50 LEI CADOU LA PRIMA COMANDĂ PE SITE

Care sunt cele mai bune vinuri albe și cum le servim. Top 5 recomandări

19 mai 2022

Pentru Crama Gîrboiu, cele mai bune vinuri albe sunt acele vinuri care își spun povestea fără secrete. De la prima degustare, un vin bun își dezvăluie calitățile și cucerește iubitorii de vinuri prin identitatea sa. Fie că vorbim de vinuri seci sau vinuri dulci, vinuri roșii sau vinuri albe, toate vinurile trebuie să fie calitative pentru a fi apreciate. 

Vinul alb are o istorie aparte iar legătura sa cu Crama Gîrboiu nu este întâmplătoare. Originar în teritoriile din Grecia, Mesopotamia, Italia și Egiptul Antic, vinul alb se răspândește și în România. Prin cultivare și condiții climatice diverse soiuri apar și dispar de-a lungul timpului. Soiuri rezistente se consacrează iar unele, devin soiuri românești autohtone, reprezentative pentru unele crame. 

În cazul Cramei Gîrboiu, soiurile reprezentative sunt Șarbă și Plăvaie, două vinuri românești premiate

Cele mai bune vinuri albe: top 5 recomandări

Bacanta Șarba Special Edition

Bacanta Șarba Special Edition
Bacanta Șarba Special Edition

Șarba este un soi vrâncean de struguri despre care nu mulți dintre noi au auzit. Cu toate acestea, cu acest soi, Crama Gîrboiu a produs probabil cel mai bun vin alb al cramei. De-a lungul timpului, acest soi a fost considerat anost și produs în vin dulce pentru a-l face pe placul consumatorilor. Totuși, Crama Gîrboiu a identificat potențialul acestui soi și prin dedicație și meșteșug, a transformat Șarba într-un soi “nobil”, demn de competiții internaționale.

Bacanta Șarba Special Edition este, fără doar și poate, un triumf al cramei vrâncene. Un vin fin sec alb, Bacanta Șarba Special Edition prezintă arome primare de lime, piersică albă, ananas, mango și petale de trandafiri. Acolo unde alte vinuri albe eșuează, această Șarbă minunată impresionează prin aciditate echilibrată și postgust memorabil. Aceste calități i-au adus vinului Medalia de Aur la Concursul de Vinuri Mundus Vini, ediția 2021.

Bacanta Sauvignon Blanc Fumé

Din categoria vinurilor bune, trebuie neapărat să includem și Sauvignon Blanc Fumé, tot din aceeași gamă.  Cu două medalii câștigătoare în anul 2021 (Aur la Mundus Vini și Argint la Concours Mondial de Bruxelles), acest vin aduce un soi apreciat în topul preferințelor românilor. 

Fermentat și maturat prin metodă Sur-Lie în baricuri noi de stejar franțuzesc pentru 7 luni, acest Fume este o reinterpretare clasică a soiului Sauvignon Blanc. Vinul prezintă un gust intens și echilibrat de care nu te poți sătura. Aromele citrice prezente seduc de la prima degustare și sunt în perfectă armonie cu notele de vanilie specifice maturării în baricuri. 

Epicentrum Șarba & Plăvaie

O combinație inedită între două soiuri autohtone, Epicentrum Șarba & Plăvaie schimbă regulile jocului celor mai bune vinuri albe românești. Motivul este simplu: crama îmbină cu succes Șarba și Plăvaia într-un cupaj unic și remarcabil. Iar acest lucru nu trece cu vederea la competițiile internaționale. Prin urmare, vinul obține în 2021 Medalia de Aur la Mundus Vini și la Berliner Wein Trophy. 

Vorbim de un vin proaspăt care cucerește prin fructuozitate și intensitate. Încă de la deschiderea sticlei, vinul ne impresionează olfactiv. Miros de fructe albe și flori de câmp se îmbină cu un nas mineral, pentru un deliciu sublim. În plus, acest vin vine cu sistemul de închidere “screw cap” ceea ce înseamnă că puteți păstra vinul proaspăt pentru mai multe zile! 

Tectonic Fumé Blanc

Un vin alb de excepție este, fără dar și poate, Tectonic Fumé Blanc. Crama Gîrboiu se mândrește cu vinuri complexe iar acest cupaj realizat din soiurile Sauvignon Blanc Barrique, Fetească Albă și Riesling de Rhin atinge apogeul măiestriei vinului.

De obicei, acest vin este preferat de cei care apreciază aromele de fructe exotice, piersică albă, vanilie și unt. Tectonic Fumé Blanc revigorează simțurile prin aciditatea sa crocantă. De asemenea, arată spectacular în pahar!

Petite Helena Premium White Blend

Petite Helena Premium White Blend
Petite Helena Premium White Blend

Despre acest vin vă putem povesti la nesfârșit. Petite Helena Premium White Blend face parte din categoria vinurilor românești premiate pe care le recomandăm cu cea mai mare încredere. Vinul este realizat din soiuri calitative precum: Chardonnay, Chardonnay Barrique și Șarba.

Lăsați-vă cuceriți de un vin cu o aromă pregnantă de fructe exotice, pere zemoase și coajă de lime conturată de note fine de vanilie și scorțișoară datorate fermentării și maturării în baricuri de stejar. Acest vin poate fi oferit cadou doamnelor și domnișoarelor, făcând parte dintr-o ediție limitată de 6000 de sticle. Mai mult de atât, vinul a obținut Medalia de Aur la Concursul internațional Mundus Vini, ediția 2022. 

Cum alegi cele mai bune vinuri albe?

După culoare

Un vin alb bun va impresiona, în primul și în primul rând, prin culoare. De obicei, vinul alb prezintă o culoare galbenă cu diferite variații. Aceste variații provin de la soiurile folosite, de la metoda fermentării și chiar de la vechimea vinului. 

Spre exemplu, un vin alb ușor poate fi de un galben pal sau chiar transparent. Vinurile cu un corp mediu și intensitate mai mare a aromelor va fi de cele mai multe ori de o culoare galben spre auriu. O culoare mai închisă ne arată că acel vin are o aciditate mai mică și a fost maturat în baricuri de stejar franțuzesc. 

După miros

Olfactiv, vinul trebuie să impresioneze și să reprezinte un preludiu al gustului pe care urmează să îl savurăm. Vinurile albe au buchete diferite și variază de la flori, condimente și fructe. Vinurile Cramei Gîrboiu sunt de obicei vinuri diafane, cu parfum și arome memorabile.

Mirosul este principalul indicator al vinului bușonat. Dacă un vin miroase a umezeală sau carton ud atunci acesta nu este calitativ iar dopul a fost contaminat. Este important să fim atenți la mirosul vinului pentru a ne da seama dacă acesta a fost expus oxidării. În caz contrar, experiența savurării unui vin bun își pierde scopul.

După gust

Probabil cel mai important aspect al unui vin bun este gustul. Se știe că există patru gusturi de bază ale unui vin și anume: dulce, acru, sărat și amar. Prin combinarea inteligentă a acestor gusturi, apar arome deosebite, specifice vinurilor bune. Vă recomandăm să vă oferiți timp și să savurați vinul atent, până vă bucurați de un gust catifelat și onctuos. 

Vinurile Cramei Gîrboiu îmbină cu măiestrie gusturi inedite cu o aciditate crocantă. Acest aspect oferă vinurilor o personalitate unică de care vă puteți bucura împreună cu cei dragi. Gustul vinurilor albe românești trebuie să exprime complexitate, aciditate și un postgust persistent. 

Vinul alb: asocieri culinare

Carnea de pasăre

O asociere pe care o puteți face cu încredere atât acasă cât și la restaurant este carnea de pasăre și vinurile albe seci și demiseci. În combinații cu sosuri albe, cu legume sau orez, un vin alb precum Șarbă sau Chardonnay este ideal. 

Carnea de pasăre este o carne ușoară, aproape fadă și scoate în evidenţă aromele și gustul unui vin alb acid. Aromele se complimentează reciproc iar voi aveți parte de o masă delicioasă.  

Brânzeturile ușoare

Pentru că se apropie vara iar picnicurile devin o idee grozavă pentru a petrece timp în aer liber, ne orientăm către brânzeturi. Un coș de brie sau brânză proaspătă alături de legume și pâine cu semințe setează scena pentru vinuri precum Varancha Fetească Albă & Chardonnay sau Tectonic Fume Blanc.

Peștele la grătar 

Soiuri precum Aligoté & Muscat Ottonel sau chiar Şarba & Plăvaie din gama Epicentrum se potrivesc de minune cu preparate speciale. Aceste două vinuri albe sunt un pairing minunat cu păstrăvul la grătar. 

În zilele de vară, peștele este din ce în ce mai prezent în meniurile de mâncare. Indiferent de ce pește cu carne albă alegeți, rețineți că nu aveți cum să dați greș cu un vin alb sec, de la Crama Gîrboiu. 

Cu ce anume nu asociem vinul alb?

Deși gusturile nu se discută și fiecare este liber să facă asocierile dorite, totuși, experții ne recomandă să evităm anumite pairinguri. Dacă alegem să facem combinații nereușite, riscăm să pierdem din savoarea gustului. În acest caz, se anulează reciproc niște arome, se pierd gusturile iar vinul nu mai este savurat la adevărata sa calitate. 

Bacanta Sauvignon Blanc Fumé
Bacanta Sauvignon Blanc Fumé

Deci ce anume ar trebui să evităm să asociem cu vinul alb? Nu recomandăm degustarea vinului alb cu anumite cărnuri şi peşte marinat în oţet. Salatele sunt permise atât timp cât nu sunt condimentate mult. De asemenea, dulciurile pe bază de cacao sau fructe citrice trebuie evitate pe cât de mult posibil. 

Se spune că vinul alb se servește cel mai bine vara datorită faptului că se degustă rece și răcorește atât setea cât și pofta. Pe lângă aceste aspecte, este bine să ne concentrăm și pe beneficiile vinului alb. Auzim mereu de beneficiile vinului roșu dar vinul alb are și el proprietățile sale. 

Vinul alb menține sănătatea inimii, contribuie la o piele mai sănătoasă și mai fermă, reglează nivelul de colesterol din sânge. Și, spre deosebire de vinul roșu, nu îngrașă atât de mult și nici nu pătează dinții! Se bea cu moderație și se savurează la mâncăruri simple, ușoare.

În plina primăvară, vă recomandăm să încercați vinuri albe românești de la Crama Gîrboiu! Veți descoperi un univers al vinurilor albe premiate, cu gust și arome memorabile. Încercați-le alături de cei dragi și dați tonul unui sezon cu totul și cu totul special!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *