Toate articolele

Vinuri românești pentru sărbători fericite: Află care este vinul potrivit meselor de Crăciun

La sfârșit de 2021, ne pregătim de sărbătorile de iarnă cu mult entuziasm și, sperăm noi, vinuri românești.

Luna decembrie debutează întotdeauna cu optimism, bucurie și iubitele colinde de Crăciun. Aranjăm casele, decorăm bradul și așteptăm colindătorii împreuna cu familia și prietenii. Orice sfârșit de an ne întâmpină cu emoție, sărbătoarea de Crăciun fiind o perioadă de relaxare alături de cei dragi. Ne oferim cadouri și ne strângem în număr mare în jurul mesei încărcate cu felurile de mâncare pe care le știm cu toții: friptură, sarmale, cârnați de casă, pește, cozonac și alte prăjituri și vinuri românești delicioase.

Pe lângă farfuriile de mâncare, găsim și paharele de vin – nelipsite de la ocazii sau sărbători românești. Crama Gîrboiu ne asigură că, pe cât de importantă este mâncarea, la fel de importantă este și băutură pe care o servim la acest tip de eveniment. La români, masa de Crăciun începe cu băuturile de tip aperitiv. Ne referim, bineînţeles, la vinurile spumante delicioase. Se continuă cu vin sau bere şi mai nou, se poate finaliza cu un pahar de vin dulce de desert sau poate un digestiv? Cu toate acestea, vinul rămâne cel mai important. De fapt, dacă este ales cu atenție și grijă, vinul poate deveni elementul central al mesei de Crăciun.

Care sunt vinurile pe care le putem savura la masa de Crăciun?

Dacă alegem să servim doar vin, atunci selecția vinurilor trebuie să fie strategică.

La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. În această listă includem mult iubitul Cuartz Rosé sau  Cuartz Alb. Dintre vinurile albe, menționăm Livia Plavaie sau un cupaj de Şarbă şi Plăvaie din gama Epicentrum pentru gusturi adevărat românești. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție.

Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa. Spre exemplu, la sarmale merge o Fetească Neagră cum e cea din Gama Tectonic. Acest soi românesc prezintă un caracter remarcabil prin aroma sa de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească. Cu alte cuvinte, Feteasca Neagră ar putea fi vinul perfect de asociat în perioada Crăciunului.

La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente cum este Bacanta Merlot Barrique sau Epicentrum Merlot&Cabernet Sauvignon. Iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci cum este Șarba din gama Bacanta. Constantin Premium Red Blend este vinul care aduce un plus de eleganta oricarui preparat ales. Cupajul roșu îndrăznet, notele fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie.
Indiferent de soiurile alese, tot ce contează în final este ca aromele bucatelor și ale vinului să se completeze reciproc.

Mai mult…

Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură.
Printre recomandările Cramei Gîrboiu se numără Bacanta Chardonnay – un vin alb sec, elegant, cu arome de măr, pară și note fine de vanilie, coajă de portocală și smochine confiate. De asemenea, Tectonic Fumé Blanc este o alegere indicată. Acest vin revigorant reprezintă un cupaj complex realizat din Sauvignon Blanc Barrique, Fetească Albă și Riesling de Rhin. Savurate alături de un meniu de sărbătoare, acest vinuri vor impresiona plăcut pe oricine.

Ce vinuri servim la desert?

Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului.

La români, deserturile de Crăciun sunt cozonacul, checul, turtele cu nuci, diverse prăjituri și chiar turtă dulce. Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerăm pentru desert este Bacanta Tămâioasă Românească Special Edition – un vin demidulce, excepţional, în ediție limitată de doar 3000 de sticle. Vinul are o aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac!

Din categoria vinurilor spumante, gama Cuartz de la Crama Gîrboiu propune un rosé efervescent care agită paharele și impresionează gusturile! Spumantul prezintă o culoare romantică deosebită și parfum de zmeură delicios.

În perioada Crăciunului, Crama Gîrboiu onorează de fiecare dată tradițiile noastre și pregătește oferte speciale pentru vin. Ofertele includ pachete concepute atent, cu vinuri românești la prețuri de sărbătoare astfel încât mesele să fie îmbelșugate. Aveți ocazia să degustaţi mai multe tipuri de vin și să vă bucurați oaspeții la masă cu cele mai premiate vinuri ale Cramei Gîrboiu.

Accesați ofertele de Crăciun AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *