Toate articolele

Cum obtinem vinul roze? Metode de vinificatie

Putem spune ca vinurile roze sunt printre cele mai versatile, fiind extrem de usor de inteles. Racoritoare si irezistibile, pot fi consumate alaturi de un pranz usor, cat si la cina. Experienta noastra ne-a invatat ca vinurile rose se potrivesc atat barbatilor cat si femeilor. Bacanta Rose, obtinut 100% din Feteasca Neagra, este un exemplu de vin consumat cu precadere de barbati.

Ca discutam de vin linistit, spumant sau fortifiat (avem deja vin Porto Rose), roze-ul este printre preferintele noastre. Vinul roze de mult nu mai este considerat un vin estival, acesta castigant adepti si in sezonul rece.

Metode de vinificatie a vinului roze

Dar cum obtinem vinul roze? Exista patru metode de a obtine vinuri roze delicioase, fiecare cu un rezultat final diferit. Alegerea ramane a enologului care dicteaza stilul vinului roze. Vinurile difera in culoare, arome si persistenta in functie de metoda de vinificare dar si a tipului de strugure din care este obtinut.

Maceratie peliculara de scurta durata – una dintre cele mai populare si folosite metode de a obtine vinuri roze de calitate. Este stiut faptul ca pigmentii se afla in coaja bobitelor de strugure. Prin macerare de scurta durata, mustul preia din culoarea strugurilor rosii, atat cat isi doreste enologul. De obicei, procesul dureaza intre 6 si 48 de ore pentru a extrage culoarea. O macerare mai indelungata ne ofera atat culoare cat si un gust mai fructat. Mustul este tras dupa pielite si supus fermentarii alcoolice.

Presare directa – metoda este folosita atunci cand vinul roze este obtinut din soiuri de strugure cu pigmenti puternici. Tehnica este similara obtinerii vinurilor albe, si vinurile roze obtinute au tendinta sa fie mai pale. Crama Girboiu, aflandu-se intr-o zona relativ calduroasa foloseste presarea directa pentru a obtine vinuri roze ca: Epicentrum Roze si Livia Roze.

Metoda Saignée – implica obtinerea vinurilor rosii, mai concentrate, cu extragerea unei parti de vin roze.  In timpul macerarii mustului rosu cu pielite, vinificatorul decide extragerea unei parti de vin roze.  Acesta este vinificat separat conform tehnologiei vinurilor albe iar cel rosu isi continua mecarerarea/fermentarea timp de cateva saptamani. Vinurile roze astfel obtinute sunt mai intense in culoare si arome.

Cupajarea vinului alb cu vin rosu pentru obtinerea unui vin roze este strict interzisa de legislatia Europeana. Singura exceptie este obtinerea vinurilor spumante rosé in Champagne, Franta. De asemenea, in unele regiuni din Lumea Noua este folosita aceasta metoda datorita legislatiei mai permisive. Vinurile roze difera in stil in functie de vinul rosu adaugat. Atat cantitatea cat si varietatea pot influenta calitatea vinului final.

Merita mentinute si vinurile roze obtinute din soiuri aromate ca Busuioaca de Bohotin sau Gewurztraminer. Strugurii au pielita suficient de inchisa la culoare cat sa dea culoarea roz vinurilor. Ramane la latitudinea enologului daca doreste sa vinifice mustul in roze sau in alb. Maceratia peliculara de scurta durata permite extragerea pigmentilor cat si a aromei unice.

Asa ca, data viitoare cand savurati un vin roze, pe langa culoare, prospetime si arome trebuie sa apreciati truda enologului. Este nevoie de ani de experimente pentru a gasi cea mai buna metoda pentru soiurile rosii cultivate si terroir-ul zonei. Nu degeaba se zice ca un vin roze necesita multa experienta.

Colectie Vinuri Roze de la Crama Girboiu! 

Ofera persoanelor dragi cele mai bune vinuri. Joie de vivre sau modul nostru de a celebra in fiecare zi cu vinuri de renume. O colectie de vinuri roze ce reuneste diferite soiuri intr-o explozie de fructe si prospetime. Vinuri perfecte pentru seri de vara si nu numai. Alege vinuri roze romanesti si beneficiezi de un discount de 30%!

Sa va bucurati de vinuri bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *