ISTORIC

CRAMA GIRBOIU

2005

Inceputurile a ceea ce avea sa devina Crama Girboiu

Fondatorul Constantin Girboiu gaseste o oportunitate de business si achizitioneaza de la mostenitorul Familiei Zamfirescu, fosta Ferma 16 care apartinea de IAS Cotesti, domeniul avand in proprietate aproximativ 45 de ha de vita de vie compacta si fostul combinat de vinificatie aflat intr-o stare de degradare vizibila precum si beciurile din faianta de sticla ulterior reconditionate pentru maturarea vinurilor de vinoteca;

constantin-girboiu

2006

Prima replantare cu soiuri nobile

In proximitatea combinatului a replantat primul lot de Sauvignon Blanc pe o suprafata de 10,98 ha, acesta fiind primul pas dintr-un amplu proces de reconversie a viilor cu soiuri nobile romanesti si internationale, accentul fiind pus in special pe soiul vrancean SARBA, etalon al cramei;

2006 - replantare sauvignon

2007

Prima investitie in combinatul de la Dumbraveni

Este demolata fosta crama si pe locul acesteia ia nastere noul combinat de vinificatie realizat printr-un proiect SAPARD, 50% fonduri europene, in valoare de 2,4 milioane euro cu o capacitate de procesare si stocare de 1,5 milioane litri;

2007 - prima investitite

2008

Lansarea primului vin sub brandul VARANCHA

Am vinificat primii struguri, am testat tehnologia si am realizat primul vin in combinatul nostru de la Dumbraveni. Cu aceasta ocazie a fost creat brandul VARANCHA. Acesta este un omagiu adus zonei, oamenilor si traditiilor milenare de a produce vin bun, gama fiind destinata marelui Retail;

2009

 „Crama Girboiu”, o afacere de familie

Domeniul capata o noua identitate, de data aceasta de familie, insusindu-si denumirea de Crama „Girboiu”, un pas absolut firesc pentru o investitie cu capital 100% romanesc. Urmeaza lansarea a doua vinuri importante, respectiv gama LIVIA pentru marele retail (denumire inspirata dupa numele fiicei fondatorului, Livia) si gama Bacanta pentru vinurile premium destinate HORECA;

Prima Sarba sec din Romania pe gama Livia

Sarba este un soi vrancean despre care nu se stiau multe lucruri. In decursul anilor a fost blamat, considerat un soi fara potential si evident vinificat in dulce pentru a usura comercializarea. Sarba este soiul de strugure de care te indragostesti, de la prima intalnire. Delicat, cu o aroma suava dar in acelasi timp impunator prin atributele sale s-a dovedit a fi cu adevarat un soi „nobil” . Atentia familiei, fara doar si poate, s-a indreptat catre acest soi, care inevitabil a devenit „emblema” Cramei Girboiu.

2010

Marirea capacitatii si modernizarea cramei

A fost facuta o noua investitie, de aceasta data prin programul FADR, cu sustinere 50% fonduri europene, in valoare de 1,6 milioane euro, pentru modernizarea cramei si majorarea capacitatii de procesare si stocare la 2 milioane de litri, un pas normal pentru a face fata celor peste 230 de ha de vita de vie deja aflate in proprietate;

2013

EPICENTRUM, primul vin de AUR

Din nevoia de a acoperi segmentul middle HORECA ia nastere gama EPICENTRUM, o serie de cupaje unice vrancene, Aligote&Muscat Ottonel fiind primul cupaj care castiga medalia de AUR la MUNDUS VINI si titlul de „Cel mai bun vin alb din Romania”; o distinctie care ne aduce mandrie si in ziua de astazi; Acesta este urmat de cupajul Sarba&Plavaie, un rosé delicios si un rosu clasic bordolez.

2015

Lansarea Gamei Tectonic

Gama Tectonic a luat nastere din dorinta de a realiza vinuri premium destinate marelui Retail, o nisa nu foarte abordata la momentul respectiv. Vinurile exprima energia si terroir-ul vrancean, maiestria specialistilor cat si istoria locului de a produce vin memorabil; soiuri mono-cépage, atat romanesti cat si internationale, cu precadere aromate, ca: Muscat Ottonel, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc;

Bacanta, Wine of Vrancea

Crama Girboiu isi continua drumul catre succes reinventandu-se prin gama Bacanta. Vinurile albe cat si cele rosii sunt innobilate cu fermentare/maturare in butoaie de stejar frantuzesc; iar conceptul capata o noua identitate prin adoptarea unui format premium dar modern;

2016

Cuartz, primul Spumant Charmat din Feteasca Alba

Bucurandu-ne de expertiza partenerilor nostri din Valdobbiadene, testam soiuri romanesti si lansam vinul spumant CUARTZ. Acesta este primul din istoria zonei Cotesti, realizat 100% din Feteasca Alba prin metoda Charmat, a fermentarii naturale in tancuri sub presiune; deschiderea consumatorului roman catre vinurile spumante a fost o surpriza placuta ce se regaseste in cresterea vertiginoasa a acestui concept;

LIVIA, un vin pentru cei indrazneti

Crama Girboiu s-a aliniat unei tendinte internationale de a pastra fructuozitatea si prospetimea vinurilor tinere din gama LIVIA prin adoptarea sistemului de inchidere revolutionar SCREW-CAP; Un concept nou pe piata din Romania,  unde avantajele evidente surclaseaza dogme si mentalitati.

2018

Giovanni Menotti, enologul consultant de Oscar al cramei

2018 este anul in care faimosul enolog Giovanni Menotti se alatura echipei noastre. Cu o experienta de peste 30 de ani de vinificatie atat in zona Friuli cat si la nivel international, Giovanni isi pune amprenta in mod vizibil asupra vinurilor cramei. Inovatia dansului consta in: metode moderne de vinificatie non-evazive, mult respect fata de planta si strugure si a condus la conceperea unor vinuri cu adevarat deosebite ceea ce ne-a ajutat sa ridicam stacheta vinurilor vrancene;

2019

Un nou proiect de retehnologizare cu accent pe calitate

Demaram un nou proiect de aceasta data prin APIA, 50% fonduri europene, in valoare de 2,3 milioane euro pentru retehnologizare. Proiectul consta in achizitia: unei linii de imbuteliere izobarica, sistemul de spumantizare Charmat, microvinificatie pentru vinurile rosii premium si a 350 de baricuri noi de stejar frantuzesc de calitate superioara. Pentru a mentine calitatea vinurilor noastre sunt necesare investitii periodice in tehnologii;

Petite Helena – inocenta, zambete si fluturi!

Lansarea vinului Petite Helena a fost o ocazie speciala pentru noi toti venind ca un tribut adus celui mai nou membru al familiei Girboiu, micuta Elena. Am considerat ca o reprezinta, cel mai bine, un asamblaj premium alb, in editie limitata, realizat din soiuri de exceptie ca: Chardonnay, Chardonnay Barrique si Sarba. Bucuria noastra se reflecta in explozia de culori si calitatea superioara a tuturor detaliilor legate de prezentare;

Noutatile nu se opresc aici! Ne-am lasat inspirati de colegii nostri din Veneto si experimentam pentru prima data procesul de stafidire (deshidratare) la ladite pe soiurile Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Shiraz. Incercarile noastre se orienteaza catre obtinerea unui vin in stilul „Amarone”. Daca acest experiment va trece de testele noastre exigente, vom fi bucurosi sa va prezentam un vin inovator!

2020

Bacanta Sarba Barrique, primul vin obtinut prin metoda “Sur Lie”

Prima Sarba fermentata si maturata “Sur Lie” a luat nastere in crama noastra de la Dumbraveni. In ideea de a pastra expresia aromatica a strugurelui am preferat sa adoptam o metoda cu traditie in Franta unde s-au obtinut rezultate remarcabile. Pentru a adauga structura si intensitate vinurilor fine, se adopta fermentarea si maturarea pe drojdie in baricuri noi de stejar. Astfel, vinul obtinut isi pastreaza caracterul de soi dar este imbogatit gustativ cat si olfactiv cu note suave de vanilie si unt.

Bacanta Sarba Barrique

Constantin, expresia pura a terroir-ului vrancean

Etalonul pentru crama noastra il reprezinta vinul Constantin, un omagiu adus in primul rand fondatorului, domnul Constantin Girboiu. Aceasta selectie unica de vinuri baricate Premium Red Blend are foarte mult din personalitatea zonei fiind cea mai buna expresie a terroir-ului vrancean. Este un vin rosu matur, robust, realizat in editie limitata, cu un potential extraordinar de invechire. Se preteaza ocaziilor elegante, deosebite, fiind preferat de cunoscatori si pasionati de vinuri pretioase. Design-ul sticlei precum si elementele de innobilare folosite la realizarea etichetei redau fidel valentele spectaculoase ale lui Constantin.

Un sezon estival mai savuros cu Bacanta Special Edition!

Crama Girboiu aduce inca un omagiu zeului Bacchus, innobiland gama Bacanta cu o invitatie ravasitoare catre spectacolul simturilor. Propunem vinuri elegante, diafane, un vartej subtil si parfumat al gustului, care sa insosteasca fara greseala momente dintre cele mai placute. Atat Sarba cat si vinul Rosé obtinut 100% din Feteasca Neagra sunt noul “Joie de vivre” al verii.

Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2020

“Un panel de experti internationali au acordat vinului Sauvignon Blanc Rezerva Familiei 2009 Marea Medalie de Aur si un loc bine meritat in topul Revelatiilor la nivel mondial. O mandrie pentru familia si echipa noastra si o dovada ca terroir-ul Vrancean este unul de exceptie. Cu pasi marunti dar siguri, Romania apare ca punct de referinta pe harta mondiala a viticulturii” Constantin Gîrboiu, Fondator Crama Gîrboiu

O noua recolta de exceptie obtinuta intr-un an secetos

2020 a continuat seria anilor secetosi in care am obtinut vinuri foarte concentrate in cantitati mici, media de productivitate pentru vinurile rosii fiind de aproximativ 6 tone/ha. Daca anul 2019 a fost cel in care s-a experimentat metoda Appassimento pentru realizarea unui vin rosu, acum crama si-a indreptat atentia catre obtinerea unui vin de desert din legendara Sarba. Un nou an de exceptie, in care ne bucuram de rosii corpolente si extractive cat si de vinuri albe proaspete si fructate.

Cuartz, spumant realizat 100% la crama

In urma investitiilor in tehnologia de spumantizare, respectiv: autoclave, grup de racire, automatizarea proceselor, filtru tangential si linia de imbuteliere izobarica, cat si a consultantei specialistilor din Italia, in luna noiembrie a luat nastere primul vin spumant Cuartz, de “Cotesti”. Aciditatea cat si mineralitatea specifica zonei nu au facut altceva decat sa accentueze ceea ce familia Girboiu a sustinut dintotdeauna, ca terroir-ul de la Dumbraveni este unul unic.

2021

Best Show Red Romania si Best Show White Romania la Mundus Vini 2021

Cele mai inalte distinctii pentru Crama Girboiu la competitia Internationala de vinuri Mundus Vini 2021. Ne incanta cat de bine evolueaza vinurile noastre in sticla, devenind tot mai complexe. Daca anul trecut am obtinut Marea Medalie de Aur cu Rezerva Familiei Sauvignon Blanc 2009 anul acesta am reusit sa ne impunem atat cu Bacanta Chardonnay Barrique 2015 (un vin de colectie) dar si cu vinul rosu Constantin Premium Red Blend, o serie limitata si un omagiu adus fondatorului cramei. Au mai fost premiate cu medalia de Aur Bacanta Merlot Barrique si cu Argint Bacanta Sarba Barrique.

Tamaioasa Romaneasca, vin obtinut partial din struguri stafiditi

Prospetime, tonuri dulci si o culoare aurie, toate imprumutate din gingasia vitei de vie pentru Bacanta Tamaioasa Romaneasca. Un vin cu arome complexe ce reda fidel bogatia stafidelor, datorate strugurilor supusi procesului de deshidratare. Accentele de dulceata de trandafiri se regasesc din plin atat olfactiv cat si stilizate pe eticheta vinului. O editie limitata de doar 3000 de sticle si un deliciu pentru cei exigenti.