Tehnologie

Tehnologie
Crama Girboiu este reprezentantul generatiei noi a vinului din Vrancea. Este o intreprindere moderna, utilata conform ultimelor dotari din domeniul vinicol.

Organizarea are la baza un ciclu tehnologic inchis de producere, incepand de la cultivarea strugurilor pe propriile plantatii, prelucrarea, obtinerea vinurilor de calitate cu pastrarea lor pana la imbuteliere si comercializarea pe piata.
Organizarea are la baza un ciclu tehnologic inchis de producere, incepand de la cultivarea strugurilor pe propriile plantatii, prelucrarea, obtinerea vinurilor de calitate cu pastrarea lor pana la imbuteliere si comercializarea pe piata.
In decursul anilor au fost accesate programe structurale SAPARD, FEADR si APIA in valoare de 6,5 mil. euro.

Recoltare
Pentru lucrarile specifice in vie cat si pentru perioada de recoltare a strugurilor compania detine un numar de 5 tractoare FENDT si cate un Same, John Deere, New Holland si Kubota. Acestea sunt complet echipate pentru a realiza activitati ca: arat, stropit (3 atomizoare mari pentru 3 randuri plus 5 pentru un rand), palpat, tocat iarba, carnit, taiat lastari, desfrunzit, si transport struguri (bene individuale din inox).
Pentru campania de recoltare compania a achizitionat recent o Masina autopropulsata de recoltat struguri marca Pellenc cu selectie automata a bobitelor. Aceasta grabeste procesul de recoltare si permite accesul la struguri cand ploua sau pe timp de noapte cand temperaturile sunt mai scazute astfel strugurii fiind protejati in mod natural de o posibila oxidare.

Combinatul de vinificatie are o suprafață de 1750 de metri pătrați, unde se află zona de procesare a strugurilor, depozitul cu o capacitate de stocare de 2.2 mil. litri din care 15 hl litri vin spumant. Cisternele, 120 la numar, au fost achizitionate de la firme ca Letina Croatia, Casagrande si Cadalpe Italia.Toate cisternele sunt echipate cu frig cu ajutorul unui bloc marca RHOSS. Echipamentele sunt modele de ultimă generație.

Strugurii odata ajunsi in buncarele de receptive PIM (linie separata pentru struguri albi si rosii cu automatizare si autocuratare), sunt separati de ciorchini cu ajutorul a doua desciorchinatoare ENOVENETA de capacitate mare mai apoi urmandu-si drumul catre fermentatoare/maceratoare sau prese, in functie de produsului final dorit.

Macerarea și fermentarea vinurilor
Se fac în cisterne din oțel inoxidabil cu un total de 13 unitati a 290.000 L ( 2 cisterne a 50.000 L, 8 cisterne a 20.000 L si 3 cisterne a 10.000L). Toate sunt dotate atat cu frig cat si cu sistem de incalzire atunci cand vremea nu permite fermetarea musturilor. In dependenta de produsul dorit, cisternele au functii automate ca remontaj si delestaj pentru a facilita extractia.
Procesare
Sectorul de procesare a fost dotat cu cinci prese Willmes, trei de capacitate mica 4000 kg si doua de 8000 de kg. Scopul este de a grabi intreg procesul de presare pentru a evita oxidarea mustuielii. Cu ajutorul preselor se face cea mai riguroasa selectie de calitate. In acest punct mustul este impartit in Ravac (mustul care curge gravitational, fara presare mecanica), presa 1 si presa 2 din care se obtin vinuri DOC, cu Indicatie Geografica sau de masa.

Micro vinificatie
Recent s-a achizitionat o linie de micro vinificatie a strugurilor pentru obtinerea vinurilor rosii de calitate premium. Aceasta cuprinde ladite pentru culesul strugurilor la mana, banda de selectie manuala, deschiorchinator de capacitate mica si 3 fermentatoare Casagrande de 10 hl care permit o fermentare alcoolica si o extractie lenta a pigmentilor.
Cei mai frumosi si sanatosi struguri sunt supusi unui proces de deshidratare in ladite speciale care permit stafidirea in mod natural. Avem o capacitate de 7.938 kg de struguri per sezon. Aceasta metoda este folosita de sute de ani in zona Valpolicella, Italia pentru a obtine vinuri concentrate de genul Amarone sau Passito. La Crama Girboiu am experimentat atat pe soiuri rosii ca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Shiraz cat si pe soiul Sarba pentru a obtine un vin alb de desert.
Vinuri spumante
Linia tehnologica de producere a Vinurilor Spumante cuprinde autoclave (3 cisterne cu manta dubla) cat si grupul de racire monocircuit, unitatea de gestionare automata a presiunii in tanc si un filtru tangential. Metoda Charmat presupune o refermentare a vinului baza in tancuri inchise etans, metoda prin care drojdiile selectionate trasforma zaharul in alcool prin eliminarea de CO2. Astfel vinul spumant obtinut in mod natural, atinge o presiune de peste 5 bari cu un perlaj fin si o aroma proaspata si fructata.


Sala de maturare
Ne mandrim cu o sala profesionala pentru maturarea vinurilor cu o capacitate de peste 450 de baricuri. Aceasta are propriul sistem de climatizare pentru mentinerea temperaturii cat si a umiditati, iar pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor si purificarea aerului folosim un aparat de ozonificare. Vinurile noastre premium adauga complexitate in cele mai fine baricuri de stejar de la producatori de renume ca: Canton, Kadar, Seguin Moreau si Taransaud. Vinurile albe sunt obtinute prin metoda “SUR-LIE” a fermentarii si maturarii pe depozit fin de drojdie in butoaie de stejar frantuzesc pentru o perioada de 6-10 luni.
Imbuteliere izobarica
Dar nu in ultimul rand linia de imbuteliere izobarica automata marca Bertolaso. Procesul de imbuteliere a vinului este poate cel mai important in parcursul acestuia de la strugure la clientul final, calitatea acestuia depinzand in totalitate de acest pas. Unitatea este dotata cu: monobloc automat de clatire, umplere si dopuire (dop de pluta, screw-cap si vinolok), masina de spalare si uscare exterioara a sticlelor, capsulator automat, masina de etichetare automata, masina de incartonat, depaletizator si paletizator automat.