50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Crama Girboiu – O retrospectivă a anului 2020

3 ianuarie 2021

O dată cu venirea noului an, avem oportunitatea să ne uităm în urmă și să reflectăm asupra deciziile luate și realizările venite din urma lor. Deși a fost un an plin de peripeții, avem câteva momente ce ies în evidență la Crama Girboiu

Februarie 2020 – Lansarea vinului Bacanta Șarbă Barrique sec 2019 DOC Cotești

Bacanta Sarba Barrique
Bacanta Sarba vin alb sec

Este cunoscuta pasiunea si devotamentul familiei Girboiu pentru soiul autohton Sarba. Inca de la infiintarea cramei atentia a fost acordata pentru relansarea acestui soi uitat. Este peiorativ sa spunem ca un soi nu are potential fara sa epuizam absolut toate tehnicile si metodele de vinificatie moderne. Suntem departe de a inceta experimentele si in fiecare an descoperim in soiul Sarba calitati exceptionale.

Prima Sarba fermentata si maturata “Sur Lie” a luat nastere in crama noastra de la Dumbraveni. In ideea de a pastra expresia aromatica a strugurelui am preferat sa adoptam o metoda cu traditie in Franta unde s-au obtinut rezultate remarcabile. Pentru a adauga structura si intensitate vinurilor fine, se adopta fermentarea si maturarea pe drojdie in baricuri de stejar. Astfel, vinul obtinut isi pastreaza caracterul de soi dar este imbogatit gustativ cat si olfactiv cu note suave de vanilie si unt. Un deliciu imbuteliat intr-o editie limitata de doar 6000 de sticle.

Martie 2020 – Realizarea investiției de modernizare cu ajutorul fondurilor europene în valoare de 2,3 miliosnr de euro.

spumant romanesc
Cuartz spumant romanesc

Din dorinta de a creste constant calitatea vinurilor, Familia a accesat fonduri europene pentru modernizarea combinatului de vinificatie. S-au achizitionat: linie de imbuteliere automata si izobarica Bertolaso, filtru tangential, linie de spumantizare metoda “Charmat”. Si mai importante sunt 350 de baricuri noi de stejar frantuzesc plus climatizarea salii de maturare. Un plus a adus micro vinificatia strugurilor rosii pentru obtinerea vinurilor premium. S-au achizitionat masa de selectie, desciorchinator pana la vinificatoare de mica capacitate dotate cu incalzire.

In acceasi idee, familia a alocat fonduri proprii pentru realizarea ciruitului turistic.  Realizarea Salii de baricuri, a unui magazin de desfacere modern si a unei Sali de degustare de capacitate mare. Toate sunt destinate sectorului eno-turistic. Intreg proiectul a fost gandit de catre 2DECO in stilul industrial ce ne caracterizeaza crama.

Mai 2020 – Lansarea vârfului de gamă Constantin Premium Red Blend. Un cupaj de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon ce poartă semnătura fondatorului Constantin Gîrboiu.

vinuri de colectie
Constantin Vinuri de Colectie

Etalonul pentru crama noastra il reprezinta vinul Constantin, un omagiu adus in primul rand fondatorului, domnul Constantin Girboiu. Aceasta selectie unica de vinuri baricate Premium Red Blend are foarte mult din personalitatea zonei fiind cea mai buna expresie a terroir-ului vrancean.

Este un vin rosu matur, robust, realizat in editie limitata de doar 8000 de sticle cu un potential extraordinar de invechire. Se preteaza ocaziilor elegante, deosebite, fiind preferat de cunoscatori si pasionati de vinuri pretioase. Design-ul sticlei precum si elementele de innobilare folosite la realizarea etichetei redau fidel valentele spectaculoase ale lui Constantin.

Iunie 2020 – Lansarea vinurilor estivale Bacanta Special Edition. Un concept innovator cu o sticlă deosebită – vinolok și vinuri obtinute in stilul reductiv, fresh, crispy si fruity.

Bacanta vinuri roze
Bacanta Vinuri Roze

Crama Gîrboiu înnobilează gama Bacanta cu o invitație răvășitoare către spectacolul simțurilor, propunând un vin alb elegant, diafan, cu un gust proaspăt și revigorant. Șarba impresionează printr-o aromă primară de lime, piersică albă, ananas și mango completată de note inconfundabile de petale de trandafir. Aciditatea excepțională îmbracă frumos corpul vinului și îi conferă un post gust memorabil.

Rosé-ul are o culoare superbă cu o ușoară tentă portocalie ce vine să completeze perfect aroma de căpșune, piersică, zmeură, gref roz cu notele exotice de fructul pasiunii și lychee. Echilibrat și cu un corp suav acest vin impresionează printr-un post gust fructat și cremos. Un plus aduce mineralitatea specifică zonei și aciditatea crocantă.

Pentru a pune în valoare finețea și savoarea inconfundabilă, Crama Girboiu a optat pentru un ambalaj inedit. O sticlă unică în România, o etichetă minimalistă dar cu accente puternice care încadrează perfect brand-ul premium. Totul pe o hârtie specială rezistentă la gheață și un sistem de închidere ultramodern, VINOLOK – dop de sticlă.

Septembrie 2020 – Marea Medalie de Aur la Concurs Mondial de Bruxelles. Singurul vin din istoria Romaniei care a intrat in Topul Revelatiilor Mondiale.

Sunt rare momentele în care munca depusă de o cramă este evidentiată intr-un mod puternic și autentic pentru vinurile sale de calitate. Deși rare, aceste momente pot oferi mândrie producătorilor ce se dedică trup și suflet perfecționării vinurilor de excepție.

Distincțiile nu fac decât să ne confirme ceea ce familia Gîrboiu a susținut încă de la început: terroir-ul de la Cotești este unul unic!

Doar 300 de sticle au fost produse pentru Rezerva Familiei din Sauvignon Blanc, acest vin fiind conceput cu migala din loturi special selectate, potentate de timp, valori si traditie. Aceasta serie limitata de vinuri deosebite au nu doar potential de invechire, ci si un caracter aparte, punand in evidenta povestea  familiei Girboiu.

Octombrie 2020 – o noua recolta de exceptie obtinuta intr-un an secetos. Cantitate mica, arome concentrate.

struguri Sarba
struguri Sarba

2020 a continuat seria anilor secetosi in care am obtinut vinuri foarte concentrate in cantitati foarte mici, media de productivitate pentru vinurile rosii fiind de app 6 tone/ha. Daca anul 2019 a fost cel in care s-a experimentat metoda Appassimento pentru realizarea unui vin de tipul Amarone, acum crama si-a indreptat atentia catre optiunea unui vin de desert din legendara Sarba. Metoda consta intr-un proces natural de deshidratare partiala a strugurilor pentru a produce o concentrare mai mare de culoare si arome in vin.

Deoarece strugurii parțial uscați au, de asemenea, o concentrație mai mare de zaharuri, acest sistem este adesea utilizat pentru a face vinuri dulci. În Veneto, unde tehnica datează din vremurile vechilor romani, uscarea strugurilor este de asemenea utilizată în mod regulat pentru producerea vinurilor seci. Acestea sunt pline de corp, complexe și relativ bogate în alcool. Doar cei mai sanatosi struguri de Sarba au fost supusi procesului de deshidratare in ladite speciale pentru o perioada de app 4 luni, pana s-a atins nivelul de 400 g/l zahar rezidual. A urmat o fermentare lenta cu drojdii selectionate ca incepand din ianuarie vinul dulce sa se matureze in butoaie noi de salcam si stejar.

Noiembrie 2020 – Cuartz, spumant realizat 100% la Crama Girboiu

vin spumant roze
Cuartz vin spumant roze

Acest proiect a luat nastere in anul 2015 impreuna cu parteneri din Italia, Valdobbiadene. Atunci s-a realizat primul spumant Charmat din soiul Feteasca Alba, din Romania. Au urmat ani in care s-a perfectionat spumantul prin descoperirea unicitatii soiurilor romanesti. Aciditatea cat si mineralitatea specifica zonei nu au facut altceva decat sa accentueze ceea ce familia Girboiu a sustinut dintotdeauna, ca terroir-ul de la Dumbraveni este unul unic.

Dupa o intarziere de aproximativ 8 luni, tehnologia de spumantizare a fost implementata. In urma consultantei specialistilor din Italia, primele autoclave au fost umplute pentru realizarea spumantului delicious. Noiembrie este momentul 0 cand a avut loc imbutelierea primului spumant de “Cotesti”

Un an plin de evenimente in care reusitele au surclasat cu mult restrictiile financiare si sanitare impuse din cauza pandemiei de COVID 19. Privim cu optimism spre anul 2021 pentru vinuri și mai bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *