Cristalele vinului sau acele depuneri supărătoare din pahar!

Cristalele vinului sau acele depuneri supărătoare din pahar!

De cele mai multe ori am fost întrebată ce sunt depunerile, care este cauza și bineînțeles dacă sunt bune sau rele ? Respectiv dacă este o dovadă că vinul este falsificat, majoritatea făcând confuzie cu “adaosul de zahăr”.

Cristalele din pahar dovedesc că vinul nu a fost stabilizat tartric, el aflându-se într-o formă cât mai rustică. 
În toți strugurii există în mod natural cantități variabile de potasiu și calciu (vița de vie extrage acești nutrienți din sol, și aceste cristale se formează ca urmare a legării potasiului, sau calciului din vin, cu sărurile acidului tartric). 
Pentru a evita depunerea acestor “cristale” în sticlă, lucru considerat inestetic, producătorii recurg la diferite tehnici, cea mai folosită fiind răcirea vinului la -5 grade C pentru 7-14 zile, timp în care cristalele se formează și depun pe fundul vasului. Procesul este unul costisitor și cu mici efecte asupra vinului final. 

La nivel mondial, producătorii de vinuri premium, evită stabilizarea tartrică preferând să menționeze pe etichetă că vinul respectiv “NU A FOST STABILIZAT SI POATE PREZENTA DEPUNERI”. 
Cristalele sunt normale, inofensive și o dovadă că vinul a fost creat într-un mod cât mai natural din STRUGURI! 

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *