Toate articolele

Continuăm revoluția Screw-cap de această dată cu gama Epicentrum

Gama Epicentrum, un pas firesc către screw-cap

Îmbutelierea și mai ales etanșarea vinului reprezintă cele mai importante procese în determinarea calității vinului. Degeaba producem un vin extraordinar de bun dacă acesta se alterează sau nu rezistă în sticlă. Dopul a apărut ca o necesitate de a proteja vinul de influența nefastă a oxigenul. În plus, acesta facilitează transportul cât și păstrarea.

Dopul de plută este de departe cel mai vechi mod de a sigila o sticlă de vin. Ajută la maturarea vinurilor permițând o micro oxigenare lentă permisă de porozitatea acestuia. Prezintă și anumite dezavantaje, printre care amintim clasicul defect de dop. TCA este o bacterie care alterează atât pluta cât și vinul cu care intră în contact. Din păcate, nu există soluții și vinul trebuie efectiv aruncat. Al doilea mare dezavantaj este producția limitată de plută, la nivel mondial, comparativ cu numărul de sticle îmbuteliate cât și costul crescut al acesteia.

Nu putem contesta calitățile minunate ale plutei. Pentru vinurile roșii care au taninuri astringente o mică cantitate de oxigen poate ajuta vinul să se îmbunătățească considerabil, odată cu trecerea timpului. În acest caz, este recomandat dopul de plută naturală. Vinurile de vinotecă supuse maturării în sticlă, de asemenea, trebuie să se bucure de plută naturală de cea mai bună calitate.

Pentru vinurile tinere și fructate atât albe, rosé cât și roșii, există alternative, moderne și cu o influență mult mai pozitivă asupra calității decât pluta. Aici amintim: Screw-cap-ul (pilfer), DIAM, VINOLOK (dopuri de sticlă), SYNTEK (material sintetic), NOMACORC (material plastic). Toate au aceeași mare calitate de a păstra prospețimea și fructuozitatea vinurilor.

Spre deosebire de restul alternativelor, screw-cap poate fi reutilizabil și ne păstrează vinul în parametri optimi până la ultimul pahar. Mai este de menționat costul – mult mai prietenos față de VINOLOK (dopul de sticlă).

De ce Screw-cap pentru Epicentrum?

Epicentrum este gama de vinuri care ne reprezintă cel mai bine exuberanța soiurilor autohtone vrâncene. Șarba și Plăvaia sunt două vinuri care ne-au ajutat să creăm un cupaj de excepție. Unicitatea celor două se regăsește pe deplin în gustul vinului fructat, în prospețimea și mineralitatea specifică terroir-ului vrâncean. Cum altfel putem conserva toate aceste atribute dacă nu prin Screw-cap?

Elegant, realizat din cele mai bune materiale, cu o grafică minimalistă dar impunătoare, dopul nostru cu filet ne întregește perfect ambalajul. Ba mai mult, strigă clar și răspicat Premium!

Pentru vinul nostru etalon am ales Stelvin, un sistem inovator de închidere creat special pentru vinuri. Acesta combină aluminiu de calitate cu capsula și o varietate de etanșări pentru condiționare.

Ca să facem totul și mai interesant, în continuare, menționăm câteva din avantajele STELVIN:

  • Consistență în păstrarea aromelor – Stelvin garantează calitatea vinului pentru fiecare sticlă și păstrarea aromei și prospețimii vinului.
  • Fără defect de dop
  • Ușor de folosit – puteți să uitați de clasicul tirbușon. Screw-cap-ul este ușor de desfăcut dar și mai important ne facilitează consumul moderat de vin.
  • Reciclabil
  • Reduce cantitatea de deșeuri prin simplul fapt că fiecare sticlă este savurată pe deplin (fără defect de dop)

Aventura Stelvin a început în Franța anilor 60, în orașul Chalon-sur-Saône din inima Burgundiei. Forma finală a dopului a fost creată în anul 1964 și brandul a fost oficial înregistrat în 1976. În curând sistemul a fost adoptat, cu succes, de vinurile Australiene în anul 1990 și ulterior de țări de renume din Europa ca Germania, Austria, Elveția, Franța sau Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *