Vinuri

Vinul fără sulfiți: ce sunt sulfiții, ce rol au și ce este vinul natural

Auzim tot mai des vorbindu-se despre sintagma “vin natural, vin fără sulfiți”.  nu facem confuzie cu vinul biodinamic sau vinul organic, care sunt categorii strict reglementate prin lege.

Termenul de vin “natural” este unul din popor ce ține doar de marketing. El nu reprezintă o dovadă a calității sau a corectitudinii vinificarii. Ce înseamnă Vinul Natural?  Vinul “natural” are sulfiți? Provine dintr-o viță-de-vie unde nu s-au folosit îngrășăminte chimice? Și mai ales cu ce anume a fost stropită vița-de-vie? Vinul “natural” respectă regulile de vinificație? Are adaos de zahăr sau apă? Vinul natural este certificat? Are o dovadă a originii? 

Ce sunt sulfiții și ce rol au

Foarte mulți clienți întreabă dacă comercializam vin fără sulfiți. Dioxidul de sulf (SO2), folosit cel mai des în vinificație, are proprietăți antioxidante, antiseptice, de stabilizare și protecție.   

Dar plecăm de la cea mai importantă informație: ciclul de viață al mustului este de a se transforma în VIN prin fermentarea alcoolică a zahărului cu ajutorul drojdiilor (sălbatice sau selecționate). Următorul pas este de a se transforma în OȚET, prin acțiunea oxigenului și a aceto-bacteriilor asupra alcool-ului etilic – un proces absolut natural și firesc. Dar cum nu ne dorim oțet, ci un vin gustos și parfumat trebuie evităm acțiunea oxigenului și a bacteriilor nedorite. 

Dioxidul de Sulf (SO2) se folosește în cantități mici, pe tot procesul de producție a vinului, de la strugurii ajunși în cramă până la îmbutelierea finală. Cantitățile utilizate sunt stabilite în funcție de analizele de laborator, de stabilitatea vinului și mai ales în funcție de proprietățile acestuia. 

vin fără sulfiți

vin fără sulfiți


Ce înseamnă vin natural, vin organic, vin fără sulfiți, vin organic

discutăm punctual. Vinul fără sulfiți nu înseamnă vin “natural”. Vinul fără sulfiți nu înseamnă un vin de calitate. Nu înseamnă în procesul de obținere a strugurilor sau în procesul de vinificație nu s-au folosit diverse chimicale sau adaosuri de ajustare a calității, ci doar vinul nu are “sulfiți”. Dacă ne raportăm la vinul “natural de țară”, probabil producătorul folosească panglici de pucioasa (fitil de sulf) pentru dezinfectarea butoaielor.  

Vinul “natural” nu înseamnă vin obținut fără îngrășământ chimic. Cu ce a fost stropită vită de vie în cazul vinului “natural”? – substanțe care se regăsesc în mod pregnant în vinul final. Cum deținem controlul acestor informații? Sigur ați auzit de acei ani când vinul nu a fermentat… Principalul motiv este inhibarea drojdiilor naturale de “substanțefolosite la stropire plus alți parametrii ca temperatura și condițiile de vinificare. 

vin fără sulfiți

vin fără sulfiți

Ce parametri influențează cantitatea de sulfiți

Sunt parametrii care pot influența cantitatea de SO2 adăugată în vin, cum ar fi

Nivelul de alcool 

Alcool-ul etilic are rolul de a conserva vinul. Cu cât tăria alcoolică este mai mare, cu atât cantitatea de S02 adăugată este mai mică.

Tipul vinului

Vinul Roșu necesită o cantitate mai mică de SO2. Nivelul de antociani și tanini (compuși naturali din vin) ajută la conservarea naturală a vinului. 

Vinul dulce necesită o cantitate mai mare de SO2. Riscul unei refermentari, din cauza restului de zahăr, este mai mare. Vinurile seci au o protecție naturală.

Nivelul de aciditate și de dioxid de carbon

Aciditatea ridicată și Dioxidul de Carbon (CO2 – rezultat natural în urmă fermentării alcoolice) sunt protectori naturali împotriva oxidării. În procesul de producție a Champagne și a spumantului Charmat (Prosecco), cantitatea de SO2 utilizată la îmbuteliere este mult mai mică.

Vasul de stocare a vinului 

Ori ca este budană, cisternă, butoi, sticlă, sau damigeană  trebuie fie “pe plin” tot timpul. Contactul vinului cu oxigenul trebuie evitat cu desăvârșire! In situația în care vasul nu poate fi ținut plin, cantitatea de SO2 trebuie crescută.

Dioxidul de Sulf (SO2) este absolut necesar pentru a conserva prospețimea, aromă și gustul vinului! Acesta trebuie prezinte caracteristicile strugurelui din care provine. Orice aromă nedorită este rezultatul unei erori de vinificare. 

Ce spune legea despre utilizarea sulfiților în vinreglementări

Când vorbim de viță de vie biodinamică sau organică legea este foarte strictă și permite doar folosirea îngrăşământului natural pentru a stimula dezvoltarea plantei. De asemenea, sunt premise doar anumite substanțe în cantități limitate pentru a proteja vița de vie de dăunători, respectiv mixul Bordeaux (sulf, cupru și hidroxid de calciu-var stins) plus câteva alternative naturale precum extractul de salvie și extractul de floare de salcâm.

Vin fără sulfiți vs vin cu sulfiți

Atunci când vorbim de un vin fără sulfiți putem avea surpriza unui adaos de apă, de zahăr, de enzime și alte substanțe folositedupă ureche”. La cramă avem multe cereri de “1 litru de sulf, sau de un pachet de drojdie selecționată” pentru îmbunătățirea unui vin natural necorespunzător și de fiecare dată îndemn oamenii facă analize de laborator înainte de a folosi orice în vin. 

Un vin realizat într-o cramă, cu sulfiți, sub norme stricte de vinificație, corespunde unor parametrii și  este însoțit întotdeauna de un certificat de laborator care atestă atât calitatea cât și proveniența. Prin urmare, vă lăsăm pe voi să alegeți pe care vin îl preferați. 

Noi știm că vinul bun pleacă din vie dar și mai important, vinul este artă. Vinul trebuie să respecte reguli stricte de vinificație precum: temperatură, limpezire, filtrare, stabilizare și îmbuteliere. Consider că un vin natural este acela care poate dovedi atât proveniență cât și calitatea. Restul sunt detalii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *