Toate articolele

Fumé: Tot ce trebuie să știi despre Vinul Fumé

Astăzi continuăm seria termenilor de specialitate din domeniul vinurilor și ne axăm cu interes asupra termenului “fumé”. 

Ori că alegem să cumpărăm vinuri online sau mergem la supermarket, e imposibil să nu fi remarcat vreodată cuvântul “fumé”.

Îl vedem tipărit pe o sticlă și alăturat de obicei soiului Sauvignon Blanc. Acest lucru se datorează faptului că, sub denumirea de “fumé” sau mai bine zis, “blanc fumé” este cunoscut soiul Sauvignon Blanc.  Stim bine, acest soi este produs de secole în regiunea Pouilly-Fumé din Franța.

Deși Sauvignon Blanc a fost adus în SUA în jurul anilor 1800, abia în 1968 vinul a început să beneficieze de reputația pe care o are astăzi. Robert Mondavi este responsabil pentru maturarea soiului în butoaie de stejar arse pe interior, de unde și denumirea termenului (“afumat”). Menționăm că prăjirea lemnului introduce note de vanilie, scorțișoară, cuișoare – în general condimente dulci. De asemenea, baricul intensifică culoarea vinului și  post gustului printr-un plus de onctuozitate. Ca notă finală, acesta ajută la longevitatea vinurilor albe baricate care devin mult mai bune și mai echilibrate după câțiva ani în sticlă.

Vinul fumé și Crama Gîrboiu

Vinul fume este ușor de recunoscut după aromele și notele condimentate care se întrepătrund într-un mod elegant în corpul vinului. La Crama Gîrboiu, am reușit să perfecţionăm tehnica de a obține un vin alb mai consistent. Acesta este echilibrat și maturat în butoaie pentru deliciul cunoscătorilor de vinuri speciale.

Vinurile fumé reprezentative de la Crama Gîrboiu sunt: Sauvignon Blanc Fumé de la Bacanta și Fumé Blanc de la Tectonic

Sauvignon-ul de la Bacanta se evidențiază printr-un gust citric și arome primare de lime, mere verzi și pomelo. Aceste arome sunt în perfectă armonie cu notele de vanilie specifice maturării în baricuri franțuzești. Vinul este echilibrat, cu aciditate pe măsură și alcool bine integrat. Vorbim aici despre un vin bun, intens și cu un post gust onctuos.

Fumé Blanc-ul de la Tectonic prezintă aceeași aciditate a gustului oferită de această dată, de: fructe exotice, piersică alba și vanilie. Cu un gust crocant și revigorant, acest vin alb poate fi băut la orice ocazie. Îl respectăm pentru prospețimea sa și pentru savoarea sa absolut inconfundabilă

Ambele vinuri pot fi savurate alături de fructe de mare, pui, salate sau platouri de brânzeturi.

Selecția de vinuri a Cramei Gîrboiu vă întâmpină cu vinuri bune potrivite oricărui eveniment și oricărui gust. In seara aceasta, vă recomandăm să încercați un Sauvignon Blanc Fumé și să vă bucurați din plin de toate calitățile sale gustative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *