Depuneri in vin sau cristalele vinului
Vinuri

Cristalele vinului sau acele depuneri supărătoare din pahar!

Sarurile tartrice sau depuneri in vin

De cele mai multe ori am fost întrebată ce sunt acele depuneri in vin, care este cauza și bineînțeles dacă sunt bune sau rele ? Respectiv dacă este o dovadă că vinul este falsificat, majoritatea făcând confuzie cu “adaosul de zahăr”.

Cristalele din pahar

Acestea dovedesc că vinul nu a fost stabilizat tartric, el aflându-se într-o formă cât mai rustică. 
În toți strugurii există în mod natural cantități variabile de potasiu și calciu. Vița de vie extrage acești nutrienți din sol, și aceste cristale se formează ca urmare a legării potasiului, sau calciului din vin, cu sărurile acidului tartric
Pentru a evita depunerea acestor “cristale” în sticlă, lucru considerat inestetic, producătorii recurg la diferite tehnici. Cea mai folosită este răcirea vinului la -5 grade C pentru 7-14 zile, timp în care cristalele se formează. Acestea se depun ulterior pe fundul vasului. Procesul este unul costisitor și cu mici efecte negative asupra vinului final. 

Stabilizarea tartrica

La nivel mondial, producătorii de vinuri premium, evită stabilizarea tartrică preferând să menționeze pe etichetă că vinul respectiv “NU A FOST STABILIZAT SI POATE PREZENTA DEPUNERI”. 
Cristalele sunt normale, inofensive și o dovadă că vinul a fost creat într-un mod cât mai natural din STRUGURI! 

In portofoliul Cramei Girboiu, vinul Constantin Premium Red Blend nu a fost supus tratamentelor de stabilizare tartrica. Drept dovada acesta poate prezenta depuneri odata cu maturarea in sticla. S-a dorit mentinerea calitatii premium a vinului si mai ales a conservarii calitatilor organoleptice de exceptie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *