50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Beneficiile pentru sănătate ale consumului moderat de vin roșu

15 martie 2024

De secole, vinul roșu a fost apreciat pentru gustul său bogat și complex, dar și pentru presupusele beneficii pe care le are la nivelul organismului. Cercetările recente sugerează că un consum moderat de vin roșu poate contribui la îmbunătățirea stării generale de bine și poate reduce riscul anumitor afecțiuni. În rândurile ce urmează, îți propunem să descoperi beneficiile consumului de vin roșu.

Valoarea nutritivă a vinului roșu

Vinul roșu este o sursă importantă de antioxidanți, vitamine și minerale. În acesta, se găsesc cantități semnificative de resveratrol, flavonoide și taninuri, dar și fier, potasiu, calciu și fosfor. Toți acești compuși contribuie la valoarea nutritivă a vinului, îmbunătățind sănătatea și bunăstarea celor care îl consumă cu moderație.

Valoarea nutritivă poate varia ușor în funcție de soiurile de struguri folosite pentru vinul roșu, însă de regulă, un pahar de 150 de mililitri conține:

  • 125 de calorii;
  • 4 grame de carbohidrați;
  • 1 gram de zahăr;
  • 0.1 gram de proteine.

Majoritatea caloriilor provin din alcool, însă o mică parte își au originea în zahărul din struguri, prezent cu preponderență în coajă și semințe.

Ce beneficii pentru sănătate poate avea vinul roșu?

Prin varietatea de substanțe nutritive și compuși bioactivi pe care o conține, vinul roșu poate oferi o serie de beneficii importante pentru sănătate. Numeroase cercetări au studiat în detaliu antioxidanții, polifenolii, resveratrolul și flavonoidele pentru efectele lor asupra sănătății. S-a constatat că vinul roșu, consumat cu moderație, are următoarele efecte benefice:

Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular

Unul dintre cele mai remarcabile beneficii ale consumului moderat de vin roșu este protecția pe care o oferă sistemului cardiovascular. Acest lucru se datorează în mare parte conținutului de polifenoli, printre care se numără și resveratrolul, un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Polifenolii ajută la menținerea sănătății endoteliului, un strat subțire de celule care acoperă interiorul vaselor de sânge și care joacă un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Vinul roșu poate contribui, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol rău (LDL). Consumul moderat de vin roșu poate ajuta la îmbunătățirea profilului lipidic și la scăderea tensiunii arteriale. Băutura conține și anumiți compuși care pot preveni formarea cheagurilor de sânge, care pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Nu în ultimul rând, vinul roșu protejează miocardul (mușchiul inimii) și poate preveni moartea celulelor sale.

Reduce riscul de cancer

Resveratrolul are un rol important și în prevenirea dezvoltării celulelor canceroase. De asemenea, antioxidanții din vin au un efect protector asupra celulelor sănătoase, neutralizând radicalii liberi, molecule instabile ce pot afecta ADN-ului și pot duce la apariția cancerului. Deși numeroase studii de laborator sunt încă în desfășurare, datele obținute până în prezent au arătat că resveratrolul poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon sau de prostată.

Scade riscul de a dezvolta diabet

Un alt beneficiu, care a început să fie din ce în ce mai recunoscut, este capacitatea vinului roșu de a reduce riscul de apariție a diabetului. Un studiu recent a arătat că un consum moderat de vin împreună cu mâncare poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Este important de reținut faptul că aceste beneficii pot fi obținute doar prin consumul moderat de vin. Un consum excesiv, îndeosebi fără mâncare, poate avea efecte nedorite în acest sens.

Reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer

Resveratrolul din vinul roșu poate juca un rol important și în prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Acesta acționează prin protejarea neuronilor împotriva deteriorării, contribuind la îmbunătățirea sănătății creierului. Cercetările recente confirmă această ipoteză. Conform studiilor, consumul unei cantități moderate de vin poate reduce riscul de a dezvolta anumite forme de demență, datorită unor anumite efecte, cum ar fi reducerea vâscozității sângelui sau normalizarea colesterolului HDL. Cercetările sunt, însă, în desfășurare.

Diminuează inflamația

Inflamația cronică a fost asociată cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli autoimune, precum lupusul și artrita reumatoidă, și afecțiuni neurodegenerative, precum boala Parkinson. De asemenea, inflamația joacă un rol important în dezvoltarea bolilor de inimă și a cancerului. Prin urmare, diminuarea inflamației poate ajuta la prevenirea acestor afecțiuni.

Cercetările au determinat că o dietă sănătoasă, reducerea stresului, un program de exerciții fizice și chiar un consum moderat de vin roșu poate contribui la reducerea inflamației. Resveratrolul și flavonoidele sunt principalele substanțe care protejează celulele corpului împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și care pot reduce, astfel, inflamația .

De ce este important să consumi vin roșu în cantități moderate?

Deși vinul roșu are numeroase beneficii pentru sănătate, un consum excesiv poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi dependența de alcool, bolile de ficat și afecțiunile cardiovasculare. Consumul excesiv de alcool poate avea, de asemenea, efecte negative asupra sănătății mintale. Acesta poate duce la probleme precum depresie și anxietate, deoarece influențează starea de spirit.

Unul din beneficiile consumului de vin rosu este menținerea unei greutăți sănătoase. Vinul roșu este relativ bogat în calorii, iar consumul excesiv de vin roșu poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate asociate. Așadar, este esențial să consumi vin roșu în cantități moderate pentru a beneficia de proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, fără riscul de a dezvolta alte probleme . Pe lângă efectele vinului roșu despre care am vorbit, băutura poate oferi și alte beneficii, precum echilibrarea florei intestinale și promovarea longevității, desigur, tot în cazul unui consum moderat . De asemenea, acesta este considerat și una dintre cele mai populare băuturi afrodisiace!

Așadar, atunci când vine vorba de vinul roșu, beneficiile pentru sănătate sunt multiple, de la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular și până la reducerea riscului de cancer sau diabet. Cu toate acestea, este important să menții și un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate. Înainte de a face schimbări semnificative în regimul tău alimentar, discută cu un medic sau un specialist în nutriție! Crama Gîrboiu te așteaptă cu o selecție variată de vinuri roșii de calitate, care îți vor oferi un gust bogat! Te invităm să le descoperi și să-ți alegi favoritele!

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *