé-urile sunt recomandate. Pentru desert, vinurile mai dulci și parfumate sunt alegerea perfecta. Recomandările noastre ar fi Busuioaca de Bohotin sau chiar vinul pentru desert de la crama noastră, minunata Ambra.
Suntem siguri ca acum veți aprecia mai mult vinul roze mai ales ca ani aflat procesul prin care acesta este obținut și dedicația de care dam dovada. Sa va bucurati de vinuri bune!