Vinuri

Champagne, Vin spumant sau Frizzante?

Vinul efervescent este un produs care acapareaza si castiga rapid cota de piata in Romania, si nu numai. Aceasta licoare magica ne bucura existenta in momente cheie din viata noastra. 

Faimoasa Champagne, cu o lunga istorie si un loc aparte in mintea si sufletul consumatorului, este realizata dupa “metoda traditionala”. Dar ce inseamna aceasta “metoda traditionala” care o regasim tot mai de des si pe spumantele romanesti? 

Pe langa o atentie sporita acordata vitei de vie, recoltarii si presarii strugurilor, baza este realizata dupa metoda clasica de vinificare a vinului sec alb (sau roze). Odata cu obtinerea vinului baza enologii pregatesc imbutelierea pentru a doua fermentare “in sticla” prin adaugarea unui “liqueur de tirage” (licoare de tiraj) – un amestec de drojdie selectionata, hrana (nutrienti) pentru drojdie si un agent de limpezire, de obicei bentonita. Este nevoie de aproximativ 24 g de licoare de tiraj pentru a obtine o presiune de 6 bari.  

Atat pentru obtinerea vinului baza cat si pentru spumantizare sunt folosite drojdii selectionate cat mai neutre pentru a nu influenta aroma fina a strugurelui din care este obtinut. 

A doua fermentare, in sticla, este una lenta realizata la o temperatura mai joasa, de 10°C. Drojdiile consuma incet hrana, o transforma in alcool prin eliberarea de energie si CO2. Dioxidul de Carbon format este prins si omogenizat in corpul vinului pana la o presiune de 5-6 bari, cu o crestere usoara a volumului de alcool de 1.2-1.3%. 

Este necesara o fermentare de minim 9 luni in sticla pentru a obtine faimoasele arome autolitice specifice metodei traditionale de paine prajita, briose si fructe confiate. 

Dupa finalizarea fermentarii, vinul spumant trece printr-un proces de remuaj, moment in care depozitul de drojdie este orientat catre dop pentru a usura extractia prin “degorjare” (proces de inghetare a gatului sticlei de spumant, si eliminarea dopului de drojdie prin presiunea din sticla). 

Dupa degorjare sticlele sunt completate cu “liqueur d’expedition” (licoare de expeditie) – acest sirop de zahar deteminand clasificarea spumantului final in: 

  • Brut Natur  sau Zero Dosage (0-3 g/l zahar rezidual ramas in urma fermentarii)
  •  Extra Brut (0-6 g/l zahar rezidual)
  • Brut (6-12 g/l zahar rezidual)
  • Extra sec (12-17 g/l zahar rezidual)
  • Sec (17-32 g/l zahar rezidual)
  • Demisec (32-50 g/l zahar rezidual)
  • Dulce (peste 50 g/l zahar rezidual) 

Champagne” este considerat un produs de lux, cu un proces de productie foarte complex, o istorie fascinanta si cu un caracter aparte. Printre dezavantaje amintim pretul ridicat, cantitatea limitata si complexitatea aromatica autolitica greu de inteles si apreciat de catre o nisa de consumatori.  

Metoda Charmat sau fermentarea in tanc sub presiune este o varianta mai accesibila si rapida de obtinere a vinului spumant. Prosecco italian obtinut din Glera este lider detasat cand vorbim de consumul de vin spumant la nivel mondial.

Vinul baza este supus unei fermentari sub presiune prin adaugarea “liqueur de tirage” (licoare de tiraj) direct in tancuri de inox special create pentru a suporta si incorpora Dioxidul de Carbon in corpul vinului. Odata atinsa presiunea dorita (aproximativ 5 bari) dupa o perioada de 2-3 luni,  fermentarea este intrerupta prin racirea spumantului la -5C, vinul este ajustat cu nivelul de zahar rezidual dorit si imbuteliat sub presiune.  

Ca si avantaje ale spumantului Charmat, amintim pastrarea aromelor primare a strugurelui din cauza contactului limitat cu drojdiile selectionate, un pret accesibil din cauza simplificarii procesului de productie dar si mai important o pupularitate in crestere in randul consumatorilor. 

Doresc sa punctez faptul ca Frizzante nu inseamna neaparat o calitate mai joasa si nici impregnarea cu CO2 a vinului baza. Durata de fermentare cu drojdii selectionate in tancuri este una mai mica, de pana la 2 luni, pentru a atinge o presiune in tanc de 2-3 bari. Un spumant mai accesibil ca pret, mai fructat, mai usor de inteles si mai ales mai usor de consumat.

Sper ca aceste informatii sa va ajute sa luati cea mai buna decizie in achizitia spumantului ideal. Fiecare moment important din viata noastra merita celebrat cu faimoasele “bule”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *