50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

SCREW CAP, DOP CU FILET sau clasicul DOP DE PLUTĂ?

19 octombrie 2020

Screw Cap vs Dop de pluta

Cred că este cel mai dezbătut și controversat subiect al industriei viticole, atât în România cât și la nivel internațional. Am avut ocazia să degust nenumărate vinuri cu screw cap, premium, de consum, din țări de renume ca Franța, Germania, Italia cât și din Lumea Nouă (Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Chile, S.U.A.)

Screw-cap-ul a fost răspunsul la problemele generate de pluta naturală. Clasicul defect de DOP (TCA) cât și faptul că este o sursă epuizabilă și limitată de materie primă (se obține doar din coaja recoltată a stejarului de plută – Quercus suber)

Odată cu globalizarea, abordarea cramelor a fost catre nou. De aici a urmat o serie de alternative: Screw-cap, Vinolok (dopul de sticlă), DIAM (dopul care nu este afectat de TCA), Nomacorc (dop sintetic) etc. Fiecare sistem de închidere a sticlei de vin prezintă avantaje cât și dezavantaje. Ramâne la latitudinea producătorului ce metodă folosește din punct de vedere estetic dar și eficient.

Ce este Dopul cu filet?

Este o capsulă de metal care se înșurubează pe filetul sticlei cu o prelungire metalică pe gât pentru a imita clasicul capișon. Un strat de plastic, plută, cauciuc sau alt material moale este folosit ca tampon pentru a etanșa sticla.

Livia Struguri

Spre deosebire de dopul de plută care are o lungă istorie în domeniul viticol, screw-cap-ul a fost folosit relativ recent, prima oara în anul 1964. Dar în urma cercetărilor și inovării, a reușit să câștige rapid popularitate dar și cotă de piată.

 

Principalul avantaj al SCREW-CAP-ului este LIPSA DEFECTULUI DE DOP (TCA – Trichloroanisol, compus chimic ce poate contamina pluta, prin afectarea gustului și mirosului vinului îmbuteliat, într-un mod iremediabil – clasicul “bușonat”).

Prin lipsa transferului de oxigen, vinul își păstrează mult mai bine PROSPEȚIMEA și FRUCTUOZITATEA. Screw-cap-ul este ideal pentru vinurile tinere albe, roze și roșii cu tanini moi. S-a dovedit că acest sistem este mult mai eficient și pentru maturarea in sticlă a vinurilor roșii de renume. Acesta imitând condițiile de păstrare ale vinului untr-un beci foarte rece.

Mai putem enumera: desfacerea sticlei de vin cu USURINȚĂ – doar prin răsucirea dopului, nefiind necesare accesorii și costuri suplimentare (bineînțeles pierdem zgomotul produs la extragerea dopului de plută). Păstrarea prospețimii vinului pentru o mai lungă perioadă de timp după deschidere; este reciclabil și cu un cost mediu.

Unul din principalele dezavantaje ale Screw-cap-ului este asocierea cu vinul “ieftin” (probabil din cauza băuturilor carbogazoase?!). Plus lipsa esteticului, a unui istoric și a informării corecte a consumatorilor (reticiența acestora la schimbare și inovație). Nu este biodegradabil.

Sper ca aceste informații să vă convingă să încercați vinuri diferite. Va recomandam gama de vinuri Livia, proaspete si fructate, perfecte pentru orice moment.

Articol scris de Livia Gîrboiu – Managing Director Crama Gîrboiu și degustător autorizat de vinuri.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *