Metoda Traditionala sau Methodé Champenoise
Champagne este o provincie istorică pe teritoriul actual al Franței de nord-est, cunoscută în prezent în special pentru băutura care îi poartă numele, șampania. Faimoasa Champagne, cu o lunga istorie si un loc aparte in mintea si sufletul consumatorului, este realizata dupa “metoda traditionala”. Dar ce inseamna aceasta denumire pe care o regasim tot mai des si pe spumantele romanesti?

sursa: Pinterest
Cum obtinem Sampania?
Se acorda o atentie sporita vitei de vie, recoltarii strugurilor si mai ales presarii acestora. Vinul baza este realizat prin metoda clasica de obtinere a vinurilor seci, albe sau roze. Odata cu obtinerea vinului baza enologii pregatesc imbutelierea pentru a doua fermentare “in sticla” prin adaugarea unui “liqueur de tirage” (licoare de tiraj). Acesta reprezinta un amestec de drojdie selectionata, hrana (nutrienti) pentru drojdie si un agent de limpezire, de obicei bentonita. Este nevoie de aproximativ 24 g de licoare de tiraj pentru a obtine o presiune de 6 bari.
Atat pentru obtinerea vinului baza cat si pentru spumantizare sunt folosite drojdii selectionate cat mai neutre pentru a nu influenta aroma fina.

Sursa: wine-searcher.com
A doua fermentare in sticla
A doua fermentare, in sticla, este una lenta realizata la o temperatura mai joasa, de 10°C. Drojdiile consuma incet hrana, o transforma in alcool prin eliberarea de energie si CO2. Dioxidul de Carbon format este prins si omogenizat in corpul vinului pana la o presiune de 5-6 bari. Ca rezultat avem o crestere usoara a volumului de alcool de 1.2-1.3%.
Este necesara o fermentare de minim 9 luni pentru a obtine faimoasele arome autolitice specifice metodei traditionale de paine prajita, briose si fructe confiate.Dupa finalizarea fermentarii, vinul spumant trece printr-un proces de remuaj. Este momentul in care depozitul de drojdie este orientat catre dop pentru a usura extractia prin “degorjare” (proces de inghetare a gatului sticlei de spumant, si eliminarea dopului de drojdie prin presiunea din sticla).
Dupa degorjare sticlele sunt completate cu “liqueur d’expedition” (licoare de expeditie) – acest sirop de zahar deteminand clasificarea spumantului final in:
- Brut Natur sau Zero Dosage (0-3 g/l zahar rezidual ramas in urma fermentarii)
- Extra Brut (0-6 g/l zahar rezidual)
- Brut (6-12 g/l zahar rezidual)
- Extra sec (12-17 g/l zahar rezidual)
- Sec (17-32 g/l zahar rezidual)
- Demisec (32-50 g/l zahar rezidual)
- Dulce (peste 50 g/l zahar rezidual)

sursa: Wikipedia
Champagne, un vin spumant exclusivist
Este considerat un produs de lux, cu un proces de productie foarte complex, o istorie fascinanta si cu un caracter aparte. Printre dezavantaje amintim pretul ridicat, cantitatea limitata si complexitatea aromatica autolitica greu de inteles si apreciat de catre o nisa de consumatori.
Pentru cei care apreciaza vinurile complexe, bulele fine si gustul inconfundabil, Sampania este printre cele mai esclusiviste bauturi din lume. Perfecta pentru a celebra oameni dragi si momente unice!